My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, December 5, 2010

Choco Mousse Brownies dan seakan dengannya.......

Salam kembali.......mintak maaf bebanyak sebab dah lama ida menyepi.....dah naik bersawang dah agaknya dapur ni....nak jengah ke sini rasanya tak nyempat la....nak kena bereskan hal2 lain dulu...nak jengah dapur kekawan lagi la....gomen ne
Kek kat atas tu pun dah lama buat.....ida bawak masa pergi ke jamuan hari raya haji lepas. Gambar pun snap alar-balar jer........jap jer kek ni kena serbu oleh budak2 masa tu....mak & bapak budak ada yg kompunan sbb tak sempat mkn..tu pun dah buat 2 biji bawak ke sana
Dah beberapa kali buat........rupa2 nya baru sekarang tahu resepi sape....sbb masa amik resepi dulu kat kawan...dia pun dh lupa. Resepi asal sape lagi.....Yani, Deco choco la. Tima kasih bebanyak sangat.....memang marvelous sgt kek ni,sehingga menjilat jari....mmmuahhh suke sgt Jom la tgk resepi......rasanya dah ramai yg buat ni....

Brownies ( bahagian bawah )....ida doublekan adunan utk lapisan kek lebih tebal sbb pakai loyang 20 cm, kat bwh tu resepi 1 adunan

  • 45 gm butter
  • 65 gm gula halus
  • 1 biji telur
  • 50 gm tepung
  • 1/2 sdk baking powder
  • 1 sd besar serbuk koko
  • Ida tambah badam cincang...panggang dlm oven sekejap/goreng tanpa minyak dlm kuali sekejap

Cara-cara:

  • Sebelum tu panaskan oven terlebih dahulu
  • Pukul butter bersama gula hingga kembang / putih
  • Tambah telur dan pukul lama sedikit
  • Ayak tepung bersama baking powder & serbuk koko ke dalamnya......pukul perlahan
  • Tambahan.....masukkan pula badam cincang .....kacau sebati
  • Masukkan adunan ke dalam loyang spring form/boleh tanggal
  • Bakar dalam suhu 190 C lebih kurang 12-15 minit....ida lebihkan ke 20 minit sebab doublekan adunan
  • Bila masak biarkan sejuk dahulu. Sementara tu sediakan mousse dia pulak.....tgk bawah ye...

Bahan-bahan coklat mousse ( bahagian atas ):

  • 140 gm coklat masakan
  • 1 sd besar gelatin......ida buh 1 1/2 sd besar sbb knp ye masa buh 1 sd bsr mcm lembik sikit, sorry sbb ida ubah sikit
  • 100 mls air panas...kena air betul2 panas
  • 2 biji putih telur
  • 200gm whipping cream/200 mls
  • 40 gm gula halus.......ida lebihkan sikit kpd 60 gm
Cara-cara:

  1. Masukkan serbuk gelatin ke dlm bekas yg mengandungi air panas....ida kacau dan biarkan seketika lebih kurang 5 minit
  2. Cairkan coklat guna double boiler, bila coklat dah cair.......masukkan campuran gelatin ke dalam coklat cair tadi, kacau sebati
  3. Pukul putih telur hingga kembang, bila telur tidak jatuh apabila diterbalikkan mangkuk, sambil pukul masukkan gula sedikit demi sedikit.
  4. Dalam mangkuk lain pukul whipping cream sehingga kembang /berbentuk krim
  5. Kemudian masukkan 2 & 4 ke dlm 3, kacau sebati dan tuangkan ke atas brownies yang masih di dlm loyang
  6. Simpan di dlm peti sejuk sehingga mousses keras
  7. Semasa menghidang, hias dengan ayakkan serbuk koko ke atasnya


haaaa...yg ni pulak versi seakan dengan kat atas tu...TAPI lapisan bawah tu adalah kek coklat jer, lebih2 adunan buat apam coklat/ala2 kek coklat hari tu...ida bakar sikit.....

Pas tu utk chocolate mousse tu ida hanya buh serbuk koko instead of cooking chocolate, tapi kena lebihkan gelatin ler....pun sedapp juga

  • Gelatin jdkan 2 1/2 sd besar
  • Cooking chocolate ganti ngan 4 sd besar serbuk koko bancuh ngan 50 mls air panas....cara2 sama jer seperti di atas...masukkan jer campuran gelatin ke dlm adunan serbuk koko...kacau

4 comments:

izahdaut said...

wooww...cantik menggoda la mousse nih..tak pernah cube pun..makan pun agaknya skali je.. huhu.. kak ida sihat ke? busy yee

Yani said...

minta seketui dua.. nak buat sendiri malas.. ehehe

anie,Nagoya said...

sumemasen...dare ka imasen ka?...lama tol Ida menyepi.nak cuba.tapi simpan dihati dulu.takuttttt...tak akan menjadi.ari tu cuba buat kek yg senang dari E-na,nagoya tu pun tak berapa menjadi....

Ida Ddapur said...

time kasih kekawan yg jengah sini...alhamdulillah sihat aja