My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, July 11, 2011

Moist Yogurt Chocolate Cake


Kek yang enak banget!! Kek cakelat ni ida buat hari Sabtu lepas utk bawa ke tmpt BBQ esoknya. Resepi amik kat dapur Kak Cik Manggis, booked awal2 masa nmpk hari tu, baru b'peluang try buat Sabtu lepas. Emmm....sedap sgt!! Mekasih tak terhingga, ida kongsi resepi kat sini pulak ye. Mintak halal ye copy resepi. Resepi asal katanya Moist Sour Cream Chocolate Cake ( Allrecipes ) CM amik dari Along Roz. Kak Cik Manggis tukar kpd yogurt, ida pun sama sbb tak der sour cream. Minta maaf bebanyak juga kpd tuan punya resepi sbb derhaka sikit. K'Nor ( Secubit Garam ) pun buat jugak, baru jer nmpk dia n3 semalam...tu la sama la pulak, mcm janji dh ngan K'Nor nk uat kek yg sama.


Deco pakai taram, mana apa yang ada kat dapur, ida campak jer kat atas kek tu.......lagipun kesuntukan masa , maka inilah hasilnyer yang tak seberapa.
BAHAN:
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan air mendidih
  • 1 cawan butter-pada suhu bilik
  • 4 biji telur
  • 2 1/2 cawan gula halus
  • 2 tsp essen vanilla
  • 3 cawan tepung kek * ida letak tepung gandum biasa
  • 2 tsp baking soda *
  • 1 tps baking powder *
  • 1/2 tsp garam halus * ( ayak sume * )
  • 1 cawan fresh yogurt....ida letak plain yogurt
CARA:
  • Bancuh serbuk koko dgn air mendidih hingga rata
  • Pukul gula dan butter hingga kembang dan ringan
  • Kemudian masukkan telur satu persatu,essen vanilla, yogurt dan tepung yg diayak bersama bhn lain tadi. Pukul sebati.
  • Akhir sekali masukkan bancuhan serbuk koko dan pukul lagi hingga rata
  • Bakar dgn m'gunakan loyang bulat 9 " @ 23 cm. Sapu butter pd loyang @ alas dgn baking paper.( Adunan kek ni banyak, loyang ida hanya 20 cm, jadi bal. adunan ida bakar satu lagi dlm loyang kecil )
  • Bakar dlm suhu 170 C selama 1 jam @ hingga masak.( ida bakar lebih kurang dlm masa 45-50 minit )
  • Biarkn dlm dlm oven 10 minit baru keluarkan dr oven
  • Biar kek sejuk baru disalut dgn coklat ganache.
RESEPI ASAL CHOCOLATE GANACHE ( HomeKreation ) yg ni ida tak ikut, ida buat ganache sendiri dan buat sikit jer )
BAHAN:
  • 450 gm coklat masakan
  • 300 gm cream ( boleh letak whipping cream )
Cara:
  • Masukkan semuanya kedalam periuk yang sesuai.Masak dengan menggunakan api yang kecik sehingga coklat cair.kacau hingga sebati
  • Biarkan betul-betul sejuk baru sapukan pada kek...selamat mencuba

CHOCOLATE GANACHE YG IDA BUAT

Bahan:
  • 180 gm cooking chocolate....kali ni ida hanya pakai chocolate cubes
  • 120 mls whipping cream
  • 20 mls susu segar
  • 1/2 sd besar butter
  • 1 sd teh gula halus
CARA:
  • Panaskan whipping cream dan susu secara double boiler.
  • Dah agak2 panas, masukkan coklat.....biar seketika, apabila coklat agak2 sudah lembut baru kacau dan masukkan juga butter dan gula....kacau hingga sume larut. Padamkan api dan keluarkan.
  • Biar sedikit pekat baru curahkan ke atas kek dan hias mengikut kreativiti masing2.
  • Contoh hiasan yg ida letak....coklat snickers, cherry, blueberry dan coklat kissess
Baru teringat, kt dlm fridge ada blueberry.....at last, baru ida tabur sikit blueberry tu...Gabungan yang serasi, dua2 Japan mari. Itu la fresh cherry Jepun / sakura bo......lebih mahal drpd American cherry. Ida prefer sakura bo ni...lebih juicy, sedapppp!


Ini jer la gambar kek yg dah dipotong, 'outdoor shoot' ni....masa kat tempat BBQ hari tu, best!!! tmpt BBQ tu dekat2 dgn laut...dapat la juga angin sepoi2 tu.

28 comments:

Juwita Jamaludin said...

kak ida.. suka nya tengok lawa la kek2 akak.. pandai akak hias.. suka2.. kalau dapat makan lagi suka.. hihihihi semalam dah tgk umah kak nor hari ni kat sini plak.. nak kena buat gak ni..

Nieza said...

amboi kak ida berjanji ngan kak Nor yer...hehe nampak sedapla kek akak ni...best tu nieza pun ada xtvt bbq juga sabtu lepas tapi bawa nasi lemak ngan kuih lapis jer...hehe

kasihredha said...

oooo derhaka ye...hihi
akak pun selalu derhaka gak terutama kalau lupa beli bahan :)

Amie said...

selamat pagi Ida,
uuiiii... kayanya kek dengan pelbagai buah! cantik....nak pandang saja, nak sentuh rasa sayang.....

