My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, July 23, 2012

Iftar ke-3.....ringkas2 aja

Alhamdulillah dah masuk hari ke - 3 kita menunaikan ibadah puasa. 
Hari pertama iftar kami di majlis berbuka bersama delegasi UKM termasuk TNC nya juga yg datang berkunjung ke Fukuoka, menu nasi beriani bangladeshi, dessert kami pakat2 bawa.
Hari ke-2, iftar kami kt masjid yg dianjurkan oleh warga Indonesia di sini...alhamdulillah. Makan set nasi lauk ayam masak opor kalau tak silap ida.
Hari ke-3 ida & family berbuka di rumah sahaja dgn menu yang serba ringkas. Ini ajalah gambar yg sempat ida snap....tak sempat nak snap cantik bagai dah huhuu. Sebagai kenangan ida letak juga lah...
Menu iftar ke-3 :
  1. Sup tulang gaya Chef Wan...sumber resepi amik kt dapur CMG tqvm yer mat
  2. Potato Croquettes...nanti ida update resepi jika berkesempatan.
  3. Kangkung goreng belacan bersama ikan bilis
  4. Telur dadar berbawang kisar
  5. Puding karamel tanpa telur/Eggless Caramel Pudding...pernah buat sebelum ni..resepi Along Roz...tqvm
  6. Air bandung soda...emm nyaman sekali
  7. Buah oren dan kurma semestinya ada


Sekian saja utk mlm ini........dah nak titon dh, esok nk kena bangun seawal 2.30 pagi utk prepare 4 sahur.....insyaallah

Thursday, July 19, 2012

SALAM RAMADAN 1433 H buat semua.......

Selamat menjalani ibadah puasa yang akan bermulanya esok buat semua rakan2 blogger dan pengunjung yang dikasihi. Semoga Ramadan tahun ini kita akan mendapat lebih keberkatan dan manfaatnya dariNya. Semoga tahun ini juga kita akan diberi lebih kekuatan untuk menjalani ibadah puasa selama sebulan terutamanya yang merantau macam ida ni.....tempoh jam berpuasa lebih kurang -+ 16 jam sehari lebih2 lagi sekarang kat Jepun tengah musim panas. Masuk waktu Subuh hari pertama puasa kt tmpt ida ialah 3.45 pagi, jadi nak kena bersahur dlm dekat2 kul 3 pagi.....yg tukang masak ni pulak nak kena bangun lebih awal dari itu....Insyaallah kami akan tunaikannya dgn sempurna. Semoga anak2 ida juga boleh bertahan menghabiskan puasa sehari2 mereka....Sama2 lah kita manfaatkan dengan sepenuhnya di bulan yang penuh barokah ini.
SEIRING TERBENAM MENTARI DI AKHIR SYA’BAN,
TIBALAH KINI BULAN RAMADHAN,
PESAN INI SEBAGAI GANTI JABAT TANGAN UNTUK MOHONKAN MAAF DAN KEKHILAFAN. MARHABAN YA RAMADHAN.....  Kebaikan Ramadhan usah disiakan.. Mari sucikan hati, pikiran, dan lisan kita Sambut Ramadhan dengan penuh suka cita. Ida pohon jutaan kemaafan krn buat masa skrg ida tak dpt nak tinggalkan komen pada blog kawan2 di atas faktor masa yang tidak mengizinkan......24 jam rasanya dah tak cukup. Sumber : Sini

Menu pilihan utk grand iftar kami nanti ...Nasi Minyak Ganu, Ayam Masak Hitam Tomato II & Acar Mentah

 Salam......
Menu ida buat yang masih fresh lagi ni......nak kena update segera sbb atas permintaan .....kaum lelaki nakkn resepi, sbb mereka akan masak nasi ni pada M'sian grand iftar kt masjid. Ida hanya letak resepi utk 6 pot/cawan beras aja yer.
Sebenarnya ia merupakan menu utama yg menjadi pilihan kami untuk Malaysian Grand Iftar di Fukuoka Masjid pada 29 hb Julai nanti.  29hb merupakan turn kami menyediakan menu utk majlis berbuka pada hari tersebut. Sasarannya lebih kurang utk 400 org. Jadi kami 16 keluarga + adik2 bujang akan bekerjasama menjayakan program tersebut. Semua tugas telah dibahagi2 kan. Cuma pada tahun ni, kaum lelaki me'offerkan diri utk masak nasinya, sediakn acar mentah serta adik2 bujang lak akan rebus telur sebagai penambah pelengkap set nasi ni 
Risau jugak ni, banyak nasi yg nak kena masak sebenarnya.... lebih kurang 30kg++. dalam pukul 2/3 ptg at least sumer dh dihantar ke masjid utk packing. Malam tadi ida ada buat tutorial utk en.asben masak nasi ni, nak kena guide dia sbb dia AJK bahagian makanan huhuu.....kita doakan semoga mereka berjaya memasaknya pada hari t'sebut.
Perancangan mengenai menu, apa bahan2 & kuantiti bahan2 ida dh buat draf beberapa hari lepas sambil dibantu juga oleh kawan2. Kuantiti bahan2 juga saya basekan kpd jumlah yg kami buat pada tahun lepas cuma ada lebihkan sedikit. Ida cuba bantu setakat yg terdaya bagi menjayakan program tersebut.Lagipun inilah iftar terakhir ida di Japan......awal tahun depan dh nak balik M'sia.

