Roti telur pun ada.......roti kosong pun ada. Buat 2 jenis...puas hati nak makan, ida terpaksa doublekan adunan kat bawah...kalau tidak, tak cukupnyer. Fuhhh...memang best dapat makan roti canai ni..setelah sekian lama tak dapat merasa.
Doh yang sedang diperap
Uik.....tangan sape kah ini...abaikan kemontelan tangan en.asben ku ini & apa2 sahaja yg berada di sekelilingnya.
Step pertama sebelum membuat tebaran..
Sumber resepi : Roti Canai Telur-zaidjaffar.multiply.com/recipes
Bahan-bahan :( utk family besar perlu doublekan adunan..ida buat double dari resepi kat bawah)
Utk 6 keping......tapi ida hanya buat 3 kpg/bebola utk satu adunan
- 1 1/2 cawan tepung gandum
- 1 sd bsr susu pekat
- secubit garam
- 1/2-1 cawan air....ida letak 1/2 cawan jer...kalau doh agak lembik boleh tambah sikit tepung
- 1 sd bsr minyak/marjerin/mentega.....ida letak 1/2 sd bsr marjerin & 1/2 sd bsr shortening
- telur secukupnya utk buat roti telur ( boleh guna 1 biji telur utk 2 biji roti..kocok sedikit )
- Sedikit minyak untuk menggoreng
- Sedikit marjerin sebagai salutan doh nanti....ida cairkan 1 sd bsr
Cara-cara : Uli tangan....ida uli dalam bread maker jer
- Campurkan tepung, garam dan susu pekat. Gaul sebati.
- Masukkan air sedikit demi sedikit ke dalam tepung sehingga tidak melepkat di tangan.
- Masukkan pula marjerin...uli sehingga menjadi doh yang lembut. (Jika doh lembik tambahkan sedikit tepung lagi )
- Tutup doh dengan kain lembab/'cling film'selama 30 min.
- bahagikan doh kepada bebola. Ida buat 3 bebola. Salutkan bebola dengan marjerin..ida salutkan dengan marjerin yang di cairkan beberapa titis minyak masak.
- Simpan beberapa jam sebelum digunakan...ida perap semalaman
- Sapukan minyak di meja kerja dan di tangan.
- Ambil sebiji bebola, leperkan di meja dan tebar ATAU kalau tak pandai tebar, boleh tarik nipis2 kat atas dulang
- Jika nak buat roti telur, doh yg telah ditebar tadi, di letak atas meja. Bubuh bancuhan telur kat tengah2 dan tutup/balut menutupi telur
- Jika roti kosong....tutup jer menjadi 4 segi selepas ditebar.
- Goreng dengan api yang sederhana dengan sedikit minyak sambil dibalikkan sehingga masak
- Sesuai dihidangkan dengan kuah dal/kuah kari atau sambal ikan bilis.
Note: Mintak maaf publish yang agak b'terabur ni, entah apa sudah jadi pun tak tau....layan la dulu ya...mungkin akan diperbaiki kemudian he..he
kak ...ye ke first time, cantik la roti canai tu..macam yang dijual....
ReplyDeletehubby akak tebar yer....ada bakat tu..he..he..
hebat ida...
ReplyDeletekalau merantau jauh, semua boleh jadi kan..
vavavavavava...
ReplyDeleteterenye wat roti canai..
saye x dan nak membuat..
dok beli ajer...kikikiki...
cantik roti canai tuh...
tukang tebar pun pandai...
kalo lah dpt rase...:)
ida..bagus la ida pandai buat roti canai..masa anie.nagoya datang rumah akak tu..dia cerita..roti canai di jepun..rm21.00 sekeping.terkejut akak.
ReplyDeleteakak ada resepi kuah dal..kalau ida nak cuba..nanti akak boleh cari dan tuliskan..sedap..kuah dalnya..
Mas....tu la 1st time buat..bole tahan jugakkk.
ReplyDeleteK'kasih...betul tu kak...sume jd t'pandai..w'pun sebelum ni tak pandai..dek disebabkan tekak ni masih lg terbawak2 selera M'sia..terpaksa la godek2 sendiri
Sha...bole la sha...daripada tak der
K'erna...wahh jumpa anie hr tu erk..bestnyer
kak pasal resepi kuah dal tu..bole juga..nanti akak tulih k
haaa...ko dari tak tahu smpi jd handal.tahniah!!!!....lembut tak?kita ada jg cuba wat roti canai.tapi hampeh.siap hubby suruh kita beljar wat roti canai jual kat cini.tak mo.yg penat kita aje...gerenti punya...
ReplyDeleteanie....belum jd handal lg la awk...sekadar utk mkn sendiri tu bole la..ngidam dah lama nak mkn ni...ngidam kosong je, boleh tahan gak doh ni...lepas ni nak try doh yg ada telur lak
ReplyDeleteye ke hubby suruh jual roti canai he..he..apa salahnya..
salam ida,
ReplyDeletedah duk perantaun ni,
memang terpingin nak makan makanan seperti nikan..
nasib baik, pandai buat, kalau tak kena tunggu balik msia lah baru dapat kan..mesti sedap & lembut ni..akak beli yg dah siap aje..kalau tak ada beli yang instant aje..hehehe
k'ayu...hi..hi mmmg la, tekak ni tak boleh tinggal selera dr kat m'sia...terpaksa la godek2 buat sendiri...bole la sekadar nak mkn sendiri tu..
ReplyDelete