My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, July 24, 2011

Eggless Caramel Pudding


Salam dipetang Sabtu, ida tak boleh cakap banyak, manyak sibukkkk........ptg ni ida nak n3 satu resepi puding yg sedapp dan tak muak dimakan, pas tu jimat telur..of coz rasa tak sama dgn yg ada telur, tapi sedap jugak, light jer taste dia. Resepi amik kat dapur Kak anim ( My kitchen ). Mekasih byk2 ye kak, menurut k'anim, resepi asal dari Along Roz@HomeKreation. Halalkan dan izinkan ida copy resepi dan share kat sini ye kak.
Kalau kesempatan malam2 nanti ida b/walking dapur kwn2 k.


Saiz: 9" Round ( ida bekukan dlm acuan kecil2 )
BAHAN2:
3 sb Gula - untuk buat karamel ( ida buat 4 sb utk jadi
kan kuah sekali )

10g Serbuk Jelly/Agar-Agar
1100ml Air
120g Gula
1 tin (200ml) Susu Cair*
2 sb Tepung Kastad*
1 st Vanilla Essence* (* campur

CARA2:
1. Letak gula dlm tin acuan & hanguskan di atas api kecil.( ida hanguskan dlm non-stick pan, apabila gula dh keperangan, ida letak sikit air )

2. Letak serbuk agar-agar & air dlm periuk & masak sehingga cair.
Masukkan gula & masak sehingga gula hancur.
Masukkan bancuhan susu & didihkan sebentar selama seminit.

3. Tuangkan ke dlm acuan tadi & sejukkan di suhu bilik.( ida letak lebih kurang 1 sudu teh karamel ke dlm setiap acuan kecil2, baru tuang puding yg telah dimasak tadi )

Sejukkan dlm peti ais.


22 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou....
mmg sedap makan caramel pudding biler panas2 gini...anak ayu pun suka....:))

anymz said...

wah!seksinya puding ida tu..menggiurkan..hahaha..seriyes ni nampak sedap..mesti puas makan ambil sorang segelas kan?

Deliah's Deli said...

dah lama dah masuk draft tp x bt2 lagi..tumpang tgk gambar yg cun ni dulu ya. :))

Ida,Japan said...

Ayu....mmg2 betul2...kuar peti terus masuk mulut, mmg sedap sgt kn panasss2 ni


k'nim....mmg puas hati kak...thanks again kak

Ida,Japan said...

Del...sila2...lepas tgk, bole pikir2 utk buat he..he

Acik Erna said...

ida..selain puding tu..akak terpikat dengan cery merah tu..sedapkan..

Cheq Sue said...

Phewwittt... entah bila la nak terai puding ni... nampak gojes aje ni

nuwairani ismail said...

suke puding ni! jimat telur di rumah! heheh...dah buat sekali, memang rasa nak buat lagi kan???

Ida,Japan said...

k'erna...kalau nak, akak amik jer..tu bukan yg fresh tu kak..mula2 ingat nk beli yg fresh, tgk2 tak der, so letak jer la yg dlm tin..

Ida,Japan said...

Sue...gojess..mmg gojess sue..sedappp puding ni, jimat telur


Nani...nani pun pernah try erk...sedapp kn, betul tu, jimat telur

quinnie said...

comelnya puding kak ida...saya pernah buat sekali je puding ni..buat skit nye byk sampai tak larat nak habiskan...hehehe

resipe-masak-makan said...

Salam Ida san, betul ka.nampak mengancam puding tuh.tapi den ni bab kuih muih and cake, den surrender, tak ado bakat langsung,susah masak kono timbang, kalau masak lauk, ikut suka genggam ajo.meh makan nasi arab.

LuN@_aiDi said...

wahhhh tq sis sharing dis resepi! mmg dok igt nk cari yg xguna telur.. tqtq(: bo
eh cuba.. yuhuuuu!!

Fiza Nordin said...

comelnye puding ayu...menggoda betul!

Gee® said...

wow..!! mabeles... yummy2x

AI said...

- siap tabur bunge lagi tu...cantekkk

Ucu Faridah said...

wah..dah la jimat, sedap pulak tu..ni yg paling ucu suka buat ...

Ayu said...

Assalam ida,
akak tak perasan eggless caramel pudding ida ni..maklum ler dah tua2 ni mata kurang awas..heheh...cantik puding ida gamabr pun menarik tau..suka akak tengok..bilalah dapat ambik gamabr posing2 cantik macam ni..

Juwita Jamaludin said...

kak ida sedap puding ni ita pun dah cuba tapi tak sempat mengentry hari tu ... hahahha.. kena buat lagi ni

kasihredha said...

menggoda sungguh
perrrghh

kzai said...

ida..terpesona tgk puding dlm gelas tu..mmg best kalau buat utk buka posa nnt..sejuk je masuk tekak

Amie said...

nampak sedaplah Ida... warnanya mengundang selera! Kak Amie tak cukup satu... nak lebih2...slurrp...slurrrppp!