My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Saturday, August 6, 2011

Nasi Jagung Berempah Kurma dan pelengkapnya


Salam 7 Ramadhan buat semua.....dh 7 hari umat Islam menunaikan ibadah puasa, kejap jer rasa. Walaupun dah 7 hari puasa, nmpknya jarang2 jer kuar resepi dari HCT ni. Bukan tak masak, tapi ada jer sibuknya....nak ngadap pc lama2 mcm tak sempat, pas dh penat lepas settlekn housework, maklumla puasa. Sibuk2 pun sempat juga ida snap pic makanan yg dimasak, ye la mana tau, free2 bole n3 kemudian.
Menu kt atas pun menu b'buka 2 hari lepas. Nasi jagung ni juga la adalah salah satu menu yg akan group kami, malaysian masak utk grand iftar kt Masjid Fukuoka hujung minggu nanti. Kira nk kena panaskan enjin dulu la ni sebelum bergerak. Pernah jugak sebelum2 ni buat nasi jagung tapi versi tak letak rempah la. Bila letak rempah, mmg lagi sedappp!!!
Kami akan menyediakan utk lebih kurang 400 org mkn. Lauknyer bukan yg spt kt atas, kami cadang nk combine nasi jagung tu dgn ayam goreng berempah serta dalca. Salah satu tugas ida, nk kena msk 'dalca' utk 125 org makan....belum pernah lgi msk utk sebanyak tu ni....risau gak ni, takut tak sedap. Tugas lain, kena buat puding utk 80 org mkn, msk nasi jagung 12 pot.....doakan semoga misi ida & kwn2 ida berjaya!!


Nasi jagung yg berempah kurma ni sebenarnya ida dpt idea dari dapur K'Hanieliza ( Hanieliza's Cooking ). Ida menggunakan beras siam, jadi bahan2nya ida ada adjust2 sikit. Kalau nk tengok resepi asal kak Hanieliza, bole jenguk dapur dia k. Ida nk ucapkan byk2 terima kasih buat k'liza di atas resepi ni, maaf bebanyak sbb ida ada adjust sikit2 dari resepi asal.

NASI JAGUNG BEREMPAH KURMA

BAHAN:

  • 6 cawan beras siam
  • 1 tin jagung dlm tin/kennel corn...toskan airnya, airnya jgn buang
  • 1 cawan susu segar / susu cair
  • 6 1/2 cawan air ( termasuk air jagung dr dlm tin tadi )
  • 3 s/b rempah kurma
  • 1 biji buah tomato [cincang]
  • 1 tangkai daun ketumbar.....patah2 kn
  • 3 1/2 sd kecil garam
  • 1 /2 sdb gula
  • Sedikit serbuk perasa cth ajinomoto, serbuk pati ayam..kalau ada

BAHAN TUMIS:
  • 1/2 labu bwg besar @ 5 ulas bawang merah .....dadu
  • 3 ulas bawang putih .... mayang halus
  • 2 cm halia....hiris halus
  • 2 btg pendek kulit kayu manis
  • 2 kuntum bungka lawang
  • 5 biji bunga cengkih
  • 3 biji buah pelaga
  • 4 s/b minyak sapi / marjerin
  • 1/2 cawan minyak ....minyak ida letak lebih sbb nasi dr beras siam ni agak kering bila dh dimsk

BAHAN KISAR:

  • 4 ulas bawang putih
  • 1 labu bawang besar saiz kecil
  • 3 cm halia
CARA-CARA:
  • Panaskan minyak sapi/marjerin bersama minyak masak. Masukkan bahan tumis, tumis hingga naik bau dan sikit garing.
  • Masukkan pula bhn kisar...tumis sekejap.
  • Bila dah wangi masukkan rempah kurma, tambah sikit air supaya rempah tidak hangit. Biarkan naik minyak.
  • Masukkan garam, gula,& tomato. Tumis sekejap @ rempah dh agak kering. Tutup api.
  • Basuh beras di dlm rice cooker, sejatkan airnya.
  • Masukkan bhn yg ditumis ke dlm beras, susu segar, air serta daun ketumbar...kacau
  • Masak nasi seperti biasa.
  • Pada 20 minit terakhir nasi dimasak, baru taburkan jagung...kacau sedikit. Biar nasi terus masak.
  • Bila telah masak boleh dihidangkan dengan lauk kegemaran. Ida combine dgn ayam beriani tomato dan pajeri nenas tanpa santan.


Utk resepi ayam ni klik SINI


Utk resepi pajeri nenas tanpa santan klik SINI

21 comments:

tun_telani said...

sedapnyer nasi jagung! hihi.. malaysian student selalu ada makan2 kan.. tun dulu selalu gak in charge bila ada food fest or gathering2 ni. time tu la nk belajar masak utk beratus2 org. iA berkat bulan ramadhan sedap makanan tu =)

anymz said...

cepat post kan resepi ayam beriani tu ida..resepi nasi jagung sudah akak angkut ni...:)

Cheq Sue said...

aduhhhh...kena tunggu next weekend ni untuk try...kalau tak x daya nak habeskan... lemah semangat cheq sue nengok ke nasi jagung ni...

