My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Saturday, February 5, 2011

Roti Canai Sardin






































Fuhhh....memang best pagi tadi makan roti sardin ni.......cam martabak pun ada. Macam goreng pisang panas.....masak jer sebijik, kejap jer lesap dikerjakan oleh kanak2 gumbira dalam umah ni....sedapp la ummi..Anak2 ida ni memang suka makan roti2 canai ni. Pernah buat roti canai sebelum ni...tapi resepi yg berbeza, yg dulu doh dia tak bubuh telur, yg ni ada bubuh telur. Kira yg ni lebih lembut lagi la. Buat doh sebelum tido, perap semalaman, esok dah boleh tebar. Bangun pagi tadi...ayat pertanyaan diajukan olehku kpd en.asben ..'Abang, kalau nak buat roti sardin, macammana erk? Dia pun menjawap....sardin tu bancuh ngan telur dan letak bawang sikit.....ida kurang pasti sebenarnya macammana kat kedai buat. Selepas itu, dia pun memulakan proses menebar...walaupun tak la terer cam kat kedai mamak...but not bad tebarannya..

Sumber : Roti Canai -Hana, Kanazawa...resepi asal K.Joayee MyR...mekasih banyak2

Bahan-bahan:
  • 550 gm tepung gandum
  • *250 gm air/250 mls air....doh ida cam lembik sikit, susah nak tebar.....maybe next time kena kurangkan sikit sukatan air
  • *1 egg-50 gm
  • *3 tbsp susu pekat manis-60gm
  • *1 tsp garam...ida lebihkan sikit
  • *1 tsp butter/marjerin-15 gm...rasanya 1 sdbsr ni kalau ikut timbangan tu
  • 1-2 tbsp t.gandum untuk ditambah kalau doh terlembik semasa menguli
Panjang sikit step dari k.joayee ni...Ida cuma masukkan dlm bread maker sahaja, dah siap uli ...terus bulatkan doh, sapu minyak dan perap. Kalau nak ikut cara resepi asal seperti dibawah.
CARA-CARA:
  1. Masukkan bahan bertanda * ke dlm bekas....kacau sebati
  2. Masukkan no.1 ke dalam tepung
  3. Uli sehingga jadi doh
  4. Rehatkan selama 10 minit.
  5. Uli lagi selama 5 minit
  6. Ulang step 4 & 5 sebanyak 3 x. ##Noticed : lepas kali ke-3 proses uli dan rehat, doh dah b'tambah kenyal dan tak melekat, so jgn risau kalau 1st proses terasa doh melekat di tgn, kalau ianya lembik lagi selepas 2nd time uli & rehat, tambah sedikit tepung ( 1 tbsp )
  7. Advisable uli guna tangan.......TAPI nak pakai breadmaker( BM) pun boleh. Untuk BM, follow step 1,2 & 3 di atas, masukkan dlm BM, guna program basic bread, biarkan proses selama 1 jam 15 minit, selalunya doh lembik sedikit sbb temp. BM.
  8. Semasa machine pause/rehat, keluarkan doh, uli sekejap dgn sedikit tepung dan masukkan balik dlm machin e.
  9. Bila dah siap dlm BM, bentuk bulat2, produce 12-16 biji ( ida buat 9 biji jer ) depending on the size. Sapu marjerin sebelum perap...ida sapu ngan minyak masak setiap bebola dan perap.Perap selama 3 jam @ lebih ......Ida perap semalaman.
  10. TIPS: Jika terlebih uli, doh akan kenyal & susah nak tebar, bila msk roti juga aka kenyal...sebab itulah proses uli,rehat...diulang3 3x.
  11. Doh roti canai ni memang keras berbanding dgn doh roti bun biasa, tetapi jgn risau, selepas diperap, doh akan lembut. Kalau doh terlalu lembik, nanti bila nak kibar akan terkoyak....kalau tak tau kibar boleh tarik nipis2...cadangan ida, boleh tarik pada bahagian belakang dulang.
  12. Masa nak kibar, doh yg bulat2 tadi hendaklah dipenyek/dileperkan sebesar tapak tgn dan rehatkan selama 10 minit.Boleh buat banyak2 then barulah dipenyek besar2 utk proses kibar.
Ida buat roti sardin:
  • 1 tin besar sardin....tak semua habis dipakai
  • 1 labu bawang besar....hiris halus
  • Telur secukupnya.....ikut citarasa masing2@ 2 biji
  • Jika nak tambah ...serbuk cili dan sikit garam
Cara-cara:
  • Sardin dihancurkan dgn sudu, pecahkan telur ke dalamnya, masukkan bawang.
  • Tambah serbuk cili dan garam jika mau
  • Gaul sebati
  • Doh yg ditebar nipis diletak atas meja tebaran tadi. Curahkan adunan sardin secukupnya dan balut kemas. Angkat & goreng dgn api kecil di atas kuali leper yg direnjis sedikit minyak sehingga masak. Tutup kuali supaya lebih cepat masak...balikkn dan goreng sehingga masak.


