My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, July 19, 2011

Nasi Lemak Hijau harum daun limau purut



Salam di pagi Rabu...semoga sumenyer sihat dan ceria2 selalu. Nasi lemak kaler hijau yg menarik, hijau bukan hijau pandan ni, hanya pewarna sahaja.....sbb tak ada stok daun pandan. First time tgk nasi lemak hijau ni semasa majlis mkn2 kt sini, kawan ida Teez yg buat, lama dah ni sebelum start berblogger lagi. Dah mula berjinak2 ngan blog ni, nmpk..mmg ramai yg dah buat. Kalau letak air daun pandan ni, mesti lagi wangi. Ida letak daun limau purut shj utk menaikkan aroma nasi lemak ni.

Sumber : Happy Cooking Time


RESEPI NASI LEMAK


  • 5 cawan beras siam
  • 2 cawan santan pekat dlm tin......kalau ada santan fresh lg sedap
  • 4 cawan air
  • 3 sd teh garam
  • 1 1/2 sd teh gula
  • 3 ulas bawang putih diketuk
  • 1/2 inci halia ......dipotong 2 dan ketuk
  • 5 helai daun limau purut
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • Beberapa titik pewarna hijau
Cara-cara:
  • Basuh beras 2x di dalam periuk nasi elektrik.
  • Keluarkan air basuhan beras.
  • Masukkan santan, air, garam, gula, bawang putih, halia, bunga cengkih dan beberapa titik pewarna hijau serta daun limau purut.
  • Kacau rata dan masak nasi seperti biasa
RESEPI SAMBAL BILIS:
  • 1 cawan ikan bilis halus ( ida pakai ikan bilis Jepun )
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 labu bawang besar* ...kalau nk tukar kpd bwg merah pun boleh
  • 4 hiris nipis halia*
  • 1/2 labu bawang besar..dihiris/didadu ( optional )
  • Sedikit belacan...lebih kurang sebesar ibu jari
  • Sedikit air asam jawa
  • 4 sd bsr cili kering kisar
  • 1 sd besar gula @ secukup rasa
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit serbuk perasa ( optional )
CARA:
  • Kisar bahan yg bertanda *
  • Panaskn minyak dan tumis bhn kisar hingga naik bau dan sikit garing
  • Masukkan cili kisar, tumis hingga masak
  • Masukkan bahan2 lain tambah sedikit air supaya tidak hangit..tumis hingga masak
  • Masukkan ikan bilis dan masak seketika..jika terlalu kering tambah sedikit air panas
  • Perasakan garam secukupnya dan tutup api
NASI LEMAK HIJAU tadi sedia utk dihidangkan bersama ikan bilis goreng, hirisan timun serta lauk2 pilihan yg lain.

34 comments:

Gee® said...

waaa...sedapnya nasi lemak...hijau lagi... nak tumpang semangkok...

quinnie said...

salam kak ida....dah lama sungguh saya tak masak nasi lemak...teringin nak makan yg org masak..tak mo masak sendiri...hehehe...jawabnya beli je la ek...heheheh

Mas said...

mas baru jerk sarapan nasi lemak sebungkus...he..he..

hhmm..tak try lagi resepi nasi lemak ni..
masuk list...
mesti harum kan kak bau daun limau purut tu...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida...
sedapnya akak tgk... dah lama akak x makan nasi lemak... teringin plak lepas tgk nasi lemak hijau nie.. pasti harum jer baunya kan ida... suka ngan bau daun limau purut tu... sedaaapnya

Maira Anjami said...

oishisou~~rsenye dah lame tak makan nasi lemak..last skali mkn pon kouhai yg msk..hehe..ntah bile la nk buat nasi lemak..kalo buat nnt bleh cuba buat yg wrne hijau plak^^..

Ayu said...

Assalam ida, wah ada nasi lemak hijau harum limau purut, sudah tentu wangi aje nasi ni ya..lagilah bertambah2 nasi bila makan tu kan..cantik aje warnanya..

Ucu Faridah said...

aduyaiii..dah la belum breakfast, ida ni buat perut ucu berkeroncong la..btul ni. serius...

cik cek said...

Ida...bestnya nasi lemak...kaler ijau lagi....kak cek dtg nak tumpang makan ni...:)

cikmanggis said...

sedang berkira kira nak masak nasi lemak untuk lunch dan bila lihat nasi lemak hijau ni teruja la pulak.Dapat idea dah ni:)

tun_telani said...

kak ida.. sedapnyer nasi lemak. dh lama xmakan nasi lemak..

Asmara said...

wow nasik lemak daun limau purut! mesti lagi sedap kan! nak try gak la. :D

Amie said...

Ida...
teringin gak nak buat nasi lemak....nak makan puas2 , nak makan atas daun pisang pulak....

