Salam....selalu buat sebelum2 ni pakai campak2 jer tak sukat...kadang2 terlembik, kdg terkeras....lepas tu baru rujuk resepi kak liza ni...ok dh.
Resepi : Chef Hanieliza
Bahan
- 500 gm keledek
- ½ cawan tepung gandum ...( - + ) kdg2 ida lebihkan sikit
- ½ cawan gula
- garam
- Minyak untuk menggoreng
Rebuskan ubi keledek dengan sedikit garam sehingga lempuk.( ida kukus jer )
Buangkan airnya dan lenyek sehingga lumat.
Gaulkan dengan tepung gandum.
Bentukkan bujur dan masukkan gula pasir dalamnya dan bentukkan memanjang supaya nampak bujur.
Panaskan minyak dan goreng terus di dalam minyak yg banyak sehingga kekuningan.
Angkat kuih dan toskan minyak. Hidangkan.
Cara nak masukkan inti gula, lepas isikan gula, tutup rapat2 dan bentukkan bujur cam dlm gambar. Alah sumer dh terer dh ni...
Amik gambar malam2 aja ni...gambar udah lama terima kasih byk2 kpd yg sudi terjah sini w/pon tuan rumah tak sempat nk BW ...huhuu |
moleknya.. ;)
ReplyDeletecomey blaka cek mek moleknya...
ReplyDeletesy buat slalunya gedabak je bsor...mmg x molek lnsung kjadiannya...hehe....
yummy!! nak cek mek 2 ketol...
ReplyDeleteas-salam Ida
ReplyDeletecek mek molek ni kuih negeri kelantan ke Ida...npk sedap kuih ni..
Salam Ida.lamanya tak singgah dapur Ida. kuih cek mek molek ni sedap dan paling senang...sesuai buat minum ptg.
ReplyDeleteMemang molek sungguh...senang nak makan!Kecik2...
ReplyDeleteSalam Ida...
ReplyDeletehmmm kalau dekat nk jgk mama rasa kuih cek mek molek nie...
Sedap ni makan panas panas:-)
ReplyDeleteas salam ida... sedap nya kuih cek mek molek ni... lagi2 nampak semua comel2 loteh belaka... geram..
ReplyDeletebelum pernah buat lagi kuih ni..teringin pula nak mencuba:)
ReplyDeletesalam kak ida.. lama x makan cek mek molek.. adunan dia x melekit2 mcm keria ye. tun ingatkan sama je doh dia.. tp nmpk elok terbentuk tu.
ReplyDeleteSuko sokmo kuih ni.....hehe...mklum ler hubby org kelate.
ReplyDeletekak..tq.
ReplyDeletesy amik resepi dari akak ni.
tengah cube2 balajar buat buat kueh.