Resepi Ikan Pari Bakar Tomyam ringkas
Bahan-bahan:
- 5 potong kecil ikan pari
- 1 sb pes tomyam... boleh kurangkan atau lebihkan
- Sedikit garam sebagai tambahan
- Sedikit serbuk kunyit
- Extra virgin olive oil ( minyak zaitun extra virgin ) / minyak masak biasa
Cara-cara: - Ikan pari dibersihkan
- Gaul ikan pari bersama pes tomyam, serbuk kunyit dan sedikit garam sebagai tambahan
- Perap seketika dalam 10 minit.
- Panaskan sedikit minyak zaitun di dlm kuali leper ( beberapa titis jer )
- Aturkan ikan pari dan bakar sehingga masak ke dua-dua belah.
- ATAU boleh bakar di dalam oven / dgn dapur gas, atau juga dgn menggunakan bara api
|
biler terjah sini wajib ayaq lioq meleleh (lap sat) :D....rindu nak makan ikan pari ni....kalo dekat mmg buat muka tembok mintak sket (mengalahkan org preggy gayanyer ni ngeee)
ReplyDeletesedapnya....tumpang sekaki ye Ida...
ReplyDeletesedapnya ikan pari tu kak ida...kalau ratah aje pun jalan tu.;
ReplyDeletemake dgn nyicoh sedak nih
ReplyDeleteSalam Kak Ida..
ReplyDeletewaaaa..tak tahan tengok ikan bakar tu..suka sangat..klu ada sambal belacan perah limau kasturi emmm mantap sangat..
sedapnya...lagi ringkas lagi sedap kak...sukanya...hehehe...dah lamanya saya tak makan ikan bakar..huhuhu
ReplyDeleteida..ikan bakar lagi..memang sedap tu..tah bila la nak bakar ikan lagi ni..memang betul2 sedap nampaknya ..
ReplyDeleteadussss sedapnya kalau dpt makan ni....
ReplyDelete