Jenis dan kuantiti beberapa bahan asas secara kasar:( Sbg panduan kpd yg memerlukan pada tahun2 yg akan datang/lain2 event )

Jumlah Sasaran : 400 orang
  1. Ayam boneless 60 kg
  2. Beras siam 30 kg ++ ( dah order 40 kg )... cth tu ida masak guna beras basmathi sbb tak der stok beras siam masa tu
  3. Telur rebus 400 biji
  4. 2 jenis kuih 400 ketul setiap satu ...buat masa ni kuih bakar & agar2
  5. Bahan acar mentah.....akan diupdate dan ida ada gak refer kt blog E-na..tqvm yer e-na
Lain2 akan diupdate later

 Yang ida masak ni guna beras basmathi yer sbb tak der stok beras siam....dlm resepi ida letak resepi beras siam senang utk rujukan kaum lelaki group kami nak masak. Kalau beras basmathi, kena rendam dahulu dlm 1/2 jam....ida letak air 7 1/4 cawan jer.

Nasi Minyak Ganu

Rujukan : Kak Noor Masri ( Coretan Dari Dapur )...tqvm kak

Bahan-bahan: ( Ida doublekan dari resepi asal & ida tak letak susu sbb takut cepat basi masa berbuka nanti...ada bahan yg ida lebihkan dan ada kurangkan)..utk resepi asal boleh klik link atas yer
  • 6 cawan beras Siam ( ida letak resepi beras siam ssb senang utk rujukan kaum lelaki group kami nak masak )
  • 7 1/2 cawan air ( letak 8 cwn pon ok lagi lembut )
  • 2 sudu kecil garam
  • sedikit pewarna kuning telur
  • 2 helai daun pandan -disimpul...(jika ada)
Bahan utk menumis:
  • 2 sudu besar minyak sapi
  • 4 sudu besar majerin
  • Tambah 1/4 - 1/2  cawan minyak masak sbb beras siam agak kering sikit
  • 6 kuntum bunga cengkih
  • 6 biji buah pelaga
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 1 inci kulit kayu manis X 2 btg
  • 1 inci halia ]...mayang /hiris halus
  • 1 labu bawang besar / 6 ulas bawang merah] dihiris nipis
  • 4 ulas bawang putih]....dihiris nipis ...ida lebihkan dari resepi asal
Cara membuat: Ida ada edit sikit ikut kesesuaian
  • Beras dicuci kemudian ditoskan / buang airnya
  • Panaskan minyak masak, minyak sapi dan majerin dlm kuali. Masukkan bahan tumis
  • Goreng hingga naik bau/kekuningan dan tambah garam...kacau
  • Tuangkan ke dlm periuk yg ada beras tadi, + daun pandan
  • Masukkan air....kacau sekata
  • Tanak/masak hingga kering, pada 15 minit terakhir, tompok2kan pewarna kuning. Biarkan hingga nasi masak.
  • Kemudian baru gemburkan nasi guna garpu. 
  • Boleh tabur bawang goreng ke atas nasi semasa menghidang.
Sedia dihidangkan bersama pelengkapnya.

 Untuk ayam masak hitam tomato,ida pernah buat dulu kt SINI, digandingkan dgn nasi tomato berempah, TAPI kali ni ida ada tambah sedikit serbuk kari daging, serbuk kurma dan sos tiram.....supaya rasanya lagi ummpp!!..sesetgh bahan2 ada ida tambah kuantitinya juga dari yg buat sebelum ni.

