My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, May 27, 2010

Serimuka Labu Fukuoka

Ini kuih serimuka pertama hasil tangan di Fukuoka.....
Isi labu Jepun ni berbeza sedikit dengan labu M'sia...ia seakan-akan ubi isinya..pejal
Bahan2 utk lapisan bwh(pulut):
3 cwn beras pulut-direndam 2 jam
1 cwn santan pekat
2 cwn air
@ 3 cwn santan cair
2 - 3 sudu bsr gula @ secukup rasa
2 sudu teh garam@secukup rasa
Cara-cara:
Cara 1:
Sebatikan santan,air,gula & garam
Masukkan beras pulut ke dlm loyang lebih kurang 20cm
Tuangkn campuran santan ke dlmnya,kacau sebati dgn beras pulut
Kukus sehingga masak/lebih kurang 40 minit
Bila sudah masak,mampatkan pulut yg dlm loyang tadi dgn cara menekan dgn sudu/sudip
Cara 2:
Kukuskan beras pulut kosong dlm masa 30 minit
Angkat, tuangkan ke dalam mangkuk besar
Masukkan santan.air,garam&gula..gaul sebati
Kukus semula sehingga masak(lebih kurang 30-40 minit,dr separuh masa mengukus..kacau sedikit,kemudian teruskan mengukus)*Jika pulut kurang masak,boleh tambah sedikit air panas ,kacau & kukus lagi
Apabila sudah masak,tuangkan ke dalam loyang & mampatkan ia
*cara no.2,pulut bila sudah masak ia lebih pejal
Bahan utk lapisan atas(labu):
2 cwn labu-yg direbus & dilenyek
1 cwn santan pekat(saya guna santan dlm kotak tu je)
1/2 cwn air/santan cair
1 1/2 cwn tepung beras@1 cwn t. beras & 1/2 cwn t.gandum(saya guna semua t.beras)
Setengah(1/2)-3/4 cwn gula
1 sudu teh garam
Cara-cara:
Gaul sebatikan semuanya
Tuangkan ke atas pulut tadi & kukus lagi sehingga masak/lebih kurang 40 minit
*Biarkan sejuk baru potong,jika tidak potongan tidak cantik
Selamat Mencuba
Dari Dapur Ida

2 comments:

a'thiqah said...

wah~ kak ida.. ltkla resipi sekali~ :D

Ida Ddapur said...

alamak...dah ada org tgk...tiqah, masih dlm pembikinan ni..he..he,resepi sabar ya..