LONTONG SINGAPURA Sumber asal : Majalah SAJI keluaran April 2011
Bahan-bahan: - Nasi Impit
- Telur rebus ....lupa nk letak masa possing
( Nasi impit dibuat sendiri atau beli yg segera, balik rebus jer )
Bahan Kisar* - 10 tangkai cili kering - jika suka pedas boleh lebihkan( ida letak serbuk cili jer ) *
- 4 ulas bawang merah ( ida guna 1/2 labu bawang besar ) *
- 3 ulas bawang putih *
- 3 cm halia *
- 2 batang serai *
- 2 cm kunyit hidup - dalam resepi guna kunyit serbuk *
- 100gm udang kering - rendam dulu biar lembut *
- 1 inci belacan - k'ita tambah ( ida letak sikit jer ) *
Perencah tambahan - k'ita tambah - 1 kiub ikan bilis
- 1 kiub daging
ida hanya letak 1 sk serbuk pati ayam - garam secukup rasa
- 4 cm lengkuas - dihiris
- Ida tambah sedikit shj gula dan air asam jawa
- Santan secukupnya.....ida letak 400 mls santan dlm tin
- Tambahan air secukupnya
Bahan Sayuran
- 5 tangkai kacang panjang - potong 1 inc ( ida guna kacang peas )
- 100 gm sengkuang - potong memanjang ( tak der )
- 200 gm kobis - dihiris kasar
- 3 keping tauhu lembut ( ida beli tauhu biasa yg digoreng )
- 2 keping tempe - potong dadu dan digoreng ( tak der )
- 200gm suun - rendam hingga lembut
- 1 batang lobak merah - potong memanjang
Cara-cara: - Tumiskan bahan kisar dgn 3 sudu makan minyak/secukupnya hingga naik bau.( K'ita tumis lama sikit supaya bau lada kering kurang) Setelah terbit minyak masukkan santan dan lengkuas. Masak dan biarkan hingga mendidih (kacau selalu supaya santan tak pecah minyak) masukkan perencah tambahan dan garam secukup rasa.
- Tambah sedikit air, masak dengan kuah yang sedikit pekat.
- Kemudian barulah masukkan bahan sayuran, mulakan dgn kacang, lobak merah, sengkuang, tempe, tauhu, suun dan kubis.( ida letak mana yg ada kt jepun jer )
- Setelah masak, hidangkan bersama nasi impit dan telur rebus. enak juga dimakan dgn serunding daging. ( ida makan dengan serunding ikan dan serunding daging )
|
Selamat malam Kak Ida...
ReplyDeleteRahel tengok dari jauh lontong singapura tu...macam panggil2 Rahel jer...hehe..
Masa kat Perak dulu selalu juga buat lontong dan selalu jumpa lontong. Sejak pindah KT, lama tak buat dah sebab kat sana selera dorang berbeza. Azwa selalunya masak soto untuk kelainan (sebenarnya sebab tak reti2 lagi masak nasi dagang, nasi minyak segala hahaha)
ReplyDeletemelihat lontong Singapura ni macam teringin pulak nak cari lontong lepas nie hehehe
sedapnya lontong kak ida....tapi nak buat nya malas...hehehe...nak ketuk pintu mintak lontong kak ida boleh? hehehe
ReplyDeletesalam ida....smlm ke sarawak, ari ni ke johor pulak.....jauh tuuuuu....hihihihi
ReplyDeletelontong ni peberet akak, sedapnya kalau dpt buat breakfast.....hihihi
Salam ida..wah wah lontong singapore di japan cooked and prepared by a malaysian cook..kombinasi 3 negara mesti meletup letup nih..sedap je nampak...mieza setuju dgn ida antar dapur yang jadi leka bila visit ialah dapur masam manis, dapur sky blue's kitchen dan dapur ida sendiri..:)
ReplyDeleteAsSalam Ida
ReplyDeletepembuka selera ni lontong. Rajin nya Ida, k.ct nak tumpang makan boleh ker..hehehe.
selalunya makan lontong JB jarang nak makan lontong singapura sebab kena pergi seberang tambak jalan jammed..hehehe
as-salam ida
ReplyDeletewahhh!! lontong singapura dah kat jepun..fantastic!!
lontong is my fav....wallah....
ReplyDeleteNasib baik la saya x berapa gemar makan lontong, kalau tak jenuh nak kena masak, lepaskan gian. Jangan kata lontong singapura, lontong johor pun jarang2 aje saya makan... He he he...
ReplyDeleteSedap nya lontong.. Salam kenal yah dr melly. follower no.288 ;)
ReplyDeleteAssalam Ida,
ReplyDeleteLontong Singapura pulak ye...nak juga semangkuk penuh!
termengah2 ucu ketuk pintu depan...tak berjawab..rupa2nya ida ada kt dapur tengah masak lontong singapura.....:)
ReplyDeletekalau tak dpt lontong...dapat sudu tu pun tak pe :))
ReplyDeleteSalam Ida....akak dtg nak ngendeng lontong ni....sedapnya nampak lontong tu !
ReplyDeletewah kak, lontong rabu2. hehe.. org johor mmg suka lontong ni buat breakfast. :D
ReplyDelete