My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, July 17, 2011

Sizzling Mee




Salam semua!! Apa khabar? Harap sumenyer sihat.......hari ni baru sempat nak jenguk blog, tu pun tak boleh lama2...kebetulan Japan PH ari ni, anak2 sume ada kat rumah. Bila diaorang sume ada kat rumah ni, biasa la........
Jom makan 'sizzling mee'....sizzling mee ni kalau masak dlm hot plate dia lagi best ni!!!! ida cari2 jugak kat sini, tak jumpa la hot plate tu.
Sumber resepi cam tertera kat bawah ya. Resepi asal adalah 'sizzling yee mee ' ida tukar kpd mee kuning jer sbb tak der. Mekasih banyak2 kpd tuan punya resepi. Izinkan ida share resepi kat sini pulak.
Kat M'sia memang kami suka makan mee ni, nak2 di serve dlm hot plate tu..Panasssss berasaaaaap!!!! Dapat buat ni, kebetulan hari tu ida terjumpa minyak bijan yg boleh makan kat kedai sini. Boleh la kan, sekadar nak makan anak-beranak tu. Kalau la ada cili jeruk ni....mmg lagi mabeless ni. Hai..susahnyer nak dapatkan cili besar kat Japan ni.


Sumber : Myresepi ( Lilydvalley ) TQVM

BAHAN-BAHAN
  • 2-3 sanggul (gulung) ..ida tukar kpd mee kuning 250 gm
  • 5 ulas bawang putih ( ida ketuk & cincang halus )
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4 ...ida tak de stok so tak letak
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa ....ida pakai ayam bertulang
  • 3 biji cili kering- potong 2 ( ida potong kecik2 )
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat ( ida lebihkan )
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam ( sukatan ikut citarasa )
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air
  • sedikit minyak utk menumis
  • Ida tambah sedikit perahan air lemon dan telur

CARA PENYEDIAAN

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee ( ida letak mee ) dan telur yg ida tambah biarkan sebentar & hidangkan panas2.

26 comments:

Cheq Sue said...

Mmmmm...sedapnya. semalam keluar nak makan dah sizzling tapi makan bende lain... mmmmm kena try dah ni

Wani Fadhilah said...

Salam.. sedapnya sizzling mee k ida!hehe
wani ad hOt plate, tp xpnah guna lagi sbab xtau nk msak ap guna hot plate..rupa2nya bley buat sizzling mee..
xpernah lagi buat sizzling mee,tapi dlu kat malaysia selalu je makan dkat food court mid valley..
k ida, klu xda kicap cair, guna kicap pekat n tmbah air skit ok x?

Ucu Faridah said...

sizzling mmg fav ucu...dah ada resipi ni boleh cuba...

Ida,Japan said...

Sue.....boleh try, sedap ni...

wani....wani ada hot plate erk?..so bole la buat ni wani...tak bubuh kicap cair pun ok gak tu....

Ida,Japan said...

Ucu...feberet ida gak ucu, senang jer tak susah pun..bila2 bole try

Wani Fadhilah said...

k ida, yup ad..tapi yg kecil je (mini hot plate)..wani baru beli bulan lpas..sebab tgok murah, tu yg beli..1000 yen..
nti nak cuba buat jg lah..nmpak mcam senang je nak buat! arigatou k ida..

Gee® said...

kurrr semangat....terlioq giler nih... time pose ni kalau nengok resipi...perhg!! iman tergugat...arghhh

tun_telani said...

wah.. nmpk sedap.. tp tun tgk je laa.. tun x suka rasa shitake mushroom, tp kalau xletak, x jadi laa sizzling mee kan.

izahdaut said...

K.ida gambr header tu akk snap sndri ye. Lawaaa nyeerr. Saya pun suke mkn hotplate gini. Dah lma tak mkan. Mula la trasa2 je jat tekak ni. Hihi

AI said...

- sedap nye...kalo ade cendawan tu bertambah2 sedap kan...

Ida,Japan said...

k'gee...sabar2 ye kak, nanti bole buat utk bukak posa...


Tun...oohhh, tak suka shitake erk, k'ida mmg suka, tapi kebetulan buat tadi tak der stok la pulak kt peti..tak bubuh pun tak jd hal..still sedap tun..

Ida,Japan said...

Izah,..haa, yap, snap sendiri jer tu...so bila boring ngan pic tu, leh tukar2 pic lain...lama tak mkn mmg sedp ni izah..

AI..tu la , ida tak rancang pun pagi tadi nk buat sizzling mee ni, entah tiba2 tgn terbuat la pulak, tgk2 dlm peti tak der la pulak cendawan shitake ni...tapi tetap sodap!!

Ida,Japan said...

wani...100 yen ke 1000 yen tu, sini ada kedai 100 yen, tgk tak der pun...alah ukt mkn sorang dh bole tu wani...

cik cek said...

salam Ida....

Wow! tak yah p kedai dah...boleh makan Sizzling Mee kat umah je...sedapnya....:)

Ida,Japan said...

k'cek..ye la kak, kat sini buat sendiri la, balik mesia,..entah berasap ke tidak dapur ni

kasihredha said...

telan air liur melihatnya ...

Ida,Japan said...

k'kasih..akak puasa ye, alahai..sorry, ida tayang2 pic makanan la pulak

CT Delima said...

As'salam Ida

memang betul kalau masak mee sizzling ni dalam hot plate memang sedap. tapiiii... kak ct dah berapa lama tak makan...hihihi. ni yang macam nak keluar jer ni nak gi makan.. hahaha

quinnie said...

sedapnya rupa mee sizling akak..dah lama saya tak makan...huhuhu...resepi kak lily ni memang best..rindunya kat kaklily...hukhukhuk...

Acik Erna said...

ida..akak dok berangan je nak cuba buat tapi ida punya dah siap dulu.he he
akak tak tau nak masakkan dalam apa..sebab tak de hot plate..tu yang berangan aje tu..

cikmanggis said...

wah boleh buat mee sizzling sendiri ni..mmg kesukaan anak bongsu Cm..besok nak cari bahan bahannya...terima kasih Ida:)

anymz said...

mmmmmm..malam2 datang sini jadi terliur pulak nengok mee ni..akak mmg suka mee sizzling ni tau..tapi tak pernah buat sendiri..nanti boleh cuba lah.

Amiiiiiin,terima kaseh atas doa ida buat adik akak tu ya..semoga dia sembuh sepenunya..insyaAllah...
keputusan belum dapat lagi ni.

nuwairani ismail said...

feveret sy ni...teringat zaman bercinta dulu2... hahah... berdating makan sizzling mee jela...sy suke mee kuning berbanding yee me..

Hanis MY said...

huwaaaa dh lama tk makan sizling mee tetiba je rasa nk terbang ke sana hehe

Asmara said...

Kak ida, hot plate ada jual kat supa. beli yg 3 in 1 tu. yg ada untuk grill, takoyaki ngan hot plate, guna letrik. biasa buat yakisoba tu. hehe.. *kak ida! thanks resepi. selalu je buntu mee tu nak masak apa, sekali sekala buat sizzling best kan! :D

MOKCIK AZWA said...

Ida,

Macam tahu2 sajork..mokcik ni memang peminat tegar sizzling yee mee nie... thanks for this recipe..