Assalamualaikum & salam sejahtera buat semua......laksa utara merupakan menu feberet hubby, maklum la orang utara. dan dah jadi feberet anak-anak juga. Ida buat tak berapa pedas, boleh la diaorang makan. Selalu jugak buat, baru kerajinan nak amik gambar..hu..hu & baru dapat share resepi kat sini....
Laksa kering memang ada jer stok kat umah .....ida menggunakan laksa yang halus daripada biasa. Jom tengok resepi....
Bahan-bahan:
LAKSA
- 1 bungkus laksa kering......direbus sehingga empuk dan sejatkan
KUAH LAKSA UTARA
- 1 kg isi ikan...dari ikan yg direbus @ isi ikan yg direbus dan dikisar
- 3 labu bawang besar @ boleh campur dgn bawang merah...dikisar/blend
- 10 tangkai cili kering dikisar @ boleh dilebihkan / dikurangkan....ida letak sikit jer
- 8 asam keping
- Belacan sebesar 1/2 - 3/4 kotak mancis @ secukupnya...dikisar bersama bwg
- 1 sd bsr gula
- Garam secukup rasa
- Segenggam daun kesum
- 2 batang bunga kantan....di potong 4 / ikut citarasa sendiri (ini ida tak der)
- Air yg mencukupi sebagai kuah....dlm 2 1/2 - 3 liter lebih kurang...kepekatan kuah ikut citarasa masing2
CARA2;
- Di dalam periuk yg besar,masak dahulu bawang dan cili dgn sedikit air baru masukkan bahan lain. ATAU
- Campurkan semua bahan ke dalam periuk....masak sehingga mendidih, lebih lama lagi sedap.
BAHAN LAIN SEMASA MENGHIDANG:
- Ualam-ulaman cth...hirisan timun, cili api, limau @ lemon dan bawang
- Telur rebus
sedap laksa tu!!....nieza pun suka gak mkn selalu gak buat...kalau 2 hari mkn kuah tu lagi best pekat jer ngan ikan tu...ishhh terliur pulak memlm singgah dapur akak ni...hehe
ReplyDelete