My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, May 30, 2011

Laksam


Ini adalah projek together2 ngan member beberapa minggu lepas......kebetulan dia masih ada stok tepung beras M'sia. Ni pun lama tak makan. Huih jenuh juga nk siap mengukus semuanya. Buat 2 adunan rasanya hari tu.


Pernah buat dulu2 masa masih kat M'sia, tapi sukatan pakai agak jer. Tapi kali ni ida ikut resepi Yani yg pernah dia post kat MyR dulu...cuma ida lebihkan air lagi 1 cwn sbb nk lembut lagi. Mekasih banyak2 yer yani.


Kalau kat M'sia, org selalu pakai tudung periuk sebagai acuannya...sini mana la nk cari tudung periuk seakan-akan cam ni. Sebagai alternatif lain,ida pakai acuan seperti kat atas, ni cth la...sebenarnya hari tu, pinggan porcelin pun pakai gak. Jom tgk resepi...

Sumber : Yani MyR...kat blog baru dia Deco Choco rasanya dia lum letak
LAKSAM
  • 3 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 4 cawan air suam.....ida jadikan 4 1/2 cawan
Cara2:
  • Panaskan air di dlm pengukus sehingga mendidih
  • Masukkan tepung ke dlm mangkuk, masukkan 2 cawan air dahulu.....kacau pakai whisker tgn.
  • Tambahkan baki air...kacau sebati
  • Sapu acuan/pinggan dgn sedikit minyak, ambil 1 senduk adunan / secukupnya..tuang ke dlm acuan.
  • Letak acuan ke atas rak pengukus dan kukus selama 5 minit. Bila dah masak, sejukkan sebentar baru gulung.
  • Ulangi sehingga habis.
ATAU adunan ke-2 ida menggunakan semua tepung beras pun jadi, lain-lain bahan sama.
KUAH LEMAK LAKSAM...ida letak resepi 1/2 dr yg ida buat hari tu, sbb t'lebih2 kuahnya hari tu ( utk kuah ida guna resepi sendiri sbb dah biasa buat )
  • 600 gm isi ikan.....direbus dan dikisar
  • 1 1/2 tin santan pekat segera / 600 mls santan pekat segar...nk lemak lagi boleh lebihkan
  • 2 labu kecil bawang besar*
  • 4 ulas bawang putih *
  • 2 inci halia*
  • 1/2 inci lengkuas*
Kisar/blend bahan yg bertanda *
  • 1/2 sd besar lada hitam tumbuk/serbuk lada hitam yg kasar.....boleh dilebihkan
  • 2 batang serai...diketuk
  • 3 sd besar gula lebih kurang / mencukupi
  • Garam secukup rasa
  • 2 asam keping
  • Tambahan air yg mencukupi...jgn terlalu banyak takut kuah cair.
CARA2:
  • Campurkan semua bahan ke dalam periuk
  • Masak sehingga mendidih
  • Perasakan garam.
SAMBAL BELACAN
  • Ambil segenggam cili api, tambah sebiji cili besar, 1 ketul kecil belacan, gula dan garam.
  • Tumbuk @ kisar menggunakan blender kering
  • Perahkan air asam limau / lemon secukupnya
LAKSAM dipotong bulat2 & sedia dimakan bersama kuahnya, sambal belacan serta hirisan ulam-ulaman seperti daun kesum, kobis, kacang panjang dan juga taugeh,




3 comments:

Mas said...

akak..
laksam sepinggan..
sedappnya tengok...

kasihredha said...

Laksam dah sampai ke Jepun dah...:)

Ida,Japan said...

mas..tgk gambar je la ye..lama dh abis he..he
kak kasihredha....ha..ha, layan tekak mcm dok kat M'sia kak...sume benda tehingin nk mkn..