12 comments:

anymz said...

sedapnya roti canai sardin ni...isshh..esok cuti..rasanya tak sempat nak buat ni..ermmm beli dulu lah nampaknya..

~Norul Mas Hana ~ said...

wahh...nampak sangat sedap...teringin nak try..hihi

kak Erna said...

ida..sedapnya..ida buat macam murtabak kan..tebal..banyak isi sardinnya..

Mas said...

sedapppnya roti canai sardin...
rajin akak membuatnya....

Ida Ddapur said...

k'nim...alah akak ni, kat m'sia senang nak beli...beli jer..tapi brp la agaknyer harga skrg?
Norul..jgn malu2 cuba2
k'erna...tu la, kak tertebal la pulak, dah jd cam martabak..tapi ttp yummy
mas....akak t'paksa rajinkn diri mas, huhuhuu

kasihredha said...

Ida..
akak biasanya beli je..kalau kat sana nak makan kenalah buat sendiri..kan. Buat sendiri sure lebih sedap dari yg beli :)

harleena said...

Pandai ida tebar tepung buat murtabak. Akak selalu guna kulit popiah ajer. cara orang malas. heheheh.

deeTha H said...

salam kak...
rindunya aku lama tak singgah sini....
ade busy2 sikit @ office. hiks...

hmmm... sedapnya roti canai sardin tu. macam martabak aceh.. nyam... aku suka :D

Naz said...

Ishhh...bestnyerrrr..sukanyerrrr roti canai sardin.tp nak buat roti canai mala..heheheeee...
nak sekeping Ida..

anie,Nagoya said...

pada hal baru makan.tgk je roti sardin ni.perut jd lapo...aduh.sardin ada.sape lak yg nak tebar?tak penah mkn roti canai sardin ni.blek nnt nak mkn le.

Nieza said...

wah rajinnya nieza lama dh tak buat roti canai dan murtabak ni..nengok ida buat kalah mamak buat roti canai ni...mabeles gitu ....nk order 2 keping yer..hehe

Ida Ddapur said...

k'kasih...ida kalau kat m'sia pun beli jugak, huhuhu, dok sini kalau dah tehingin kena la buat sendiri...pas tu buh byk mana sardin pun no hal...

leena..en.suami yg tebar, ida tak reti..pakai kulit popiah buat murtabak tu kira kreatif na...

deetha....sibuk di kantor ye..ngak pa, ada waktu leh main msk2 lagi..

naz...buat sbb nak mkn sgt la ni naz..sini mana nak dpt ..

anie...alahai ciannyer,lum pernah mkn erk roti sardin...len kali balik, pi pekena kat kedai mamak k...tak reti tebar..main tarik2 jer kat bwh dulang..tapi tak der jd senipis yg ditebar

nieza...he..he, baru kali ke-2 cuba buat roti canai..resepi lain2..boleh2 amik jgn malu2