My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Thursday, May 26, 2011

I'm Back...Happy 1st Anniversary to Happy Cooking Time & Mix Berry Cake


Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua .....I miss u all so much!!! Dah setahun jagung blog ni, tapi masih tak kemana pun lagi...aduhhhh banyaknyer sawang sana sini, terabai..teruk betul tuannya. Di atas permintaan kawan2, & rindukan saat2 yg lalu....maka ia terpaksa bangun kembali...lupakan kisah yang lalu, cuba bina hidup baru....ececehh..b'madah la pulak.
InsyaAllah...siaran akan ke udara nanti walaupun tidak selalu, memandangkan hari-hari yang semakin sibuk, yang utama mesti didahulukan.



Nak ke resepi kek ni?.....Mix Berry Cake la kut ye, mula2 nk letak nama apa pun tau, sbb tak ikut sepenuhnya resepi asal. Ida buat kek sponge je ikut resepi asal, mmg lembut dan gebuss kek ni, sebelum2 ni buat kek span b'ovalette ni kadang2 jadi kadang2 tak jadi maybe resepi sebelum ni ada serbuk penaik kut, so resepi dr dapur K'Jun ni tak perlu serbuk penaik....mmg menjadi ......tang krim tu taram sendiri, tambah mix berry jam kt krimnyer. Pas tu deco hodoh2 jer sbb nk cepat, dah lewat mlm masa tu....

Sumber : K'Jun( Cup Cake Kasih..resepi asal kek Berkastard Pic )...thanks a lot ye kak

Kek Sponge

Bahan-bahan :

  • 5 biji telur
  • 150 gm gula kastor
  • 120 gm tepung gandum
  • 10 gm ovalette
  • 80 gm mentega cair....dr 100 gm mentega ida cairkan
  • Ida tambah 1/2 sd teh garam
Cara-cara:

  • Masukkan gula & telur ke dlm mangkuk. Pukul kembang & ringan
  • Tambahkan tepung sedikit2...ida ayak tepung ke dlm adunan telur...masukkn juga garam
  • Masukkan pula ovalette, baru adun sebati/pukul sehingga kembang dan gebu...adunan nmpk putih
  • Masukkan butter cair....kacau sebati dgn spatula
  • Bakar di dlm oven yg dipanaskan terlebih dahulu. Ida bakar dlm suhu 180 C selama 38 minit.
Bahan krim:

  • 600 mls whipping krim..hari tu pakai 400 mls, cam tak cukup
  • 7 sd bsr gula halus atau boleh juga letak gula aising
  • 1/4 sd teh garam
  • Mix berry jem secukupnya
Cara-cara:
  • Potong kek kpd 3 lapisan...kalau boleh pakai pisau pemotong kek yg panjang
  • Campurkan semua bahan kecuali jem ke dlm mangkuk...pukul kembang dan sedikit pekat>>jangan terlalu pekat
  • sapu krim di lapisan kek paling bawah, kemudian sapu rata mix berry jem pula ke atasnya....letak lapisan ke-2 ke atasnya. Lakukan perkara yg sama .
  • Sapu rata krim keseluruhan kek. Hias ikut selera dan kepandaian masing2 ye.
  • Untuk lapisan paling atas, sapu juga jem rata, corakkan dgn spatula kecil dgn lorek-lorekkn. Hiasan...ida letak sikit chocolate snickers yg dicincang...apa yg sempat jer masa tu

3 comments:

anie,Nagoya said...

yes....dia dah muncul.tak pelah walaupun tenggelam timbul...miss you kek n org nya sekali

kasihredha said...

akhirnya ida kembali lagi...miss you

Ida,Japan said...

miss u all too...thanks a lot..