My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, September 29, 2013

Nasi Daging ....sedapnyerr la


Nasi daging ni dah jadi feberet hubby.......byk kali jugak dah buat. Resepi asalnya hasil skodeng kat blog Kak Nor Secubit Garam. resepi asal dari Dayang Jack.. TQVM kak Nor & kak Dayang ye..Sorry errkk....pic ni pic dah lama benor perap, bawak dari jepun lagi ni....jauh tu. Buat kt mesia tapi malas nak amik gambar molek2 huhuuu.....baru teringat, ada rupanya gambar lama ni.
mekasih byk2 kpd yang masih sudi singgah kt sini...tuan dia ni bz aje


NASI DAGING

Resepi : DayangJack@DapurKu SaYang
sumber : K.Nor@SecubitGaram

bahan-bahan : 4 orang makan
bahan A :

3 pot kecil beras Basmathi (direndam 3 jam)
250 g daging batang pinang (dihiris nipis atau dipotong kiub)
2 sudu makan serbuk rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
2 helai daun pandan
80 ml susu cair
1 sudu makan puri tomato...ida letak buah tomato didadukan sebiji
2 helai daun limau purut
garam secukupnya
1 sudu kecil gula
1 sudu besar minyak sapi
Ida tambah carrot

bahan B :

5 biji bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1/2 inci halia (dikisar)
1 sudu kecil jintan manis
rempah 4 sekawan (kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih dan bunga lawang)
1 batang serai (diketuk)ida tambah sedikit daun ketumbar


Cara-cara :

Panaskan minyak sapi di dalam periuk. Tumiskan bahan-bahan B hingga wangi.

Masukkan pes kurma dan puri tomato. Tumis lagi hingga garing dan pecah minyak.

Kemudian masukkan daging, daun pandan, garam dan gula. Kacau rata-rata.

Masukkan air secukupnya dan masak hingga daging empuk (pastikan air rebusan daging sama dengan sukatan beras Basmathi...agak-agaklah yer)

Masukkan beras. Perlahankan api. Masak hingga nasi hampir kering. (boleh juga dimasak dengan menggunakan rice cooker selepas menumis bahan)

Tuangkan susu cair dan daun limau purut. Kacau perlahan-perlahan hingga rata dan sebati. Biarkan nasi masak sempurna.

Taburkan bawang goreng dan sedikit daun hirisan daun ketumbar pada nasi dan hidangkan bersama air asam serta lauk berkuah jika suka.


Bahan Air Asam

bahan-bahan : 4 orang makan

2 biji bawang merah (dihiris)
1/2 labu bawang besar (dihiris)
1 biji tomato (dihiris dadu)
8-10 biji cili padi (dihiris)
2 biji cili merah (dihiris)
1 cawan air asam jawa (-/+)
sedikit serbuk belacan atau belacan bakar
sedikit garam, gula dan jus limau nipis/kasturi

Cara-cara :

Satukan semua bahan dan kacau sebati.( separuh ida blend, separuh hiris )
Hidangkan bersama nasi daging.

8 comments:

Gee® said...

Sedapnyaaaa....

Ummi said...

Mmg favourite mak ayah akak ni sebenarnya, maklum mak orang Penang, selalu la buat, dah jadi resepi keluarga jgk... Kadang2 tu kalau kenduri kecil2 kami masak ni jer senang, ringkas. Yg penting, sambal tomato asamnya mesti terangkat! Kalau ikutkan kenduri kendara sebelah Penang sana, biasa diaorg letak kerisek dlm sambal tomato tu..adik ipar akak pun terror wat dia punya sambal tu sbb paknjang dia tukang masak nasi ni bila kenduri-kendara kampung...hehe

Liza said...

mmg nmpk sedap nasi daging ni...

tun_telani said...

jauh dtg nasi ni.. dr jepun ye.. hihi..
sedap nmpk gn sambal n ayam tu.

mama sara nur said...

Assalam ida
Selamat kembali..
Menu sedap ni emmm suka daging akak ni. He hee

mama sara nur said...

Assalam ida
Selamat kembali..
Menu sedap ni emmm suka daging akak ni. He hee

ady said...

salam
wow!!!dah lama tak update blog...berselera npk nasi daging tu ida...

inahar ali said...

waduh daapnyer..akak nak gak sepinggan!