My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, November 26, 2013

Nasi Lemak Telur Goreng......jarang2 muncul dari dapur.


RESEPI NASI LEMAK
  • 4 1/2 cawan beras biasa
  • 2 cawan santan pekat dlm tin......kalau ada santan fresh lg sedap
  • 3 cawan air...sukatan air bergantung pada jenis beras
  • 2 sd teh garam
  • 2 sd teh gula
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 1 inci halia ......dipotong 3 dan ketuk
  • 2 helai daun pandan disimpul
Cara-cara:
  • Basuh beras 2x di dalam periuk nasi elektrik.
  • Keluarkan air basuhan beras.
  • Masukkan santan, air, garam, gula, bawang putih, halia serta daun pandan.
  • Kacau rata dan masak nasi seperti biasa
RESEPI SAMBAL TUMIS Kurang Pedas....versi tak letak ikan bilis
  • 4 ulas bawang putih*
  • 4 ulas bawang merah*
  • 1 labu bawang besar* ...kalau nk tukar kpd bwg merah pun boleh
  • 4 hiris nipis halia*
  • 1/2 labu bawang besar..dihiris/didadu ( optional )
  • Sedikit belacan...lebih kurang sebesar ibu jari
  • Sedikit air asam jawa / 1 asam keping
  • 12 tangkai cili kering jenis besar( cth boleh tgk kt pic bwh )....rebus sekejap & kisar
  • 1  1/2 sd besar gula @ secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk perasa ( optional )
CARA:
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Panaskn minyak dan tumis bhn kisar hingga naik bau dan sikit garing
  • Masukkan cili kisar, tumis hingga masak
  • Masukkan bahan2 lain tambah sedikit air supaya tidak hangit..tumis hingga masak
  • Masukkan bwg bsr hiris
  • Perasakan garam secukupnya dan tutup api
NASI LEMAK  tadi sedia utk dihidangkan bersama ikan bilis goreng, hirisan timun, telur goreng serta lauk2 pilihan yg lain.

Cili kering dibawa khas dari Kelantan....mmg tak pedas. 

Pssst : Suka beli & mkn timun jepun, tak berair......kulit dia yg kaler hijau gelap tu kalau saper tak kenal.

8 comments:

Gee® said...

Oder nasi lemak satu!

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...ida ...nak ode gak satu....

MOKCIK AZWA said...

nasi lemak my all time feberet hehehe yummyyy

Nuha Mahshar said...

timun tue dah jadi peberet suami sejak akhir2 nie...kredit to timun

Anonymous said...

WҺeеn I օriɡinally commented I appear to Һave cliсked the -Notify mе when neա comments are added- checkbox and fгom now on each time a comment is
added I recjeve 4 emails with the exact same comment. Perhaps there is a mmeans you ϲan remove me from tɦаt service?

Many thanks!

Μy web page ... firearm carry permit lawyer Massachusetts

Anonymous said...

Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog.
I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to everything.

Do you have any tips and hints for first-time blog writers?
I'd certainly appreciate it.

Also visit my homepage ... microsoft points code generator

Anonymous said...

Can I simply say what a comfort to find somebody who truly
understands what they are talking about on the web. You actually realize how to bring an issue to
light and make it important. More people really need to
read this and understand this side of your story. It's surprising you're not more
popular because you surely possess the gift.

Here is my blog dinner boat (plus.google.com)

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Di sana Anda bisa "Discover" (menemukan) lebih dari 41 ribu resep masakan nusantara, "Share" (berbagi) resep-resep masakan Anda ke semua teman-teman myTaster di seluruh dunia, dan juga! Anda bisa membuat buku masak pribadi Anda di laman kami dan "Save" (simpan) sebagai resep-resep favorit Anda sehingga kita bisa saling bersosialisasi di dalamnya. "Discover, Save and Share Recipes" on myTaste! "Indahnya Saat Berbagi".

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih atas perhatian dan kerjasamanya!

Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung