My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, February 6, 2011

Steam Fish with Prune




















Terima kasih tak terhingga kepada pengunjung dan teman2 yg sudi singgah di sini. Menu kali ni pun simple2 jer..sbb masa tidak mengizinkan. Pic menu ni pun dah lama terperap.....tak susah pun nak membuatnyer...lambak jer semua bahan atas ikan...perap sekejap dan kukus. Menu yg sangat sihat bagi yg ingin berdiet.....uhuhuu bila la agaknyer nak diet yer...sejak musim sejuk ni..asyik nak nguyah jer, perut asyik lapar memanjang...aduhh! Ok la, tak mau pok pek2 panjang2 la....semak jer la resepi sempoi ida kat bwh sana....

Bahan-bahan:
  • 1 ekor ikan saiz medium....ida pakai ikan merah
  • 1 1/2 inci halia....dihiris halus2 ( boleh dikurangkan )
  • 3 ulas bawang putih.....dihiris nipis
  • 1/2 labu bawang besar....dihiris halus
  • Beberapa biji pitted prune....dihiris nipis
  • 1/4 biji -1/2 biji lemon...diperah air
  • 1 sd teh gula
  • Garam secukup rasa
  • Cili kecil/cili padi ikut suka banyak mana....diketuk sikit@dipotong hujung tidak putus
  • Sedikit air
Cara-cara:
  • Ikan dibersihkan, letak siap2 ikan di dalam mangkuk leper/apa2 bekas yg tahan panas.
  • Lumur ikan dgn sedikit garam
  • Taburkan bahan2 hiris dan cili.
  • Ambil 1/2 cawan air, campur dgn sedikit garam/secukup rasa, gula & air lemon...kacau sebati
  • Curahkan campuran air tadi ke atas ikan. Perap sekejap/dlm 10 minit...sambil tu panaskan air dlm kukusan.
  • Kukus ikan tadi sehingga masak/lebih kurang 30 minit. Sedap dimakan semasa panas2.
  • Jika nak panaskan semula, panaskan air dlm kukusan sekejap...dan kukus seketika.

8 comments:

Rabiatun Adawyah said...

Assalamualaikum..nampak menarik resipi ni

hana said...

sedapnyer idaaa.... dah lama tak buat ikan kukus sejak yg asam boi aritu.... mintak cketttt

Mas said...

sedappnya kak ida...klu ada ikan segar nanti mas pun nk try buat gak..he..he..

hOtMaMa said...

lama tul x buat ikan kukus neh.. nak buat gak la nanti..hehe

kak ida, klu kt jepun sejuk sbb winter, kt m'sia pun sejuk gak sbb musim hujan..kikiki.. tu yg perut pun lapar jer keje.. pas tu makan je keje.. mana la tak gemuk cam saya neh..hihihi

izahdaut said...

kak idaaaaa...
sedap nampak ni walaupun menu simple..ikan kukus ni dapat yang fresh memang la manisss je kan kak..ishh tak leh ni, bila direnung2 gambo tu lama2..kang cari nasik jugak ni kang..hehe

Mimiey.. (^-^) said...

kak ida, tang ekor mie cop dulu tau...hehehhe....hirisan prune sume pun mie nak...hehhehehe....xpenah buat ikan kukus, kes malas nak kuarkan kukusan ..hehhehhehe

Nieza said...

assalam ida..wah memang menarik...nieza pun selalu buat ikan kukus2 ni...suka sgt kalau mengukus ni..memang betoila kalau winter perut lapo jer...baju selaur pun makin mengecil dh ni..hehe

Ida Ddapur said...

sume sorry sesangat lambat reply....domo arigatou gozaimasu/TQ sudi drop sini...mmuahh