My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, August 4, 2011

Fruits Custard Tart


Selamat malam sume!!!......sebelum titon ida nak n3 satu dessert buka puasa yg lazat smlm ala2 moden gitu. Layan selera tekak bulan puasa, mcm2 tehingin. Sebelum berjinak dgn dunia blogger, pernah buat sekali dulu.....ada gambarnyer tempek kt fb, tapi ida tak buat resepi yg ni, resepi yg dulu, ida dah tak ingat dari mana ida amik.
Untuk tart shell/crust ida amik resepi dari dapur K'Azlita, Masam Manis resepi asal dari Azita Kitchen ( dari Resepi dan Tips Cheese Tart ). Untuk tengok gambar yg detail, bole jenguk dapur akak2 tu ye. Untuk kastardnyer pulak ida amik kt dapur DTS, CMG, resepi asal dari Kak Ida 1001 Resepi. Apa-apa pun ida ucapkan jutaan terima kasih kpd semuanya di atas sumbangan resepi yg sedap dan lazat ini. Izinkan ida share kt sini plak k.
Dulu masa kat Mesia, teringin sgt nak tahu cammana nak buat fruits tart ni, sbb ida suka sgt....ye la, dulu2 kureng ada sumber, lagipun masa nak menerai buat pun tak der....kalau beli MAHAL kan



Tart Crust / Shell
Resepi : Azita Kitchen
Bahan-bahan :

  • 170gm marjerin ( ida guna butter )
  • 50gm gula aising
  • 1 biji telur Gred C
  • 290gm tepung gandum
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :

  1. Pukul marjerin/butter dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
  2. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
  3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
  4. Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat.( ida canai leper dahulu, baru tekan ke dlm acuan tart) Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
  5. Bakar pada suhu 170oC sehingga masak.(bakar lebih kurang 20 - 24 minit)
  6. Biar sejuk dan simpan di dalam bekas kedap udara sebelum digunakan
  7. Menurut k'ita,Masam Manis...utk mendapatkan doh yg baik, masukkan doh di dlm plastik bag dan simpan di dlm peti ais semalaman (ida letak dlm 1-2 jam, baru dibentuk)
  8. Nota : Jika guna telur Gred B, buang sedikit putih telurnya untuk mengelakkan crust menjadi keras sangat.
KRIM KASTARD
Sumber : DTS, CMG

Bahan KASTARD:( ida buat 1 1/2 dari resepi di bawah )

  • 1 1/3 cawan susu rendah lemak
  • 2 camca besar tepung kastard (bird custard)...ida guna jenama Nona
  • 2 camca besar gula
  • 1 camca teh mentega
  • 1 camca teh esen vanilla
Cara-cara:
  • Satukan semua bahan2 untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla, dalam periuk.
  • Kacau rata dengan whisk, kemudian jerang dengan api sederhana sambil dikacau selalu hingga pekat.
  • Matikan api, masukkan esen vanilla dan mentega, kacau rata dan tutup periuk dengan tudungnya. Ini mengelakkan custard berkepala pada permukaanya.
TOPPING BUAH:
*Boleh guna buah segar ( dipotong kecil2)/buahan dlm tin

CARA HIAS FRUITS CUSTARD TART:
  • Untuk lebih senang, masukkan cream kastard ke dlm piping bag yg diletak noozle
  • Ambil tart shell/crust tadi, paipkan kastard secukupnya. ( ada juga resepi yg letak coklat cair pd dasar tart shell sebelum dipaipkan kastard )
  • Susun buah-buahan.
  • Ida paipkan sedikit fruits sauce ke atasnya.SIAP dan simpan di dalam peti, biar sejuk lebih sedap sebelum dihidangkan


Acuan tiga segi ni aje la yg jumpa, yg bulat tak jumpa la kat Japan ni, ada pun besar gedabak..tapi 3 segi pun cute kan.

23 comments:

kasihredha said...

sedap dan cantikn :)

nuwairani ismail said...

sedapnya...comel aje bentuk tart tu..tak mcm bentuk tart biasa rasanya. ke kak ida guna acuan apa?

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam ramadan buat ida n family :)
cantik & menarik fruits custard tart ida :P

Juwita Jamaludin said...

