My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, February 13, 2011

Red Velvet Cake




















































































Salam buat semua, 3 hari tak bersiaran.....kesibukan sikit dua tiga hari ni, semalam ada kunjungan tetamu di rumah, jadi ada la masak beberapa menu, termasuklah kek merah menyala ni...cam terpanggil-panggil utk try buat kek ni, suka tgk combination kaler white & red tuu....menyerlah. Alhamdulillah kek elok kejadiannya.....emmm boleh tahan kesedapannya.....2nd time buat belum tahu lagi.
Semalam sempat juga sediakan nasi beriani, mee kari dan ada juga cheese cake. Mak ai, merahnyer mak ngah, terang benderang rupa kek ni bila masuk dlm gambar...len kali cam boleh kurangkan lagi red colouring tu kut....sekali sekala boleh le, sebab banyak sgt pewarna ni. Resepi skodeng kat Joyofbaking..telah dicampur aduk bahasa olehku & dishort cut serta dipendekkan ayat asal he..he kalau nak tengok yg complete boleh roger ke sana k.

Sumber : www.joyofbaking.com

Bahan-bahan:
  • 2 1/2 cup( 250 gm ) sifted cake flour....ida guna tepung gandum biasa*
  • 1/2 tsp garam*
  • 2 tsb serbuk koko*
  • 1/2 cup ( 113 gm ) unsalted butter....ida letak 120 gm butter biasa
  • 200 gm gula ....resepi asal 300 gm
  • 2 biji telur saiz besar
  • 1 tsp pure vanilla extract/essen vanilla
  • 1 cup ( 240 ml ) buttermilk....ida letak 200 mls susu segar
  • 2 tbs cecair pewarna merah....ida letak 1 1/2 sd besar shj...itupun dah merah menyala
  • 1 tsp white distilled vinegar........ida letak cuka mkn yg ada 1 1/2 tsp
  • 1 tsp baking soda....ida letak 1 1/4 tsp
Method/cara-cara:
  • Ayak bersama bahan yg bertanda *
  • Preheat oven 350 deg F/175 C. Sapu mentega pada loyang atau alas loyang dengan cooking sheet
  • Pukul butter sehingga lembut ( 1-2 min ). Tambah gula dan pukul sehingga ringan dan gebu.
  • Tambah telur satu persatu, beating well after each addition. Tambah vanilla dan pukul sebati.
  • Di dalam cawan, campur pewarna bersama susu dan kacau sebati.
  • Dengan menggunakan low speed, add alternately campuran tepung dan susu sebanyak 3 kali sebolehnya dgn dimulai dan diakhiri dgn tepung.
  • In a small cup, combine vinegar/cuka bersama baking soda...biarkan seketika sehingga ia nmpk berbuih/become to fizz dan cepat2 tuang ke dalam adunan kek dan kacau sebati dgn spatula.
  • Kemudian cepat2 masukkan adunan ke dalam loyang. Ratakan permukaan dgn spatula/guna belakang sudu. Bakar di dalam preheat oven tadi. Ida bakar dlm suhu 170 C lebih kurang 1 jam @ sehingga masak. Pada 10 min yg terakhir, ida tutup permukaan kek dgn aluminium foil bg mengelakkan permukaan kek hangus.
  • Ikut resepi asal, adunan dibahagi 2/dibakar di dlm 2 loyang utk lapisan yg nipis( selama 25-30 minit ) sbb dari satu lapisan, ia dipotong melintang lagi, jadi semuanya menjadi 4 lapisan.
  • Ida hanya bakar dlm satu loyang dan kek dipotong kpd dua lapisan sahaja.
  • Sejukkan kek sebelum disapu frosting.
  • Kalau ikut resepi asal, kek dibalut dan disimpan dlm fridge beberapa jam/semalaman. Ida hanya sejukkan sebentar, lagipun skrg musim sejuk.
CREAM CHEESE FROSTING

RESEPI ASAL..ida tak buat
  • 227 gm cream cheese
  • 227 gm tub of mascarpon cheese..all @ room temp
  • 1 tbs pure vanilla extract
  • 1 cup ( 115gm ) confectioners icing sugar....sifted
  • 1 1/2 cup ( 360mls) cold heavy whipping cream( double cream )
Method:
  • Di dalam mangkuk, pukul cr.cheese + mascarpon cheese sehingga smooth. Add vanilla dan gula....pukul sehingga licin
  • Tambah whipping cream dan pukul; sehingga frosting menjadi pekat serta sesuai utk disapu pada kek.

CREAM CHEESE FROSTING YG IDA BUAT....utk design simple
  • 300 gm cream cheese...letak 250gm pun ok
  • 300 mls whipping cream
  • 4 1/2 sd besar gula icing/boleh juga letak gula halus.....boleh dikurangkan
  • 1 sd teh essen vanilla
  • 1 1/2 sd besar air lemon
  • 1/4 sd teh garam
Cara-cara;
  • Pukul cream cheese sekejap atau hingga smooth.
  • Masukkan whipping cream , gula, garam dan essen vanilla...pukul lagi sehingga menjadi sedikit pekat/agak2 sesuai utk disapu pada kek....jangan terlalu pekat sangat.
  • Hiaslah kek tadi ikut kreativiti masing2. Jika nak hias mcm ida.....ambil sedikit dari main adunan kek tadi dan letak dlm bekas kecil..dibakar kemudian, so dr ini boleh la dipotong ikut bentuk yg suka dan buat serbuk utk taburan.

