My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, November 18, 2011

Ikan Pari Segar Bakar hasil pancingan di tepi laut....

Happy weekend buat semua!!! Ikan pari ni adalah hasil pancingan kawan hubby, Jai last week, Jumaat malam. Jai ni memang kaki pancing....hubby ida bukan kaki pancing pun. Malam tu, kebetulan Jai ajak hubby pegi mancing sama2....ni baru first time hubby ida ikut. Semasa hubby nak keluar rumah, ida pesan kat dia....'bawa balik ikan tau' tak sangka ada rezeki mereka pada malam tu.
Gambar ni hubby ida amik pakai h/p jer....kelabu jer la. Ikan pari yang telah dikeluarkan dari mata pancing hasil pancingan kawan suami ( Jai ) pada mlm tersebut.....
Rezeki mereka pada malam itu, rezeki kami juga...alhamdulillah, dapatlah merasa ikan pari segar yang enak ini. lagipun kat tempat ida duduk ni, susah nak jumpa ikan pari kat kedai. Besar tak besar, tengok!!! lebih besar dari periuk nasi bersaiz sedang ida ni. Sekor ni, diaorang potong dua, amik sorang sebelah....masa hubby dan Jai bawa balik ikan pari ni, masa tu dah lewat malam..ida dah tidur. Dia orang dok godek2 sendiri la kat dapur.
Esokya, hubby ida tolong potongkan kecik2....banyak ni la dapat sebelah ikan yang di bahagi dua..
Ida bakar pakai electric pan jer.......wahhh, harum semerbak baunya! Ikan tu ida lumur dengan sedikit bawang putih, halia ( kisar ), lada sulah, lada hitam, air lemon dan sedikit shj garam sbb nanti nak cicah 'BUDU'. Masa nak bakar, ida titiskan sedikit minyak zaitun pada electric pan ni.Saper suka makan budu???
Isinya sangat lembut, berbeza dengan isi ikan pari yg ida pernah mkn kat M'sia..mungkin ikan ni masih fresh kut. Bakar sekejap, dah masak.....berselera sungguh kami makan nasi hari tu....anak 2 ida ratah cam tu jer sebaik sahaja masak kecuali anak boy ida, Aqil mmg tak makan ikan. Ada lagi menu utk ikan pari ni..tunggu yer utk episod yg seterusnya...

14 comments:

nonierahman said...

kak ida sedapnya pari bakar.cicah budu lagi tue.mmg best sebab fresh punya..hmmm sedapppnyaaaa....

rahel said...

mat pagi Kak Ida
sioknye dapat makan ikan pari bakar..masi fresh2 lagi tu..emm

Asmara said...

bestnya akak! dapat makan ikan fresh lagi. wuwu.. tak sejuk ke memancing tu? ikan pari mmg sedap bakar kalau fresh baru rasa isi ikan dia tu. :D
*kak Ida, saya buat tuna roll ala2 resepi akak, teringin pulak tengok akk post semalam. hehe.. terima kasih ye. :D

Mamasya said...

Aslmkum Ida

Besar ikan pari tu. kat sinipun tak da ikan pari. Sedap pari segar dibakar... cicah budu mkn dgn nasi...cicah air asam pun sedap jugak...

Acik Erna said...

ida..kalau dapat sekor sorang ..selain dari bakar boleh jugak masak asam pedaskan..sedap asam pedas ikan pari

nOOrsha said...

salam kak ida..seronoknye dpt catch pari yg fresh....saye makan budu sekali dua je, tk ingat caner rasenya..tp klo wat cicah air asam mmg sy suke..apepun dah dpt ikan fresh camni, ratah je pun dah cukup sedap kan..manisss je isinye :)

Amie said...

puaslah ratah ikan pari bakar ye Ida.... dapat fresh lagi tu....mesti sedap!

Naz / Nadz COSK said...

Wahhhh IDa.. Besar jugak ikan pari tu sbb kena potong bila nak masak. Kalau di sini yg biasa org jual time bulan puasa tu, ikan pari kecik2.. apa dia org panggil..?? ermm tuka???
Naz suka ikan pari..bakar pas tu cicah air asam atau cili kicap.. Kalau masal lauk asam pedas pun lazatt...Yummyyyy..

quinnie said...

wah sedapnya makan ikan segar...lama betul saya tak makan ikan pari...hari tu cousin masuk pertandingan memanjang.tak dek rezki nak dpt ikan..hehhehe

cik norai said...

hasan jeling-jeling tengok org pegi memanjing huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

akak pos sket sini
uwaaa cedapnyer
lama giler x mkn ikan pari...mau buat asam pedas pow terangat ni

アヌムちゃん said...

waa.dh lamanya tak makan ikan pari..huhuuu..mesti sedapp..

nOOrsha said...

salam kak ida...

time kasih ye kak atas ucapan takziah n simpati pade kematian lollipop tu...time kasih byk2... moga kesudahan yg baik utk dirinya n kita semua..insyaallah..amin...:)

Juwita Jamaludin said...

rezeki tu kak ida.. dapat ikan fresh.. memang kat japan ni mana ada jumpa ikan pari kan.. rezeki jumpa plak di laut ye