My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, July 20, 2011

Fettuccine Carbonara


Salam kembali.......nak n3 satu menu pasta sebelum masuk titon. Saja belek2 dlm album...terbekenan dgn gambar menu yg dah terperap lama dlm simpanan ida. Memang lama sgt dah.....orang yang dah makan pun mesti dah ingat2 lupa kot fetuccine carbonara yg ida masak ni. Sekali sekala masak pasta pesen ni........sedapppp!!
Resepi korek2 kat dapur kak ummi kuantan ( Home Sweet Home ). Mekasih yg tidak terhingga buat kak ummi sayang. Izinkan ida copy resepi dan share kat sini ye kak. Menurut kak ummi, resepi asal dari Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza. TQVM to both of u.

Sumber asal : Buku 1 Hari 1 Resepi Chef Hanieliza
Sumber : Home Sweet Home ( K'Ummi )

BAHAN: ( ida ada ubah sikit2 ikut bhn2 yg ada kat dapur ida....minta maaf banyak2 )

  • 300 gm pasta fettuccine
  • 2 sudu makan minyak jagung....ida guna olive oil
  • 10 batang sosej (dihiris nipis)
  • 1 cawan susu segar
  • 10 biji cendawan butang (dipotong nipis)...ida tak letak sbb no stok masa tu
  • *1 biji capsicum merah.....ida tak letak
  • *1 biji capsicum hijau
  • *1 biji capsicum kuning.....ida tak letak
  • * 2 biji tomato
  • * 1 labu bawang besar (* dipotong dadu)
  • 2 ulas bawang putih - dicincang ( ida letak 4 ulas )
  • 1 sudu makan serbuk lada hitam
  • 2 suduk kecil serbuk oregano
  • 125 gm keju Cheddar (dipotong halus) ....ida letak parutan mix cheese
  • 100 gm keju Parmesan (dicincang halus) - ida guna yg serbuk
  • 30 gm daun parsley (dicincang halus)
  • garam secukup rasa
  • Ida tambah 2 ekor sotong yg dipotong bulat2
  • Ida tambah dry parsli utk tabur sms m'hidang
Cara-Cara:-
  1. Masak air secukupnya di dalam periuk dan bila mendidih masukkan garam sedikit dan fettuccine, masak hingga lembut (lebihkurang 8 - 10 minit). Toskan dan gaul dengan sedikit minyak zaitun. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak jagung ( ida guna olive oil ) dalam kuali non stick dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi.
  3. Masukkan sosej, ida tambah sotong, tomato, cendawan butang ( ida tak letak ) dan susu segar. Kacau rata.
  4. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk oregano dan garam. Kacau rata lg.
  5. Masukkan keju Cheddar ( ida letak parutan mix cheese ), kesemua capsicum dan masak hingga kuah pekat.
  6. Tuangkan ke atas fettuccine dan taburkan daun parsli ( ida tambah dry parsli ) dan keju Parmesan.
  7. Sedia dihidangkan.

25 comments:

quinnie said...

singgah umah akak malam2 ni...hehehe...saya suka makan pasta...tapi tak selalu buat..ingat nak suh cousin beli pasta la...cousin ada ni boleh la makan sama2...yg lain2 pasta2 ni derang tak makan...nak kena nasi juga...hehehhe

kasihredha said...

sukaaaaa
akak suka sangat segala jenis pasta :)

Ida,Japan said...

Q....ida pun suka gak, tyapi tak selau buat sbb kt umah ni ada yg gemar dan ada yg kureng gemar

Ida,Japan said...

K'kasih....akak pun sukaa pasta erk...sedap, buat pun tak susah kn kak

anie,Nagoya said...

lom sarap ni.terus perut lapo.pasta jenis leper tu ari tu semua dah guna.nak cuba.jenis pasta ni kita suka gak.tgk mood tekak.hahaha...

anymz said...

waaaaaaaah!akak suka makan pasta..tapi en somi tu kata tak berapa nak puas..makan banyak tapi tak rasa kenyang..perut melayu betul lah kan?..

