Isi labu Jepun ni berbeza sedikit dengan labu M'sia...ia seakan-akan ubi isinya..pejal
Bahan2 utk lapisan bwh(pulut):
3 cwn beras pulut-direndam 2 jam
1 cwn santan pekat
2 cwn air
@ 3 cwn santan cair
2 - 3 sudu bsr gula @ secukup rasa
2 sudu teh garam@secukup rasa
Cara-cara:
Cara 1:
Sebatikan santan,air,gula & garam
Masukkan beras pulut ke dlm loyang lebih kurang 20cm
Tuangkn campuran santan ke dlmnya,kacau sebati dgn beras pulut
Kukus sehingga masak/lebih kurang 40 minit
Bila sudah masak,mampatkan pulut yg dlm loyang tadi dgn cara menekan dgn sudu/sudip
Cara 2:
Kukuskan beras pulut kosong dlm masa 30 minit
Angkat, tuangkan ke dalam mangkuk besar
Masukkan santan.air,garam&gula..gaul sebati
Kukus semula sehingga masak(lebih kurang 30-40 minit,dr separuh masa mengukus..kacau sedikit,kemudian teruskan mengukus)*Jika pulut kurang masak,boleh tambah sedikit air panas ,kacau & kukus lagi
Apabila sudah masak,tuangkan ke dalam loyang & mampatkan ia
*cara no.2,pulut bila sudah masak ia lebih pejal
Bahan utk lapisan atas(labu):
2 cwn labu-yg direbus & dilenyek
1 cwn santan pekat(saya guna santan dlm kotak tu je)
1/2 cwn air/santan cair
1 1/2 cwn tepung beras@1 cwn t. beras & 1/2 cwn t.gandum(saya guna semua t.beras)
Setengah(1/2)-3/4 cwn gula
1 sudu teh garam
Cara-cara:
Gaul sebatikan semuanya
Tuangkan ke atas pulut tadi & kukus lagi sehingga masak/lebih kurang 40 minit
*Biarkan sejuk baru potong,jika tidak potongan tidak cantik
Selamat Mencuba
Dari Dapur Ida
3 comments:
wah~ kak ida.. ltkla resipi sekali~ :D
alamak...dah ada org tgk...tiqah, masih dlm pembikinan ni..he..he,resepi sabar ya..
replica bags turkey replica bags turkey replica evening bags
Post a Comment