Dah 3x buat kek karemel yg sedap bangat nihhh!! 3x buat bukan kami seisi rumah saja yg makan tau....kek pertama dan ketiga ida bawak ke rumah kawan ida yg buat majlis makan2 sikit beberapa hari lepas. Suka sangat dgn kek ni, lembut mcm span....mkn tak leh nk berenti rasanya. Pic ni amik yg buat kali ke-2. Kali pertama dan ke-3 tak sempat nk snap pic pun..Resepi ni ida tgk kat blog Juwita ( ita ) dan ita rujuk dari blog kak azlita Masam Manis( kalau masuk jer blog k'ita ni mmg kelabu mata nengok sume menda yg k'ita tayang.....boleh pengsan tengok...tak caya, boleh terjah sendiri kat sana ) cuma puding karamel tu kali ni ida ikut resepi shasa rahmat. utk dptkan yg lebih tebal. Terima kasih banyak2 ye ita, k'ita dan cha dan tak lupa juga kpd sumber asal resepi Puan Munirah Baharum...terima kasih yang tidak terhingga. Pssst mekasih banyak2 kpd yg sudi beri komen dan terima kasih yg tdk terhingga di atas ucapan tahniah dan kata2 semangat yg diberikan pada n3 sebelum ni. Bila cukup bahan dan free2 nanti bila2 ida share story mengenai 'lamaran majalah jelita edisi okt.' pada resepi dlm blog ida ni. Kalau ada sesaper yang dah beli, mesti dah dpt tgk ruangan sajian tu.huhhhhh..tak sabarnyer nak tengok.Apa2 pun itu adalah hadiah yg paling bermakna buat HCT. |
Langkah 2 : Proses pengasingan telur putih dan kuning telur telah dibuat.Sebelum langkah 2 ni, langkah 1. sediakan gula hangus ( pic.gula hangus ida lupa nk letak ) Langkah 3 : |
Bahan Karamel ( puding )...kali ni ida tak ikut yg ni,ida buat resepi shasarahmat )
Kacau telur, garam dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.Ketepikan.( refer pic no.10 kt bawah )
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
Resepi Karamel/puding Shasarahmat( ida buat yg ni dan adjust ikut bahan2 yg ida ada )
- 1/2 tin susu cair
- 70g gula castor
- 1/2 sudu teh esen vanilla
- 3 biji kuning telur
Cara:
Kacau susu dan gula hingga gula larut. Kacau telur, garam dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.Ketepikan.( refer pic no.10 kt bawah )
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )
Resepi Karamel/puding Shasarahmat( ida buat yg ni dan adjust ikut bahan2 yg ida ada )
- 3 kuning telur
- 2 biji telur ( whole )
- 1 cawan susu pekat manis( ida letak whipped cream )/200 mls @ boleh letak susu segar juga
- 1 cawan susu cair( ida letak susu segar )/200 mls
- 1 sk essen vanilla
- Ida tambah 130 gm gula sbb tak guna susu pekat
- Ida tambah 1/4 sk garam
Cara:
Jika menggunakan susu pekat......satukan semua dan kacau perlahan-lahan dgn hand whisker
Jika ikut bahan yg ida letak, kacau susu + whipped cream bersama gula hingga larut
Kacau telur, garam dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.Ketepikan.
Jika ikut bahan yg ida letak, kacau susu + whipped cream bersama gula hingga larut
Kacau telur, garam dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.Ketepikan.
Langkah 3 : Adunan puding karamel yang perlu dikacau sebati perlahan-lahan. |