My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, December 27, 2010

American Chocolate Cake

Salam buat semua.....mekasih kepada yang sudi jengah dan singgah kat dapur yang tak seberapa ni. Kali ni ida n3 kek coklat yang memang lazat dan ku jadikan ia lemak manis dan berkrim ini. American chocolate cake memang famous dah lama kat dapur kekawan yg lain..cuma ida jer baru nak cuba. Resepi amik dari dapur kat Ummi, Kuantan..mekasih bebanyak ya kak. 1st time buat faile ....kek ni berderai..entah apa silapnyer, tapi rasa dia sedapp...tdk putus asa buat lg...kali ni ida kurangkan bahan penaik dia..baru ok. Mintak maaf kepada tuan punya resepi ssb dah langgar adat he.he

Tgk ler gambo penuh kek ida yg comot ni....comot2 pun sedapp weii....Ni kira kes nak cepat la ni...main tempek2 jer . Mcm pernah nmpk erk design tuu...kat ner ya..serupa tapi tak sama kih..kih.kih



Nak rasa...amik ler...rugiii tau kalau tak amik ni...esok confirm dah licin. Resepi dia kat bawah ya..

Bahan-bahan kek coklat :

  • 2 cwn tepung *
  • 2 cwn gula ( granulated )....ida lebihkan sikit gula,jdkan 2 1/4 cwn, & pakai gula halus
  • 3/4 cawan serbuk koko *
  • 2 sd teh baking powder.......ida kurangkan kpd 1 1/2 sd teh shj *
  • 2 sd teh soda bikarbonat....ida kurangkan kpd 1 sd teh shj *
  • 2 biji telur
  • 1 cwn susu segar
  • 1 cwn minyak jagung....ida bubuh minyak sayuran
  • 1 sd teh Nescafe di bancuh dengan 1 cwn air panas
  • Ida tambah 1/2 sd teh garam halus *
Cara-cara :

  • Ayak bahan bertanda * sekaligus
  • Pukul telur & gula bersama minyak ( cara K'Ummi Kuantan pukul selama lebih kurang 1 1/2 minit )
  • Masukkan bahan yg diayak, susu dan bancuhan nescafe..kacau sekejap dgn senduk kayu.....ida pukul seketika dgn menggunakan low speed.
  • Bakar dengan preheat oven pada suhu 170 C selama 45 minit. Atau sehingga masak....Ida bakar lebih kurang 55 minit sbb pakai loyang kecil dan tinggi. Masa adalah bergantung pada ketebalan kek. Pada 8 minit terakhir, ida tutup bahagian atas kek dgn aluminium foil utk mengelakkan bah. atas kek hangus.
  • Untuk pastikan kek betul2 masak, ambil lidi sate, cucuk bahagian tgh kek...jika lidi tersebut bersih, maknanya dah OK.

TOPPING: Ida buat 2 jenis, satu lapis light chocolate whip.cream dan satu lg coklat ganache main campak2, bubuh jer apa yg ada kat rumah ni.

Light chocolate cream:
KALAU nak lebih tebal krim, boleh tambah & jadikan 1 1/2-2 adunan krim ni, ida buat 1 adunan sbb kek kat atas tu ida bakar dlm loyang 4 segi 18x15cm...saja nak buat kek 4 segi & loyang ni tinggi sikit, ada lebih sikit balance lg bakar dlm mangkuk kecil.

  • 200 mls whip.cream
  • 2 sd bsr serbuk koko
  • 3 sd bsr gula
  • 1/4 sd teh garam
cara-cara :

  • Satukan semua dlm satu bekas, pukul sehingga pekat....agak2 sesuai utk disapu pada kek tadi

Coklat ganache campak2 :

  • 1 bar sweet chocolate/140 gm...kalau boleh yg plain, actually ida pakai yg ada cookies, amik apa jer yg ada kat umah, beli kat sini tapi m'sia mari...bebudak kurang suka taste dia, sbb tu ler kena habiskan
  • 2 sd bsr serbuk koko dibancuh dengan 1/4 cwn air panas
  • 1/2 cwn susu pekat
  • 2 sd bsr butter
  • 1 sd bsr gelatin
  • 1/4 sd teh garam
Cara-cara:
  • Satukan semua, masak secara double boiler sehingga semua bahan cair
  • Angkat dan ketepikan dahulu sehingga betul2 pekat baru dicurahkan ke atas kek
ATAU boleh juga buat cam bwh ni.

Resepi coklat ganache K'Ummi:

  • 1 tin susu pekat.....boleh dikurangkan
  • 1 sd teh esen vanilla*
  • 1/2 cwn minyak jagung
  • 1/3 cwn serbuk koko
  • secubit garam*

Cara-cara:

  • Kacau di dalam periuk dia atas api yang perlahan kecuali bahan bertanda *
  • Akhir sekali baru masukkan bahan bertanda * dan kacau sehingga sebati



12 comments:

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnye kek tu..kecur liur nengok...slm kenalan kak ida. jemputla dtg umah...

Mas said...

cantiknya kek...tergoda tau tengok...teror la k.ida mendeko kek tu....

hana said...

salam ida..
tempting btol nengok kek cekelat nih! klu dapat sepotong tak cukop nih da! hihi... meh la mai kanazawa main yuki! tak dpt g hokkaido g kanazawa pong jd la.. hihihi.....

kasihredha said...

sungguh best...rajinnya. Kalau dekat akak dah gi rumah ida.

maz said...

blgwrking ida..waaa meriahnya kek cklat ida tu...cdppnyeee...cntik ida deko...kita xreti bab2 deko ni..hancusss..hehee..

K.Nor said...

uhhhhh menggoda betul kek ida ni.. bak la 2 potong :)

deeTha H said...

salam kak Ida..
walah, cantik banget kek amerika tu..
pasti sedap yo, buat sajian tahun baru nanti :D

Ida Ddapur said...

mimiey...thanks sbb sudi follow..nanti akak visit sana bila free2

Mas, Maz, deetha..thanks singgah sini...deco simple2 bole la..tapi semestinya lazat kek ni

hana....amik ler lebih, kalau 1 tak cukup..
pegi Kanazawa.....waduhhh2..kot mau sampai ke sana utk main salji..dekat2 sini pon belum terjah lagi ni..

K'kasih..hi..hi jemput la dtg umah...jauh pun apa salahnya.

K'nor..amik ler kak..free testing ni

Hann said...

Salam Ida..

Nice cake lah.. menggoda jiwa .. terus banjir mulut..:

kak Erna said...

ida..cantik kek..rasa tentu lebih lagi..
banyak juga kerja nak buat american coklat ni ye ida..

♥LOVE2COOK♥ said...

Cake looks super delicious!!! :D

Hello from Love2cook Malaysia...Happy New Year 2011! ;)

BlueberrY CheesE said...

kak, nampak meyelerakan sangat..huhuhuuh!!nak buat sekarang juga =p