19 comments:

anymz said...

as salam Ida.akak pernah buat velvet cake ni tapi versi brownies..memang sedap sgt2..tak jemu2 membuatnya..ini pun anak2 dah bising tanya bila nak buat lagi..dah rasa ni diorang takmau cekelat kek lagi dah...:)
Akak copy resepi kek kat sini pulak ya.

kzai said...

salam ida..sebelum masuk tidor nk intai kek velvet ida yg gojes ni...cantik dan berseni..kalor merah tu yg npk kan kelainan kan

kasihredha said...

bila le agaknya akak dapat buat kek yg cantik begini ye...
Ida sungguh kreatif bab menghias kek ni kan..sukee

hana said...

wow ida! mengancam u! nak tejojol bijik mata aku.. hihihi... ramai yang dah cuba resepi dr joy baking nih... tp den lom berani nak mencuba ngan kemerahan yg menyala itew.... camne rasa dier eh??

K.Nor said...

assalam ida, dah lama terasa nak buat RVC ni tp bila kenang kaler merah yg banyak tu, seriau gak..tp insyaallah one day mmg nak kena terai :)

Mimiey.. (^-^) said...

sedapnye kak ida....dh lama masuk list tapi xtaula bila nak merealisasikannnya...hehehheheh....de lagi ke kak ida??/nak mintak 3 potong nih....

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Nampak sgt sedap le kek ni. Rasanya memang tak mampu nak buat. Hehehehe jamu mata pun jadi le.

Wanieyra said...

salam ida....

cantiknya kek tu...nampaknya kena menuntut ilmu mendeco dgn ida.....

izahdaut said...

memang merah pun...mcm kek tragis berdarah..hahaha..apa apa pun kek ni mmg cantik dan meriah..saya pun belum dtg seru nak cuba lagi..hehee

anie,Nagoya said...

merah lah mak ngah.....

tak penh tgk kek warna merah cam ni?Ida udah lwe jgn tayang kek lagi(kita jeles tau)....hahahaha

Hann said...

perghhh!! menggoda.. tak tahan....

Ayu said...

Assalam ida, cantikkkkk kek ida ni..
akak pun dah lama masuk list tapi belum terbuat2 juga..memang harus buat one fine day kan..

Kamsiah said...

cantik,menarik,tergoda,terliur...
kombinasi warna yg sgt cun-merah putih...
nyummmyyyyyy....

Ida Ddapur said...

k'anim....bole2 sila kak...sedapkn
k'zai...mekasih kak..alah, pakai sapu jer tu..krim pun ngam2 jer..tak leh nak deco lebih2..tq
k'kasih...hi.hi, step by step kak..bole la tu..masih ada yg senget-benget lg..tq
k'Nor...tu la, mula2 mmg takut nak trty...mengenangkn kaler yg amat merah itu..tapi kn terguda la dgn kombinasi kaler kek ni..so dah try buat sekali tu jadi la..len kali kalau buat pun kurangkn food colouring tu.
mimiey...sorry la dik, kejap jer dah habis...uat2 jgn tak buat...boleh tahan gak la kesedapannyer
K'Sam...lum cuba lum tahu...ida pun bukannyer sume jadi kak..tapi tak putus asa,utk terus m'cuba
wanieyra....nak nuntut hi..hi, pakai bantai ja tu ieyra..ikut gerak tgn ja...sikit2 tu ada gak la roger2 kat youtube
izah..tu la, merah menyala sgt kn...tapi suka tgknyer...cuba zah lagi..
anie..kek ni famaous tau...kita saja jerk tayang kat anie..awk ni,kata nak buat tak buat2 pun ...try le buat..mesti jdnyer

Ida Ddapur said...

Hann....tahan2 jgn tak tahan kih3

K'Ayu...thanks kak...bole la tu, akak buat mesti lagi cun..suka tgk !

K'Kam....tq..jgn ler puji lebih2 biasa2 jer tu..tak setanding sifu2 yg ada..

Nieza said...

Assalam kak ida..ha panggil akak la pula tapi betul la kan..saya lahir thn 79. oklah terliur dh nengok kek merah mak ngah ni...sedapnya! tapi lum ada keberanian utk mencuba ni.

kak Erna said...

assalam ida..cantiknya kek merah tu.
mesti tetamu ida suka dengan hidangan yang ida sediakan untuk menjamu mereka..

Mamasya said...

Salam Ida...

Mengancam kek red velvet Ida tu....
merah terang....cantik!

yatie chomeyl said...

kak ida bawokla kek RVC ni gi jamuan minggu ni deh, terliur tengok nih hehehe