My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, August 12, 2012

Tart Nenas Gunting dari doh tart nenas gebu K'Anim

Assalamualaikum.....
Hari ni baru sempat nak update kt sini......
Kukis kedua......baru ke-2. Adehh....liatnyer rasa nk buat kukis, sbb ia amik masa sikit. 
Teringin sangat nak makan & nk buat tart nenas tapi mood 'M' pulak nk buat jemnya. Alhamdulillah, ada sorang kawan ida yg baik hati telah hulurkan sikit jem nenas dia yg di pos oleh maknya dari M'sia. Katanya tu jem beli kt kedai bakery. Alhamdulillah....terima kasih sgt2. 
Ida modified sikit jem tu, sbb rasa dia masam sikit. Ida tambah 2 tin nenas dlm tin ( didadu & dikisar dgn food processor sikit )....tambah gula 5 sd bsr, & 3 kuntum bunga cengkih, kemudian masak bersama jem tadi hingga pekat....uihhhh dapat  byk gak....bertambah satu kali ganda dari jem yg kawan ida bagi tu...alhamdulillah....maka terciptalah tart ini. Ada belen lagi sikit, boleh uat lg.

Mcm2 rupa bentuk kejadiaannya.....ada yg tak sekata guntingannya...huhuuu

Dah lama berangan nk uat tart bentuk ni.....pernah mkn masa kt M'sia dulu. Baru2 ni ternampak Rahel tayang tart jenis ni....hati melonjak2 utk mencuba bentuk ni.  Mekasih byk2 rahel.....Amik masa sikit la uat tart bentuk ni, tapi tak per, benda sedap....amik masa sikit pun tak per la. Suka tgk bentuknya bila dh masak. Lagi pun ida tak der acuan tart gulung.
Kalau nak tengok cara mengunting bentuk tart ni, boleh terjah blog adik Rai@SweetVanilla.....tqvm yer dik.
Ada yg panggil tart bentuk buah jugak....
TAPI dohnya, ida buat dari doh tart nenas gebu K'ANIM.....mekasih byk2 yer kak, izinkan ida share resepi yer....dh lama juga nk menerai tart nenas kak anim ni. dengarnya  tart k'anim ni  mendapatnya pojaan ramai....memang!!..Sangat sedap & gebu....

Ida & asben mmg feberet gak ngan tart nenas ni ....kalau kena dgn citarasa, berketui2 kami makan. 
Kesedapan tart nenas sebenarnya bergantung kpd dua2 ....dohnya serta jem nenasnya juga. Dua2 tu mesti kena sedap, baru best tart tu.


bahan2 pastri
  • 4 oz butter- 115 gram 
  • 4oz minyak sapi- 115 gram 
  • 1 biji telur gred B 
  • 1 lb tepung gandum-450 gram....ida kurangkan sikit
  • sedikit garam 
  • air sejuk...ida letak sikit jer

cara

  • Pecahkan telur di dalam bekas adunan,
  • Masukkan butter dan minyak sapi
  • Gaul hingga sebati dengan hanya menggunakan whisk
  • Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
  • Akak tidak menggunakan air sejuk tapi setelah adunan menjadi doh letakkan sebentar di dalam peti ais.
  • Guna acuan seperti gambar di bawah.
  • Tekan adunan dan bentukkan tart mengikut kesesuaian anda.( ida buat tart gunting..boleh rujuk SINI/blog Rai kalau nk tgk cara bentuk )
  • Jika letak inti yang banyak maka dapatlah tat yang tebal.
  • Sapu dulu dgn kuning telur atasnya sebelum dibakar.
  • Bakar pada suhu 170C-180C selama 20-25 min...ida bakar 20 - 22 minit jer

Alhamdulillah, dapat gak hidang tart nenas raya nanti......teringat zaman bujang dulu2 kalau nk raya, tolong kakak uat tart nenas gulung, biskut sarang semut, biskut mazola, semperit bunga etc....tolong terap ja masa tu, uat doh tak pandai lagi..maklum la masih budak sekolah....tapi skrg budak sekolah pun dh pandai uat kukis kan.
psst...ida minta maaf banyak2 sbb tak sempat nk singgah blog kwn2....tqvvm!

4 comments:

chikadakbiru said...

kena spend mase sikit buat tart gunting ni..hilang penat bile tgk hasilnya..sangat cantik!!

Emma said...

wah, saya suka sangat tart nenas, cantik yer hasilnya

Gee® said...

yummy! tart nenas fav k.gee tp malas nk buat... sedapnyaaaa

Norzie hany said...

Cantiknya tart ni,sayang nak makan.