My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, February 9, 2011

Blackpepper Steak










































































Layan la gambar2 tu dulu ye.....jamu selera style omputih ni mmg sedap....ida suka sebenarnya. Dolu2 masa kat m'sia, suke mkn benda ni kat Uptown Damansara, marbeles sgt, tambah2 dihidangkan dlm hot plate tu..Ni sikit2 sama cam kat kedai pun jadi ler....janji boleh juga lepaskan rasa kempunan tu.
Resepi skodeng2 kat youtube masakan barat ........tak sume ida ikut, ada buat pengurangan dan ada buat penambahan...ikut mana yg ada kat dapur.

Sumber : Youtube

Bahan-bahan Sos Lada Hitam:
  • 3 ulas bawang putih....dikisar/tumbuk/cincang halus
  • 1/4 labu bawang besar...dikisar
  • 1 1/2 sd besar tepung gandum
  • 11/2 - 2 cwn air.....ikut kepekatan kuah, jgn masukkan semua dahulu
  • 3 sd besar serbuk lada hitam....boleh dilebihkan
  • 1 sd besar sos tomato
  • 1 1/2 sd besar kicap pekat
  • Kalau ada worcestershire sauce boleh bubuh sikit ataupun boleh letak brown sauce, so kalau letak nak kena kurangkan kicap......ida tak der
  • 1/4 cawan susu segar...utk kuah tdk nmpk jernih sangat
  • 1 sd teh gula merah...boleh dilebihkan
  • 1 sd teh serbuk pati ayam
  • 1 sd besar butter utk menumis
Cara-cara:
  • Panaskan butter, tumis bawang putih sehingga kekuningan, masukkan bawang besar...tumis sekejap.
  • Masukkan tepung gandum......kacau dgn whisker sehingga nmpk sedikit garing, baru masukkan sedikit air dahulu, kacau lagi dgn whisker supaya tidak b'ketul@bancuh dahulu tepung dgn sedikit air.
  • Masukkan pula bahan2 yg lain...kacau sehingga menggelegak
  • Perasakan garam
  • Jika kuah terlalu pekat, boleh tambah sedikit air panas dan kacau sekejap dia atas api.

Bahan-bahan steak:

  • 400 gm daging yg lembut
  • 1/2 sd besar serbuk lada hitam kasar
  • 2 sd besar sos tomato/boleh ganti ngan perahan air lemon
  • 1 sd besar kicap pekat
  • 2 sd besar olive oil/minyak zaitun
  • 1 sd teh gula merah.....kalau nak tambah
  • garam secukup rasa
  • 1 sd besar garlic seasoning powder.....@ boleh ganti ngan 3 ulas bawang putih & 1/2 inch halia...dikisar/tumbuk
Cara-cara:
  • Perap daging dengan bahan atas lebih kurang 15 minit-30 minit.
  • Panaskan grill pan@non-stick pan yg dititis sedikit olive oil.
  • Masukkan daging & grill/bakar daging sehingga masak kedua2 belah.
ADDITIONAL SET HIDANGAN:

Kentang grill:
  • Kentang secukup yg diingini...dikupas kulit dan hiris bulat2
  • Sedikit garam
  • Sedikit serbuk garlic seasoning @ kalau tak der boleh letak spt di bawah*
*Sedikit serbuk lada sulah
*Serbuk oregano/boleh juga letak parsley
*Sedikit garam
*Sedikit bawang putih cincang

Cara-cara;
  • Gaul kentang yg dipotong bulat tadi dgn bahan2 perapan. Perap sekejap.
  • Sedia dibakar bersama dgn daging tadi
Salad buah-buahan:
Buah-buahan eg: strawberry, epal @ lain2 dipotong saiz yg sesuai dan digaul dgn mayonis secukupnyer

14 comments:

Nieza said...

perghhh sedap ni ida..nk order 2 set yer buat dinner ni...malas lak nk masak..hehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida, nie mie dtg anto dadih ni...mie bawak 1 bekas besar lagik... tadi datang tumpang jet pejuang buat latihan... jap lagi jet tu nak datang, lehla lepak umah kak ida dulu smbl makan steak ni...hehhehehhe

lina said...

salam ida sedap nyer..

onedurrani said...

salam kak ida...padanlah sy bau smpi umah beef steak tue..hehehehe...;)sedapnye...kire boleh nikan..mkn utk org pantang..ade lada hitam sume...hehehehe..;)

izahdaut said...

wah kak ida..tak sanggup nak tengok rasanya time acara potong memotong tu..aduiiiiiii menggoda betul..hehee

kak Erna said...

ida..memang nampak sedap betul ni..
menggoda..terliur..

Kak Sam said...

Assalamualikum...
Seumur hidup tak penah masak steak. Kalau nak makan pi ke kedai je. Adakah sejarah akan tercipta? tettttt ..... tungguuuu...

Ummi said...

salam Ida...weeeyyy sedapnya steak tuh...anak2 akak kalau tengok ni, mesti suh akak buatnya...nasib xda nih..hehe

anie,Nagoya said...

mkan restoran mana ni?hihihihihi....oh sanggup ko goda gan steak2 tu...kezam ko Ida.

halal copy resepi ya.selasa mggu depan my boy lagi sowang tu nesday dia.

Ida Ddapur said...

anie..kalau tak tahan godaan ini, pergi lekas buat hi..hi nak bagi pun dah yilek..
copy jer...deng tak kisah..

Ida Ddapur said...

nieza....2 set siap, bole ambil dah..he..he
k'erna...emmm yummy
k'sam..mana tau akan terjadi tu...senag jer kak.
k'ummi..emm malunyer ida, sifu dtg dapur ida...ha sib baik depa tak dak kn ...kalau tak..
mimiey...waahh dia bwk dadih erk...tq2..nanti amik 1 set k..
lina....emmmm
izah...he..he, terguda erkk...mmg asyik kalau mkn benda ni
aimi...ada terbau ye hari tu..nak hulur pun buat ngam2 jer..emm boleh tu utk org pantang

♥LOVE2COOK♥ said...

I've made the grilled potatoes before...mmg sedap!

Steak look delicious ya! :D

Mamasya said...

Salam Kenal Ida

sedap nampak steak yg Ida hidang tu.....buat tergoda...rasa nak tumpang makan sama..hi..hi..

Ida Ddapur said...

love...ya mmg yummy..kih3 puji diri sendiri la

mamasya...sila2,slm kenal juga