My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, November 25, 2013

Puding/Bingka Roti Kukus Pandan

Assalamualaikum dan slm sejahtera...
Kejap ada, kejap tak de ida ni kan.....bz memanjang huhuuu. Hari nk post satu resepi biasa2 je, tapi yummy tau...sekadar syarat utk aktifkan blog yg semakin kusam ni huhuuu...resepi skodeng kt blog kak Ummi Kuantan.

BINGKA ROTI KUKUS PANDAN
Resepi : NotabiliaSumber : Kak Ummi @ Home Sweet Home

Bahan:-
  • 8-10 keping roti putih (akak guna 9 keping roti Gardenia - x perlu disiat kecil)
  • 200 ml santan - (akak guna santan kotak Kara je)
  • 200 ml air
  • 1 cawan gula (akak letak 3/4 cawan je gula kastor)
  • 4 biji telor - (akak buang tali pusatnya)
  • 1 sudu teh garam halus
  • 1/2 sudu teh pes pandan
  • 2 helai daun pandan - disimpul

Cara-Cara:-

  • Dalam mangkuk besar, kacau bersama santan, air, gula, telor, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja.
  • Kemudian rendamkan kepingan roti ke dalam adunan di atas dan biarkan sekurang-kurangnya 10 minit.
  • Pindahkan kepingan roti yang direndam tadi ke dalam loyang bulat 8 inci (akak sapu dulu loyang dengan sedikit mentega). Tuangkan lebihan adunan juga ke dalam loyang.
  • Letakkan daun pandan yang telah disimpulkan di atas permukaan roti tadi.
  • Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus bingka selama 15 - 20 minit. (akak balut penutup kukusan dgn kitchen towel agar air kukusan tidak menitis di permukaan bingka).
  • Sejukkan pada suhu bilik sebelum dihidangkan. (Letak dalam fridge dan di makan sejuk pun sedap pada tekak akak...hehe)



Kalau mkn cam ni, lagi mabeless!

3 comments:

Umie Jazz said...

Assalamualaikum...sdapnya nampak...

tun_telani said...

Salam kak ida ^^ alahai, ada sos coklat tu yg tak tahan nengok tuh.

Gee® said...

waaaa.... cantek sangat!!!