Saturday, January 15, 2011

Cucur Bilis Bersayur Kobis



















Selamat pagi semua.......salah satu sarapan kami pagi tadi, cuaca sejuk2 ni memang sedap makan cucur cam gini...seisi keluarga memang menggemarinya...tak kira la buat cucur udang ke/cucur buh sosej ke...mesti cepat je licin. Ida bubuh kobis banyak sikit dlmnya, bebudak ni makan pulak sayur yg ada kat dlm cucur cam gini, kalau sayur yg makan ngan nasi..haram tak sentuh pun. Disebabkan menu ni simple.....sempat la ida n3 sebelum nak masak tghari nanti....ni pun tgh pikir nak masak apa la agaknya tghari nanti...

Sumber : Happy Cooking Time

Bahan-bahan:
  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan tepung beras
  • 1 sd teh baking powder
  • 1 sd bsr gula
  • 2 1/2 sd teh garam
  • 3/4 cawan ikan bilis........direndam dan dikisar/tumbuk
  • 1 labu bwg besar......1/2 ida kisar & 1/2 ida dadu kecil
  • 1 biji telur bersaiz kecil
  • 1/4 biji besar kobis / ikut banyak mana nak bubuh, .....diracik halus/sagat halus
  • Sedikit daun kucai.....dipotong2
  • Sedikit daun bawang....dihiris halus
  • Air dlm 1 3/4 cawan-2 cawan @ secukupnya
Cara-cara:
  • Kocokkan telur sedikit di dalam bekas, campurkan semua bahan lain ke dalamnya
  • Kacau sebati
  • Goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga habis
  • Sedia dimakan dengan sos kegemaran.....ida pakai sos cili Thai campur sedikit sos cili biasa.

4 comments:

  1. sedapnyer.. lg la klu dpt makan dng sos cili.. sedar2 dh habis sepinggan!hehe..

    ReplyDelete
  2. sedap dan cantik la kak...gambr sangt cantik

    ReplyDelete
  3. ida..satu perkara baru bagi akak ni.
    sebab buat cucr menggunakan berbagai jenis tepung..akak selalu guna tepung gandum aje..

    ReplyDelete
  4. hot mama....emm, mmg sedap w/pun simple

    izah...thanks izah, cantik erk..hi..hi,

    k'erna...lain sikit la, ada ranggup2 sikit..ida suka uat cam gini..kalau goreng garing2 lagi sedapp

    ReplyDelete