My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, September 19, 2010

Rich Cheesy Blueberry Bread Pudding

Rich kan nampak.....mmg yummy, cukup rasa cheesenya....mana taknye, habih satu buku cheese ida belasah,...ditambah pula dgn keenakan blueberry( pakai jem je ni ), ditabur pula dengan daduan epal serta cincangan badam...
Ha..ha,saje je nak bg korang terliur...hi..hi. Sesapa yg cheese lover tu...mmg sesuai bangat la buat puding roti versi ni....versi IdaDdapur he..he
Buat hari Sabtu baru2 ni...saja ja bawak ke umah kwn yg buat umah terbuka hari tu...satu adunan ida bakar dalam 1 acuan kertas 4 segi...1 lg acuan kertas loaf. Hak yg loaf ni la simpan kat umah utk mkn2 sendiri. Nanti merajuk lak budak2 ni karang kalau tak dpt mkn.
Beberapa ketul pun ida boleh habih.....hantu cheese gak ni, anak2 lagi la...kakak siap tanya ada lagi tak..frust bila umi dia ckp dah yilek dah....
Jom la tgk resepi dia....
Bahan-bahan:

  • 200 gm cream cheese....biarkan seketika di dalam suhu bilik supaya lembut
  • 2 biji telur
  • 20 gm butter
  • 130 gm gula
  • 100 mls whipping krim
  • Air perahan lemon dari 1 hiris kecil lemon
  • 3-4 keping roti
  • Blueberry jem yang mencukupi
  • Sedikit essen vanilla
  • Biskut Marrie yang mencukupi utk base
  • 1 biji epal dibuang kulit dan didadu kecil
  • Badam cincang yg mencukupi / apa2 sahaja kekacang ikut selera anda

Cara-cara:

  • Panaskan oven lebih kurang 10 minit
  • Pukul cr.cheese bersama gula hingga ringan, masukkan butter, telur, essen vanilla dan pukul lagi sehingga sebati.
  • Masukkan pula whipping ceram, air perahan lemon.....pukul lagi
  • Alas bekas / loyang dengan cooking sheet / sapu dengan sedikit butter atau marjerin pada loyang.
  • Patahkan biskut marrie kepada 2. Susun biskut pada dasar bekas pembakar/loyang. Jika masih ada lagi ruang biskut tidak menutupi dasar loyang..patahkan biskut kecil sedikit...tutupkan bahagian yang masih terdedah.
  • Siat2 kan roti kecil2 sambil mengaturnya di atas kepingan biskut yg dlm loyang tadi. Sapu sedikit jem blueberry pada siatan roti yg diatur tadi.
  • Taburkan separuh daduan epal.
  • Kemudian baru curahkan adunan cheese ke atasnya
  • Tabur lagi baki epal, sapu lagi dengan blueberry jem dan akhir sekali taburkan badam cincang.
  • Bakar lebih kurang selama 35 minit dalam suhu 180 C.


9 comments:

hana said...

aku pong suker cheese... tp mslhnya aku sorang yg suker! klu buat, kompom kene abeskan sorang! huh! mencik! mintak sket da.....

anie,Nagoya said...

sekom....dah lama tak kecini..aduh!!!..tergoda gan kek tu...tgn berseni kat dapur buat apa memang sedap...

Ida Ddapur said...

na..suker cheese gak er..len kali uat cukup2 utk sorang ja mkn he..he,confirm tak membazir..

Ida Ddapur said...

anie...huihh,mana ada seni..pakai cmpk2 ja tu,kalau che hana kita tu mmg..mmg cukup berseni dlm bak2 mmsk ni..kembang idung hana kita.ha..ha.mmg betul apa"

Juwita Jamaludin said...

salam ida salam kenal.. tinggal di japan ye.. salam kenl

ijayuji said...

Salam kak ida!haish! asyik kena tendang jerrr kalau antor komen :D mcm kak hana, mmg kita antu cissssss, masuk list lah nmpk sedap tuuu.. akak sihat ke?

openid said...

Mak aiii sedappnye nampak.. mesti cheezy meezy tu rasanya... telan air liur je lah jauh2 ni...
ijan

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam ida..sedap tuh kek cheese...htr sikit kt atie nih!

Ida Ddapur said...

Ijan & atie..tima kasih ya sudi singgah