AYAM MASAK HITAM TOMATO II
by : Ida @ Happy Cooking time
Bahan-bahan :
  • 1.5 kg ayam
  • 3 labu bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 2 inci halia *
  • 1 batang serai * 
  • 1/2 inci lengkuas *
  • 1 1/2 sd besar cili kering kisar @ serbuk cili......boleh kurangkan jika takut pedas
  • 1/2 sk serbuk lada hitam...boleh dilebihkan
  • 1 1/2 cawan tomato puree ( kalau nk letak 1 cwn pun dah cukup rasanya ) + 1/4 cwn sos tomato
  • 1/2 cawan kicap pekat hitam....boleh dilebihkan ikut kehitaman yg dikehendaki
  • 1/4 cawan sos tiram
  • 1 1/2 sd bsr serbuk jintan putih ( cumin )
  • 1/2 sd besar serbuk jintan manis
  • 1/2 sd besar serbuk ketumbar
  • 1 sd besar serbuk kari daging
  • 1 sd besar serbuk kurma
  • 2 btg serai...diketuk
  • Air yg mencukupi sebagai kuah....kali ni ida buat berkuah sikit.
  • Garam dan gula secukup rasa
  • 1 labu bwg besar....dihiris bulat nipis
  • 6 helai daun limau purut...potong2 
  • Optional...tomato segar( dibelah 4 )
* Kisar/blend bahan yg bertanda *

Bahan menumis :
  • 2 btg kecil kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 1/2 inci halia...dihiris halus
  • 3 ulas bawang putih...dihiris nipis
  • 1/2 labu bawang besar...dihiris nipis kecil
CARA:
  • Bersihkan ayam dan potong saiz yg sesuai.
  • Gaul garam kunyit dan goreng sehingga masak dgn api sederhana.....jgn terlalu garing
  • Panaskan minyak secukupnya di dalam periuk/kuali, tumis bhn menumis sehingga naik bau dan sedikit garing.
  • Masukkan bahan2 kisar, tumis sehingga masak, masukkan cili dan rempah2, tumis lagi sehingga masak...tambah sikit air jika nmpk agak kering.
  • Masukkan lain2 bahan, tambah 1 cawan air...biarkan mendididh.
  • Tambah air lg sebagai kuah dan masukkan serai ketuk .....biar pekat sikit
  • Masukkan ayam yg telah digoreng, gaul rata...biarkan mendidih seketika
  • Akhir sekali masukkan bawang besar yang dipotong nipis bulat, tomato segar & daun limau purut.......gaul rata sekejap
  • Cukupkan rasanya dan padam api.
 Psst :  
  1. Jangan letak garam awal2 sbb kicap dan sos tiram dah masin....rasa dulu last2 baru letak
  2. Jika guna kicap pekat manis, tak perlu letak gula lagi


 Terlebih kuning sgt la pulok huhuuu.......

ACAR MENTAH
by: Ida@Happy Cooking Time
Bahan-bahan acar mentah:
  • 2 biji timun.......potong ikut selera masing2 & rendam dengan sedikit air kapur ( tak rendam pun tak per )
  • 1 batang carrot....potong & rendam dengan air kapur juga ( tak rendam pun tak per )
    1/4 biji kobis saiz kecil ....hiris halus
  • 1/4 cawan cuka*atau secukup rasa
  • 4 -5 sd bsr gula* atau secukup rasa
  • garam secukupnya*...dlm 3 sudu kecil -+
  • 4 hiris nipis halia dihiris halus*
  • 1/2 labu bawang besar dihiris nipis juga*
    sedikit cili merah ( ida letak piman )
Cara-cara:
  • Satukan bahan yg bertanda * dalam mangkuk kecil,kacau sebati.
  • Dalam bekas,satukan timun,carrot, kobis & cili
  • Masukkan campuran yg bertanda * ke dalamnya..kacau sebati
  • Biarkan ia mesra seketika sebelum dimakan


    SALAM RAMADHAN AL-MUBARAK UTK SEMUA........

Sunday, July 15, 2012

Carrot Walnut Cake

Salam semua.......apa khabar?
Quick n3 'Carrot Walnut Cake'.....actually ida buat kek ni utk program family day group kami kt sini tapi program terpaksa dibatalkan dia atas faktor cuaca. Tapi acara yg tidak rasmi BBQ diadakan juga pada hari tersebut memandangkan hari nmpk cerah....tapi tak melibatkan semua family la.

 Kek yg slice tu, ida bakar sikit dlm acuan kecik......sbg cth, sbb yg tu konon2 nya utk program family day
Sumber resepi dari dapur ibundo.......tqvvm kak....sedappp cuma tekstur kek yg ida buat tak brp gebu.