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida... sungguh cantik kek tu... menawan hati akak dah tau... pandai ida deco kek yer... suka2

CT Delima said...

As'salam Ida

amboiii..mewahnya atas kek tu. kalau kak ct ada kat situ, yang tu jer amik dulu. makan kek kemudian.. hahaha.

Nak mintak mesti dah habislah kan. Tak apa nanti buat lagi panggil kak ct eh, nak merasa gak..hihihi

ijayuji said...

Salam kak ida!! aduhhhhhh sakit mata betul tgk buah fresh kat atas kek tuuu.. nak2 yg kaler biruuuu ituuuuu :D nak buat jgklah resepi kek nii masa besday ank kita nanti mcm sedap nmpk!

Ida,Japan said...

ita....mekasih ita, k'ida main tempek jer ita, sesuka hati..tu la, masa k.nor n3 smlm...la, sama, tak lain tak bukan resepi dari Along Roz


Nieza....jgn jeles nieza...mmg janji pun, dlm mimpi he..he, masa bbq tu k'ida bwk nasi lemak juga, nasi lemak ijau.

K'kasih...kak, derhaka2 nasib baik jadi, kalau tak jadi hancusss
harapan

Ida,Japan said...

K'amie....guna peluang yg ada, mana buah2 yg susah nk dpt kt m'sia, kita kena mkn puas2.TQ


K'diana...mekasih kak, deco biasa2 jer, comot2 jer kak..

Ida,Japan said...

K'CT......amik ler kak accessory tu, nanti bole beli lagi, gomen ne kak, dh abisss...nanti bila2 ida uat, ida panggil akak he..he, dgt tau jgn tak dtg


Ikaa......saje jerk nk kasi mata ika b'tambah2 sakit..ekkeekeke, blueberry lover erk..sedap kek ni, try la ika..tak tipu, betul ni.

AI said...

- wahhh...rase cam nak ke jepun makan kek la...

tun_telani said...

wahhh.. chantikkk!!!!!!!!!!!!! jeles rasa.. tun tangan keras kejung. teringin nk deco cantik, tp hasil dia, malu nk tunjuk kt org. hihi

hOtMaMa said...

Hadoiyaiii.. tak tertahan melihatnya!!

cik cek said...

Aduhai!....semput2 kak cek tahan keteapi nak sampai rumah Ida...jauhhh..tu...sampai2 tgk choclate cake yg canti menggoda...fuyoooo...lawonya deco...ada lagi ke...nak sepotong...:)

He he...salam kenal2 dari kak cek...tq ya singgah rumah kak cek n follow...:)

nOOrsha said...

huwaaa..sedapnyer!~ meleleh2 cekelat tuh.. nak juge se slice kak ida!!~ hihih... x tahan tgk kek ceklat..meleleh2 dah ni.. :)

Ummi said...

Salam Ida, waaah cantiknya kek cokelaaattt diaaaa....terliur akak tgk..ni belum kanak2 lg yg tengok nih..hahahaa... nnt akak try gak la resepi ni...mcm best jek..hehe

Anna Qawina said...

aslmkm..datang ziarah & ambik kek coklat..hehe..dah sampai sini yer..tgh femes nih..nak buat jugak tp tggu masa yg sesuai..*bilakah??* hihi

Ucu Faridah said...

salam ida...
aduyaiii...terpaksa telan air liur bila tengok cherry n blueberry tu..

Asmara said...

mmg 'softhand' la kak ida ni. campak2 pun jadik kemain cantik camtu. cam aii ni mmg 'hardhand'. ekekeke..

resipe-masak-makan said...

Salam kak Ida. mosyi-mosyi, arigato huzaimas, ada betul ka ni?Have a nice life in Japan, also nice cake and your blog, how japanese food?I have been in Japan at 1997, working at Oriental Restaurant, Tokyo Bay Hilton, near Tokyo Disneyland.Culture shock of course,home sick, food problem.alah bisa, tegal biasa.see u again

ady said...

as-salm ida
wahhh..nampak exclusive cake tu ida..
cantik ida deco cake tu...Gorgeous!!

MOKCIK AZWA said...

Salam Ida...aduhai kek yg sungguh menggiurkan..hehehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam balas ziarah n kenal Ida...
Wah nun jauh di Jepun..Moist choc cake yg buat mama ngences ngan choc topping :P

kzai said...

salam ida..wah menyengat kek coklat tu...dh cantik deko tu..yummyumm

Acik Erna said...

assalam ida..cantiknya ida hias kek tu..akak memang fail tang hias2 ni..

Lovely Kitchen said...

E-na nak eksesori yg kat atas kek tu jer...fresh tu sedap!!!

nuwairani ismail said...

byk pulak resepi yg guna yogurt ni masuk list skrg...sampaikan dh taktau nk buat yg mana satu..bila dh try buat muffin yogurt ni, rasa sedap pulak pakai yogurt berbanding susu biasa.. tengok kek kak ida pon nampak moist aje..

Ida,Japan said...

mintak ampun mintak maaf kwn2....komen belum b'jawap nii...nanti bila2 ida free ida jawap...TQVM