My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, November 18, 2010

Roti Inti Krim Blueberry

Masih ada lagi kut tempias2 hari raya korban......Salam Aidiladha buat semua....hai, nyampah betul la dgn internet sejak dua menjak ni....asyik hang je...pas tu slow cam kura2, kura2 pun lagi laju rasanya.
So, utk memudahkan kerja....ida sempat entry menu yg simple ni je, lain2 menu kemudian la ye, esok lak dah sibukkkk hi..hi, lusa kami ada buat jamuan raya, so esok nak prepare apa yg patut utk dibawa......roti ni dibeli siap, cuma buh inti krim tu jer...bebudak ni suka sangat

Bahan-bahan :

  • Roti / bun kosong secukupnya......ida beli roti yg dah siap...BM nak berehat seketika he..he
  • 200 mls whipping krim
  • 4 sd bsr gula @ kurang...ikut selera masing2
  • 3 sd bsr jem bluerry/lebih
  • 1/4 sd teh garam
  • 2 titik essen vanilla....tak buh pun tak per

Cara-cara:
  • Satukan dlm mangkuk besar bahan2 kecuali roti
  • Putar sehingga kembang....@...sehingga krim menjadi pekat
  • Potong tengah roti
  • Masukkan krim blueberry ke dalam piping beg
  • Paipkan ke dlm roti dan hiaskan dengan sedikit jem blueberry.....sedia dihidangkan, mmg lazat....

7 comments:

deeTha H said...

salam kak,
selamat hari raya idul adha :)

sedapnya roti tu...... slurp...

anie,Nagoya said...

selamat raya Ida...ingatkan bertapa kat mana?rupa2 tenet yg bertapa..hihihi

ijayuji said...

Salam kak ida! selamat menyambut aidiladha buat akak sekeluarga di sana!!! kita nak ambik roti akak tuuu lama tka makan rotiiii mcm nii malas betul nak buat n beli hihihi..... dapat daging korban tak kak kat sana? :D

maz said...

salam ida..cumilnya rti ida tu..kita pun thun ni sma mcm thun lepas jgk..rya hji kat tmpat org..slmat hri rya buat ida sklrga..

Ayu said...

salam ida, cantiknya cream tu kat tenagh2 roti yg nampak lemut tuuuuu..rasa nak jilat2 cream tu..hehe

Ida Ddapur said...

thanks sume yg sudi singgah sini.....
Ika.....kami tak dpt daging korban pun...hari raya pun cam hari biasa jer..

Nuridah said...

Salam Ida,

Lama menyepi, sihat ke? Roti tu cantik nampaknya.