Carrot Walnut Cake
Sumber resepi : Dapur Ibundo ( K'pah )

Bahan A
  • 250 gm butter
  • 300 gm castor sugar

Bahan B
  • 1 tsp esen vanila
  • 5 biji telur gred B

Bahan C
  • 340 gm tepung super fine
  • 1 tsp baking powder ( lain kali ida nk tambah sedikit soda bikarbonat )
  • 1/2 tsp cinnamon powder

Bahan D
  • 150 gm kacang walnut , dipanggang sekejap dan di cincang kasar
  • 150 gm pineapple cubes - di dadu kecil
  • 350 gm carrot diparut dan diperah airnya
  • 100 gm chocolate chips....ida letak prune cincang

Untuk cream ( ida buat cream dari resepi kek tiramisu tapi resepi yg bwh ni rasanya lebih sesuai utk musim panas )
  • 250 gm cream cheese
  • 100 gm butter
  • 80 gm gula icing
Cara:
Pukul A sehingga creamy. Perlahan-lahan masukkan B. Fold in C dan masukkan D. Gaul rata.
Masukkan adunan ke dalam dulang empat segi bersaiz 9 inci atau 10 inci kali 7 inci. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suku 175 deg C selama satu jam. Bila masak, sejukkan.

Untuk cream.
Pukul semua bahan sehingga kembang dan ringan. Sapukan di atas kek apabila kek sudah sejuk.

Tuesday, July 10, 2012

Fruits Tart

Assalamualaikum dan slm sejahtera semua............
Minta maaf banyak2 ya, tuan rumah ni asyik tenggelam timbul jer sekarang ni.....kunjungbalas pon tak sempat2 nak buat. Jutaan terima kasih Ida ucapkan kepada yang sudi singgah kt sini. Dah berminggu2 blog ni sepi aja huhuu....gomen ne.
Tak boleh nak celoteh panjang...jom layannnnnnnn menu yg dah basi ni. Fruits tart kegemaran ramai.......ida suka sgt....mereka2 pun suka. Pernah buat sebelum ni. Ida suka resepi tart shell kak azita zain ni....lembut. Cream custard lak ida buat dari resepi custard cream puff.....nak cepat hari tu. Resepi tu jumpa dulu kt notebook......nk cari resepi lain tak sempat dh.

Tart Shell/Crust/Pastry
Adaptasi : dari SINI...tqvm, resepi asal cheese tart dari  K'Azita Zain 

Bahan-bahan :
  • 170gm marjerin
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum...ida tambah lagi sikit tepung sbb doh ida lembik sikit
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
  • Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  • Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  • Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  • Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.( dlm 20 -25 minit )



Cream Custard
Adaptasi dari SINI...tqvm
Resepi:honey@myresipi.com
Sumber : HaSue
Bahan-bahan ( lebih kurang 300ml )
  1. 1 sudu besar tepung gandum ( ida letak tepung kastard )
  2. 1 sudu besar tepung jagung
  3. 4 sudu besar gula
  4. 200cc(1 cup) susu segar
  5. 1 biji telur (L size)
  6. 1 sudu besar mentega
  7. Ida tambah sikit garam dan essen vanilla
 Cara-cara
  1. Masukkan bahan dari no 1 - 3 ke dalam mangkuk. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau jangan ada yang berketul.
  2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya, garam, essen vanilla dan kacau.
  3. Ida masak atas dapur gas guna api perlahan...kacau m'gunakan whisker cepat2 supaya tdk berketul..setelah pekat & masak  ida masukkan mentega & kacau seketika..tutup api.( Jika krim jadi terlalu pekat, boleh tambah sedikit air panas & kacau seketika dgn menggunakan api perlahan )
  4. Bila dah siap, masukkan mentega. Kacau.
** Perhatian: Kalau nak guna hanya kuning telur, gantikan sebiji telur tu dengan 2 biji telur kuning.

TOPPING BUAH:
*Boleh guna buah segar ( dipotong kecil2) + buahan dlm tin

FILLING
  • Ida guna blueberry jam atau boleh juga letak chocolate filling
CARA HIAS FRUITS CUSTARD TART:
  • Sudukn sedikit blueberry jam pada dasar setiap tart shell/crust
  • Untuk lebih senang, masukkan cream kastard ke dlm piping bag 
  • Ambil tart shell/crust tadi, paipkan kastard secukupnya. ( ada juga resepi yg letak coklat cair pd dasar tart shell sebelum dipaipkan kastard )
  • Susun buah-buahan.
  • BILA SIAP...simpan di dalam peti, biar sejuk lebih sedap sebelum dihidangkan