My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, October 6, 2013

Muffin Pandan...mudahnyerr


Update gambar lama juga ni.....sedap dan mudah nak membuatnya..

Muffin Pandan


Sumber : Kak Nor Secubit Garam
Sumber asal : Cari.com & Rinnchan
TQVM all


Bahan-bahan:

200gm tepung gandum
1 1/2 tsp baking powder
1/2 tsp soda bikabonat
1/2 tsp garam halus
120gm gula castor
200ml santan kelapa (dalam kotak)
100ml minyak jagung
2 biji telur

*1 tsp pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau) ....ida tak der so ida letak sikit pewarna hijau je
*1/2 tsp pandan essence

Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. ( ida letak kcg tanah hancur )

Nota :

*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200ml santan di atas dan tapis ya


Cara-cara:

1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.

2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam

sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.

3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua

bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).

4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.

5. Bakar selama 20minit.


Mekasih byk2 kpd yg sudi terjah sini.....tuan rumah ni tak sempat nk terjah blog kwn2, kalau terjah pun tak sempat nk meninggalkan jejak huhuuu.

4 comments:

sudipVSsenduk said...

ya la.. nampak mcm mudah je, yg penting sedap

Gee® said...

Naaak.... !!

Rohah said...

cutenya mapin dia..merekah lagi..

rahel said...

Comelnya muffin pandan...nak jugak..