MOKCIK AZWA said...

suka makan pasta..tapi yang kat rumah tu sorang pun tak nak makan huhuhu... kalau teringin gi kedai hehehe..tapi bila tengok resepi ni mudah juga terus bersemangat nak menerai..

suka sebab Ida selalu bagi idea utk masak dan pelbagaikan option kalau bahan asal tak cukup..sangat kreatif..

Asmara said...

Kak Ida! pagi tadi pun buat bento carbonara untuk budak2. menu senang, tpi td guna yang spiral tu. :D

izahdaut said...

nampak mcm kat restoren la kak ida... sukeeeeee...

Ucu Faridah said...

sedaapnye ...balik nanti nk try utk buka posa...i like..

Gee® said...

wah!! mabeles... mai sepinggan...

Acik Erna said...

ida..amnik resepi dulu ye..
rasanya tak pernah akak masak pasta ni..

AI said...

- best nye...mesti sedap nih...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

arrr leh try senang jer ni....fettuccine pow kebetulan ada sebungkus tataw nak masak apa...nasib baek terjah sini....nyapa x der update kat blog ayu ek pasal n3 ni???

アヌム ちゃん said...

omg k.ida..sy dari hari tu nk buat tp x terbuat2.huhu..dh lama dok usha2 resepi kak ummi tu jugak..heeee

ady said...

as-salam ida
Wow bestnya...nak cuba bulan puasa nanti...

Afikah Aziz said...

ramai gk rupenye duk jepun hehe..terima kasih kak sudi kongsi resepi,salam perkenalan :)

nOOrsha said...

salam k ida..waa speselnye kt sini ade westernfood.. lame x mkn cabonara..sedppp!~ auke sgt... klo g piza hut salu order meatball with carbonara sauce..yummy!~!

Juwita Jamaludin said...

kak ida.. ita suka juga style masak2 macam ni suami ita memang peminat pasta.. :) sedap nampak.. nanti boelh buat cara ni plak

Nieza said...

sedapnya!nieza pun suka pasta:)

Mama Hawa/Mama Nani said...

singgah sini pagi Jumaat nak tgk fettuccine carbonara yg menggoda lagi sedap :P

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida..
wah.. fav akak n daughter nie... sedaapnya... cantik lagi... mmg nampak sedap sgt..

Ida,Japan said...

anie.....jenis ni pon sedap ni...cuba la

K'anim..che abg tekak melayu tulin tu kak...kalau akak msk menda ni, agaknyer nk kena ada menu m'sian style yg lain


Azwa....kekadang, bila tekak sorang jer yg nk mkn, malas kn nak mask sendiri...senang beli/mkn kt kedai jer

Asmara....k'ida just try pasta pesen baru..len kali try lain lak..tapi ada ke yg nk mkn?

Izah...mana ada, besa2 jer tu..he..he

Ida,Japan said...

Ucu.....try la, sekali sekala...sedap jugakk ni


K'Gee...alamak, dh jadi baja lama dh kak...gambar terperup lama dlm simpanan ni, baru update


K'erna.....sila2

AI...emm...sedap gakkk..kpd sape yg gemar adik beradik pasta..mmg mabelesss

Ayu.....bole ler buat, bhn2 pon tak byk..kalau nk tambah seafood lain pon bole, ikut selera

Anum...jgn usha lama2, nanti kompunan

Ida,Japan said...

Ady....try la nanti ady...

Afikah...slm kenal juga,emmm....ramai gak dik...akak pon cari secara rambang jer geng dok jepun ni...adalg ramai tuu


Norshaa...k'ida lum pernah try meatball kt pizza hurt tu...bila balik mesia, kena cuba gak...huwaaaa, balik lambat lagi


Ita...ohhh, che abg dia p;gemar pasta erk...sbb tu anak2 ita pun suka ye...somi akak, mkn2 jugakk..tapi bukan p'gemar setia

Mama Hawa......mekasih drop sini...


k'Diana....rupanay ramai yg suka paasta ye..akak pun suka erkk...kami sekali sekala bole mashuk, byk kala...nmpknyer..