Kak ida.. Ita guna acuan silicon tu je kak jadi.. Alhamdulillah kwan2 suka request tolong buatkan... Ada kat label ita kalau nak tgk.. Cantik tart akak tu

cik cek said...

Menarik...cantik...nampak sedap....:)

Yani said...

acuan tart boleh beli online kat cuoca.. http://www.cuoca.com/category/124.html . Tp rega dia mahal sgt lo kalau nak banding dgn malaysia..

Mas said...

suka fruits custard tart..
sedappnya tengokk..

Acik Erna said...

assalam ida..akak pun suka dan sama la tak pernah buat sendiri.
akak ambik resepi ye..mana tau ada mas nak mencuba jugak

Gee® said...

memang lazat... dan cantek!!

aLeesYa's Mummy said...

akak datang follow blog akak ye.
mintak izin jugak utk ceduk beberapa resipi akak yg mengancam nafsu dikala bulan pose nih...hehehe

Selamat berpuasa di rantauan

Naz said...

Ida, rajinnya buat fruits custard tart.. Cantik Ida deco..

Ayu said...

Assalam ida,
dari jauh cantik betul fruits custard tart ida tu..dah dekat lagilah menarik warnanya..suka akak tengok..
Salam ramadan buat ida & family ya..dah 5 ahri puasa baru sempat nak ucapkan..akak kayuh basikal ler itu sebab slow sikit ni..hehe

AI said...

- kalau ida buat semua nye nampak cantik....

Mamasya said...

Cantik fruit custard Ida..dgn buah mcm2 nampak sedap. suka fruit tat tp dok tangguh tangguh nak buat lagi...

Deliah's Deli said...

mmg cute,mcm tuannya! :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

tgk simple but dia guna byk bahan2 ek?

Ida,Japan said...

k'kasih.....mekasih kak, emm..sedap ni

nani...akak guna acuan tart juga, tapi 3 segi...acuan tart jepun


mawa hawa....slm ramadhan juga, thanks ye

Ita....acuan silicon tu erk ita, acuan tu lembik sikit la kn, bila2 bole try

cik cek...mekasih, mmg sedap..feberet ida ni

Ida,Japan said...

Yani....bole online erk, mahal ke..tak yah la, tunggu bile balik mesia la baru beli...apa2 pun thanks yani


Mas....k'ida suka menda ni, sedap jer masuk mulut

K'erna....try la kak, sedap...beli kt kedai mahal kn

K'Gee....mekasih, lazat2

aLeesYa's Mummy......thanks ye sudi drop sini, & follow...bila2 akak free akak visit sana..sila2 bola aja

Ida,Japan said...

Naz...tekak bulan posa naz..mcm2 terasa nk mkn


K'Ayu...its ok..kayuh basikal erk kak..jauh tu, tak penat ke??maceh byk2 yer kak..dtg jauh2 kayuh basikal.sib baik tak pancit tayar yer kak

AI.....cantikk erk...camera trick kut..heee

Ida,Japan said...

Mamasya....thanks ye, bole la tu, budak baru2 belajar nk buat..lum terer sgt...janji sedap masuk mulut


Del...haaa..ye ke cute cam tuan dier, mana ada la del...apa2 pun thanks a lot

Ayu...byk sikit la bhn dia...mula2 nk kena sediakan crust dulu, pas tu baru buat cream kastard lak...penuh sabar membuatnya jika nk mkn sgt2

Lovely Kitchen said...

E-na pun suka makan tart...cantik weii tart tu...tu lah acuan tart yan byk kat nihon ni kan...nak yg booolat tunggu balik mesia la...tp ms tu sempat ke nak bertart...hiks....air soya tu dah lm nak n3 tp maklumlah tertunda je...smlm gagahkan juga upload gmbr sbb ada yg request...try la ida bolehlah lepaskan rindu kt soya..nak blend bagai malas nak dok lamam2 kt dapur...

Alin Marlini said...

uniklah acuan tart tu..hehe

mummy_ayu said...

salam kenal..kak, saya dah try dah resrpi ni...memang jadi & cepat tq for sharing...