My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, May 30, 2011

Keropok Lekor


Sebenarnya dah banyak kali b'eksperimen buat keropok lekor ni....sebelum ni pernah buat menggunakan tepung ubi, kadang2 pakai tepung katakuriko ( potato starch ) + tepung gandum macam resepi Jiya MyR..cuma sukatan tepung telah dikurangkan, dah sedapp dah, mekasih ye Jiya...cuma tak rasa kenyal2 cam keropok kat M'sia.
Masih tak puas hati, mana nk cari tepung sagu ni...tut-tut kawan ida Linda ada terbaca satu lagi resepi kat Myr dr Minami yg pernah dok Japan kut...yg menggunakan salah satu tepung kat sini iaitu 'Warabi Mochi Ko' + tepung ' Katakuriko'( potato starch ).
Sib baik jumpa tepung tu kat kedai sini...terus ida cuba pakai tepung ni + ngan tepung katakuriko tadi. Wahh!!!...berbeza dr yg pernah buat sebelum ni..lebih sedapp, rasa kenyal2 nya.....thanks a lot to Minami & tak lupa juga kpd kwn saya Linda. Lalu kita promote ler kat kwn2 yg dok sini juga...sib baik juga ada jual isi ikan yg telah siap dikisar...senang kerja sikit...kalau beli ikan, balik nk asingkn isi & tulang...gamaknya lambat lagi ler nk boleh mkn keropok lekor


Yang dah siap direbus...walaupun rupamu tak berapa cantikk...tapi sedap dimakan
Ida mmg tak letak banyak tepung..sbb suka mkn keropok lekor jenis yg banyak ikan



Haa..ni ler contoh tepung yg ida guna utk buat keropok tadi...yg plastik biru2 ngan hijau2 sikit tu..'Warabi Mochi Ko'..sbg pengganti tepung sagu, warabi tu apa erk...puas cari tapi tak jumpa...
yg peket putih jer tu tepung 'Katakuriko'( potato starch )...ok la jom semak resepi kt bawah...

Bahan-bahan :
  • 1 kg isi ikan...dikisar ( ida beli isi ikan yg telah siap dikisar dlm 5 pkt )
  • 180 gm tepung 'warabi mochi ko'
  • 170 gm tepung 'katakuriko'
  • 1/4 sd teh baking powder
kalau kat di M'sia, pakai sume tepung sago jer dan jika nk lembut lagi, boleh kurangkan sukatan tepungnyer k
  • 2 - 2 1/4 sd besar rata garam lebih kurang @secukup rasa
  • 6 ulas bawang putih...ditumbuk/dikisar halus @ lebih kurang 1 sd bsr yg telah dikisar
  • Tambahan sedikit air jika adunan keras....rasanya tak tambah pun dh ok sbb kalau lembik susah nk bentukkan.
  • 1/4 sd teh serbuk ajinomoto
CARA-CARA:
  • Campurkan semua bahan2 di dalam bekas yg besar kecuali air..uli / gaul sehingga sebati.
  • Pakai sarung tangan plastik jika tak mau lekat kt tangan
  • Jika keras baru tambah sikit air, kalau dah ok, tak perlu tambah.
  • Didihkan air separuh periuk...kalau boleh gunakan periuk yg agak besar sikit.
  • Masukkan sedikit tepung gandum/apa2 tepung ke dlm mangkuk kecil
  • Sediakan papan pencanai / papan pemotong sayur pun boleh. Tabur sedikit tepung ke atasnya.
  • Letak sedikit tepung pada tgn/pakai sarung tangan plastik. Ambil sedikit dr adunan...bentukkan / roll memanjang. Saiz terpulang kpd masing2. Ulangi sehingga habis.
  • Rebus keropok yg telah dibentukkan tadi seketika. Angkat jika nmpk terapung..sejatkan.
  • Simpan di dalam peti ais jika tidak habis digoreng..
  • Potong bulat serong sebelum digoreng.




4 comments:

Nieza said...

sedapnya keropok lekor tu kak...terliur jer kita kat sini nengoknya nk buat mcm tak rajin jer nk siang ikan tu...kalau ada yg dah siap mcm tu kan best...saya ni semua nk senang jer yer...hehe

Kamalia said...

salam kak ida..miss u.smlm cuba komen,tp xdptla,nak2 tuk verification word tu xkuar abih.nmpk sedap sungguh kopok lekor akk nih..sib baik akak ade tunjuk nak guna tpg ape skali.suka2,pasni sngla cari je tepung cam akk guna ni.terima kasih share kak..

Maira Anjami said...

salam perkenalan^^..kat mane akak beli isi ikan ye?nampak sedap la kropok leko tu..teringin nak cube..huhu

Ida,Japan said...

nieza....k'ida pun tak rajin gak nk siang ikan, sbb ada yg dh siap ni ler rajin sikit nk buat

Lia...emm, boleh cuba buat Lia, its ok..tu la, Ika pun ckp nk komen tak dpt..ngapa erk

Maira...slm kenal juga...maira kat sapporo ye, sini ada satu kedai buah & sayur jual isi ikan ni..senang la sikit nk buat