My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Friday, March 2, 2012

Nasi Lobak Merah/Nasi Carrot

ASSLAMUALAIKUM.......
Emmm.....baru jer sempat tadi terjah sikit sana sini...tu pun lum sumer sempat ida terjah..Minta maaf banyak2 jika ada yg belum ida singgah...TQVVM kpd yg telah singgah kt sini dan tinggalkan kesan.
N3 mlm ni sebelum nk masuk titon menu nasi carrot resepi Chef Hanieliza.....tqvm kak liza....udah jadi baja dh pon...selalu sibuk aja tuan ni nk m'update blog. Semalam sibuk wat rainbow kek tempahan, hari ni lak kena pegi sekolah anak2..pagi ke tadika/hoikuen ada program 'tea party' petang pulak ke sekolah rendah/shogakko ada program gak..balik pulak sibuk dok menggetel kuih roti goreng utk kudapan hubby balik dr campus...huhuuuu penuhnyer rasa satu hari.
Tak per, w'pon dh jadi baja.....ida nk share juga kt sini. Mana la tau, kalau ada yg belum mencuba.
Macam2 versi/ macam2 resepi nasi carrot ni sebenarnya kan........hari tu dok google2, t'bekenan dgn resepi kak liza ni...bahan2 pon simple, sumer ada kt dapur ida....emmm..mmg sedap!!


Nasi Carrot/Nasi Lobak Merah
Recipe by : Chef Hanieliza
Source : Ida@Happy Cooking Time


Bahan-bahan:
6 caw beras basmathi....basuh dan toskan ( ida rendam 30 minit )
2 caw carrot [potong dadu kecil] ....ida sagat halus2
1/2 caw susu cair ( ida letak susu segar )
8 caw air ( ida letak 7 cwn jer )
1 kiub ayam knorr ( ida letak 1/2 sk serbuk pati ayam )
1 s/k gula
garam( ida letak 3 sk )


Bahan Tumis
  • 2 s/b rempah kurma 
  • Ida tambah....1/2 sk serbuk jintan putih
  • 5 ulas bawang merah.]......ida guna 1/2  labu bawang besar.....ida blend
  • 3 ulas bawang putih ] mayang halus atau tumbuk kasar......ida blend sumer
  • 2 cm halia ....ida blend
  • 3 s/b minyak sapi.....ida tambah lg sedikit minyak masak
  • 2 cm kulit kayu manis
  • 2 kuntum bungka lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun ketumbar.....mayang
  • daun pandan........simpulkan
  • Ida tambah 1/4 labu bawang besar, 3 ulas bawang putih, 1/2 inci halia....dihiris
Cara ( ida ada buat sikit penambahan ayat )
1. Panaskan minyak sapi dalam periuk Rice Cooker( ida tumis dlm kuali besar sbb periuk nasi kt Japan ni tak sesuai ditumis atas dapur gas ) dan masukkan bahan tumis, dimulai dgn rempah kasar, bahan hiris, bahan blend serta daun pandan...tumis hingga sedikit kekuningan
2. Bila dah wangi masukkan rempah kurma dan jintan. Biarkan naik minyak.
3. Masukkan air, garam, gula, kiub ayam knorr /serbuk dan susu cair. Biarkan mendidih.
4. Masukkan beras, carrot dadu/sagat dan daun ketumbar.
5. Alihkan periuk kedalam Rice Cooker dan biarkan masak saperti nasi biasa.( ida tuang dari kuali ke periuk nasi letrik )
6. Hidangkan dengan ayam bakar, sup dan salad sayur.( ida gandingkan dgn 'gulai darat ayam versi tumis', ikan bakar tandoori dan timun jer )



Amik gambar tergopoh-gapah aja ni..sbb nk cepat, byk hal lain lum selesai masa tu...lagipon sumer askar ada kt rumah..kacau tul la.

18 comments:

Hanis MY said...

sdapnya kak… terliur tgk yum yum

Nieza said...

nasi lobak merah memang sedap!....saya pun suka:)

E-na Art Studio said...

bznya life di japan kan wlaupun kita x keje tp semua nak kena buat sendiri...but enjoy!
cantik nasi carot ida..:))

Melly Octaviana said...

sedap nya.. cantik photo nya jadi serasa mau makan nasi lobak merah nya..nyam..nyam

Nuridah said...

Assalamualaikum Ida,

Wah nasi carrot kak Liza ni mmg sedap sekali...kak Nur suker....cantik aja nasi Ida itu!

mama sara nur said...

assalam ida
mesti sedap nasi karot ni kan

he he lebih kurang je ida jadi takyah akak2 lah he he
sebenarnya sara tu nama ank yg bungsu, nama mamanya panggil Nuri.

rahel said...

Pagi2 begini dah nampak nasi lobak yang menggamit selera...mesti sedap sangat ni...jemput makan...hehehe.

Acik Erna said...

ida..sedap nampak nasi ida ni.kalau ada minyak sapi dirumah confirm dah buat ni..tapi minyak sapi dah habis.

Anna Qawina said...

aslmkm..kita buat gak ni semalam..pagi ni tayang sekejap..hehe

quinnie said...

nampak sedap la kak..beza dari resepi biasa sebab letak rempah kurma..bleh cuba nih..:)

Juwita Jamaludin said...

kak ida walaupun tergopoh gapah gambar tetap cun dan sharp... kena belajar dengan akak ni nak ambil gambar.. sedapnya nasi carrot

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

You shouldn't be torturing me like this dear!!! Laparnyaaaa..huhu! :))

Kamalia said...

lalalla..perut lapar nampak nasi carrot yg sangat sedap tu..

sabar kagawa japan said...

salam kak ida...ni menu kiv kite tau...harap2 dpt laa buat weekend ni terliurr kite dibuatnyeee

MOKCIK AZWA said...

sedapnya..dengan warna yang menarik dan menggoda selera..nyummmmm

anymz said...

terlewat akak sampai sini..tayar kapalterbang pancit..hehe
jauh bebeno jepung nih..sampai2 aje terus lapar..meh sini nasi carrot ni dua pinggan..hehe

Nora Karim said...

Terliurlah tgk gmbr tu...

Anonymous said...

mcm ala2 nasi beriani..rupanya..
harini..nk watlah