Kak Sam said...

Pajeri nenas! sukanyaaaaa

kzai said...

salam ida..
terguda tgk hidangan ni ditengahari..akak x nah try nasi ni lagi..kt umah akak ni bila tgk nasi ada jagung2 ni mesti mereka rasa pelik plk nt..isshh..bila nk mencuba ye..dpt sambutan ke x..

ijayuji said...

Salam kak ida!!!! dah nmpk munga orkid pepel akak hihihi... RAMAIIIIIIInyerrrrrr!!! 80 org mkn??? **Pitam** kita tak larat kakk, buat 2 keluarga pun kita rasa mcm dah nak terbalik dunia niii hihihi kecuali kalau ada geng tolong masak kalau sorang2 mmg pitam 7 hari 7 malam hihihi... Semoga misi akak berjaya insyaAllah! berkat tgn org yg puasa nji kan kak, mmg lain tak yah rasa2 mesti berasa sume2 yg akak masak tuuu :-) ganbare3!!!

Mas said...

wahhh...sedapnya tengok nasi jagung tu....
menyelerakan betoii...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou....sedapnyer akak
x pernah masak lagik nasik jagung nie...nnt leh try

Acik Erna said...

assalam ida..banyak nak kena masak tu..semoga misi ida dan kawan2 berjaya dilaksanakan.

ibundo said...

salam ida,
baadan muda lagi tu ida. masih larat masak bebanyak macam tu. kalau bundo gerenti melepek...
sedap nasi jagung. bundo selalu buat gak. buleh cuba berbagai variasi..

quinnie said...

salam kakida....nasib hari ni saya pun masak nasi berempah cam gini...tak sabar rasa nak berbuka..heh.heh..heh....sedapnya....

nuwairani ismail said...

baru sempat nk menjenguk dapor org lain...memang mantap la kak ida...jarang2 post, sekali post terus nasik jagung yg sedap itu...

Ayu said...

asaalam ida, wah cantik dapur baru ida ni..dah renovate ya..akak belum pernah try nasi jagung..takut budak2 kat rumah ni makan dia kuis2 ketepi..ingin jugak nak try tapi tulah takut tak dapat sambutan..

kasihredha said...

suka jagung
tapi tak pernah makan nasi jagung berempah kurma ni...sure sedapkan ida.

Juwita Jamaludin said...

kak ida.. suka2 nasi jagung sedap.. ita pun suka nasi jagung.. berselera kalau makan nak try la nant kak...:)

Ida,Japan said...

Tun....sedap tun nasi ni...tu la tun,sejak dok sini,mmg selalu msk2 utk jamuan..tapi kali ni agak byk sikit dari biasa...insyaallah dan harap2 sedap la.


k'anim...nanti free2 ida post ye kak

sue...try jgn tak try sue..posa2 nikn tgk mknn sume terliur kn


k'sam....ida pun suka ngan pajeri nenas, asben lagi la..mmg feberet yg amat

Ida,Japan said...

K'zai...anak2 ida pun mmg kuis2 gak jagung2 tu bg kt ummi dia mkn...saja jer kak nak pelbagaikn menu nasi


ikaa...nmpk dh erk munga oked purple tu..sama kn, munga oked ni lambat layu dr munga biasakn, kalau bunga lain 2 hari dh layu sbb cuaca panas kut..thanks ika, tu la nk kena struggle sikit la utk msk byk2 ni..tak per la kn, sekali-sekala,berkat bulan posa harap2 sume ok

Ida,Japan said...

Mas....sedap mas, nk2 berempah cam gini

Ayu....bile2 bole try ayu, sedap2


Ibundo...muda pun takmuda sgt dh ni...kekadang melepet gak, nak2 bulan posa..mcm2 variasi kn nasi jagung ni

k'erna...maceh kak erna, harap2 succes

Ida,Japan said...

Q...q,msk nasi apa tu...bole tukar2 ni,mesti sedap tu


nani....tu la nani, nk post hari2 cam tak sempat..so pilih2 menu mana nk interprem dulu.maceh!!

K'ayu...maceh kak..aaa ye, baru renovate kak, anak2 ida kuis2 gak jagung tu, tapi nasi tu diaorg mkn la..sib baik


K'kasih...mesti try ni kak, sedappp,kalau pakai beras basmathi..lg sedap ni


Ita...ita suka erk nasi jagung, lepas ni bole try yg berempah kurma ni lak

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida..
sedapnya tgk... nasib baik akak masih lagi mood bercuti.. kalau x.. mesti nak cuba juga..

Lovely Kitchen said...

Nasi jagung ni x mendapat sambutan kt umah e-na tu yg malas nk buat...

byk tu nak masak sorang...ke en azli as ass chef...moga dipermudahkan..