My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, December 21, 2010

Spiral Potato

Jom pekena potato berbelit ni....mula2 mmg rasa mcm nak tergeliat tgn potong benda alah ni....maklum la, baru2 practice hari tu.....pic atas tu kira 2nd time buat...baru ler ok, tapi tak der le secantik pakai cutter dia. The latest nmpk kat umah Hana...tapi ida tak sempat pi jengah pun sana. Baru2 ni kwn ida Liza ada buat juga...rupa2 nya boleh pakai pisau biasa je erk. Dia bg link Seasaltwithfood klik jer kat situ, nanti leh tgk video cara cut dgn pisau. Video ni sama je cam Hana bagi, tengok jer video tu pasti anda semua boleh faham...kalau terang jer kut susah nak faham. Mekasih to both of u for this idea.

Syok betul anak2 ida mkn spiral potato ni......squeeze sikit dgn mayonis dan sos mmg sedap kata dia org. Kalau ada cheese lagi ummmp.....Pakai potato kecik2 lg senang nak handle masa memotong. Lepas siap potong, goreng dia dlm minyak panas yg banyak sehingga masak & garing Tabur sikit dgn garam halus pas tu squeeze dgn mayonis dan sos kegemaran. Sedap di makan semasa masih panas. Dengar kata famous sekarang ni kat M'sia ya. Sib baik kami tak ketinggalan ha.ha

7 comments:

izahdaut said...

kak ida... mmg nmpk mengancam laaa spiral potato tu...hmmm

Nur Ede said...

Salam Ida...
Lama bebenor akak x BW... nak buat camna cibuk..
Singgah umah ida nie ada lak spiral potato... klu anak2 akak nampak nie... sure abis ler kentang kat dapur tu... hehehe...

kasihredha said...

cantik Ida buat..
kalau akak buat sure terputus2 punya :)

deeTha H said...

uwa.... enaknya.....
nak 1 piring... :D :D

lina said...

salam ida - lina dah cuba buat tp masa potong tu tak berapa nak jadi...anak2 h tak sabar lupa ambil gambar...cantik la ida punya . Tengok hana nyer cantik jer...ni nak kena try lagi ni :)

kak Erna said...

salam ida..akak biasanya beli kat pasar malam aje..rasa tak de keyakinan nak buat sendiri ni..

Ida Ddapur said...

izzah...ngancam erk...thanks
k'Ede, k'kasih & K'Erna, lina..tunjuk2 jer la kat kedai, kami kat sini jer ni haa terpaksa buat sendiri...tekak ni ngidam mcm2..tak cantik sgt pun tu...