Mama Hawa/Mama Nani said...

menggoda betul tgk gmbr nasi lemak hijau Ida..yum3x

anie,Nagoya said...

ikan bilis jepun ke?yg keras tu?kita kalo wat ikan bilis goreng guna yg mentah tu.kalo tak nak yg masin beli yg saiz besa sikit.

lapoooooo...pnjg komen kita tu, sbb tu tetiba lapo.hahaha....sabo sikit.ari ahad dah kat mesia.jgn nangis ya.nak mkn apa, pesan kat kita.insyallah kita cuba poskan.

Ida,Japan said...

K'gee...bole2...cukup ke semamngkuk jer k'Gee

Q....memang, beli jer kalau malas nk masak sendiri kn...kt mesia rajin beli, bukan rajin buat..huuhu


Mas....harum mas, aroma daun limau ni...suka bau dia


K'Diana......ida pun suka bau limau purut, nyaman jer rasa...ahhhh

Ida,Japan said...

Maira....len kali buat maira bole try kaler ijau lak...k'ida sebelum2 ni uat kaler putih jaa


K'Ayu.....mmg b'tambah2 kak, che abg lagi la, nak2 pakai beras siam ni, selalu buat pakai beras japan jer kak

Ucu...cepat2 buka periuk ye ucu..nanti gastrik pulak he..he

Ida,Japan said...

Cik cek....tumapang?..sila2 masuk jgn segan2..buat mcm dh lama kenal

cikmanggis.....sekali byk2 kali nasi lemak mmg tak leh tolak..cuma tak elok dimkn selalu ...


Tun....mmg sedap nasi lemak, mkn selalu pun tak jemu cuma nk kena control la...lemak2 selalu tak elok

As...hijau yg menawan..sedap as, letak daun limau purut ni

Ida,Japan said...

K'amie....jgn la sebut2 pasal daun pisang tuu...jeles tau, sini susah nk dpt kak..sedapnyer nasi lemak atas daun pisang


mama hawa....terguda erk...biasa2 jer, sume pandai msk nasi lemak kn


anie....tak keras la ikan bilis kecik tu...kita tak goreng, terus masuk dlm sambal, yg besar jer goreng ....uwaaa..nk ikut2 balik mesia mkn puas2 ye anie..jgn lupa kt kita, nk pesan KFC bole?

ady said...

as-salam ida
cantik warna nasi lemak tu ida... bertambah harumlah nasi lemak tu ad daun limau purut...nak cuba nasi lemak hijau ni pulak..

Ida,Japan said...

ady...mekasih, nanti cuba la...nasi bole buat respi sendiri pun tak per, cuma letak kaler ijau

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

salam kenal...
asyik tgk icon cake selalu comment kat dapur2 masak another rupanyer akak kat japan gak ek....salam kenal dari oyama...jauh ai datang terjah ni :D

Ida,Japan said...

slm kenal gak ayu.....akak pi terjah sana nanti

izahdaut said...

alaaa terlambat sampai saya kak ida.. nak nasi lemak limau purut jugakkk nak jugakkkkk.. sedap la set tu..

MOKCIK AZWA said...

sungguh menggetarkan kalbu nasi lemak hijau nie...huhuhu... nak terai la, tapi nak guna pandan utk menghijaukannya hehehe..

nuwairani ismail said...

bau daun limau purut pon sedap, kak ida! teringin pulak nk makan nasik lemak.

LuN@_aiDi said...

Menariknyer nasi lemak ijau.. 1st tengok neh(: btw salam perkenalan^^

kasihredha said...

wahhh...nasi lemak versi baru ni...cantikk colour dia :)

Ida,Japan said...

izah..apasal lamabt ni...sorry dh abiss dah.len kali ye

Ida,Japan said...

Azwa...haa, kalau letak air pandan lahi la wangi ni azwa...


Nani.....yap mmg wangi nasi lemak ni nani, kalau combine ngan daun pandan lg wangi tuu

Ida,Japan said...

LUN.....slm kenai gak..tq coz singgah kt sini, akak dah follow sana


K'Kasih....kt japan baru tahu ada nasi lemak ijau ni kt mesia....ketinggalan la ida

Nieza said...

sedapnya....ditambah dgn aroma daun limau purut tu sure harum mewangi kan...sedapx2...:)

Juwita Jamaludin said...

kak ida.. sedap nya nampak .. lama tak makan nasi lemak tapi nak makan orang masak boleh.. hihihii

Nurasyiqin said...

waaa..kecur liur tgk nasi lemak nih..leh try wat mggu ni..cikin minat gak masak2 ni..polo blog akak ida la..=D

ijayuji said...

Salam kak ida!!! kita kan kak dah lamaaaaa sgt tak buat nasi lemak tau! nmpk akak buat ni mulalah meroyan dah lah dah malam2 buta niii hihihi... bila nak buat eak? sbb dah 3 minggu g supa carik ikan bilis masih tak de stok lagiii aduhhhh! mcm dah gian sgt nk makan ikan bilis! kita kalau nasi lemak lagi suke mkn sambal tumis ikan bilis, klasik gituuuu :D maceh kembali tuk doanyer ya kak :-)