My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, February 8, 2011

Liverpool Birthday Cake....dari american chocolate cake
























































Sape ada minat ini Liver Pool.....cepat angkat tangan! Kawan ida ana, order kek ni utk hubby tersayang iaitu Bad...hadiah b'day pada 10/2..Happy Birthday Bad...so for the speacial, dia nakkan ida lukis sikit logo ni...katanya hubby dia minat sgt ngan Liver Pool...so ana, dah tertunai dah hajat dihati tu...mlm ni hubby ana dah boleh potong kek.Sorry ye ana....logo tu nmpk comot sikit..maklum ler, ....rasanyer cukup mencabar juga nak lukis logo ni kat atas kek...
Keknya adalah American Chocolate Cake.....resepi dah ada kat bah. label kek ya...chocolate ganache lak....ada adjust2 sikit dari yg pernah buat dulu..ikut bahan yg ada kt dapur.

Chocolate ganache:
  • 250 gm Double cooking bitter sweet chocolate
  • 120 mls susu segar
  • 100 mls whipping cream
  • 2 sd bsr susu pekat...ida terpaksa tambah sebab rasa coklat sikit pahit
  • 3/4 sd bsr butter
Cara-cara:
  • Panaskan susu dan whipping cream secara double boiler
  • Dah agak2 panas ...masukkan coklat, kacau sehingga cair, tambah susu pekat dan butter kacau sekejap dan tutup api.
  • Biarkan agak2 sedikit pekat baru dicurahkan ke atas kek

8 comments:

nOOrsha said...

wowww...peewwiitt!~ chayok² kak ida!~ cantik btol kek tu..nak² yg mahal skali ade lukisan logo atas kek..bkn calang² org blh wat tu...saye ni keras tgn lg nak menggodeh sume tu...hihihi

Ayu said...

Assalam ida,
cantik kek ida ni..very detail ida buat logonya tu..well done ida..

Mas said...

cantiknya kek....
tak tak berani mendeko lagi...

yatie chomeyl said...

next time nk order kek man U pulop la hehe

Nieza said...

wah cantiknya kek ida ni...nk order ngan ida jugalah nanti...hehe

kasihredha said...

kreatifnya...kalau anak akak tengok sure dia nak suruh buat kek Man United pulak :)

Ida Ddapur said...

shaa....boleh la tu..logo tu pun comot jer masih..TQVM

K'Ayu..tq kak, he.he,tak leh lawan tgn k'ayu yg mmg kreative tu...

Mas....mekasih

Tie...boleh2..fanatik man U yer...org kat umah ni pun dah request kek arsenal nanti

nieza....bole2 nanti ida pos ngan enjin turbo

k'kasih.....tq kak, oh anak akak minat man United erk..

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Tadi nampak ida kat dapur mimiey. Terbekenan le plak. Bila masuk je kat dapur ni nampak kek cokelat yang sangat jujur rupanya. Suka...suka..suka