My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, October 18, 2010

Rasberry Mousse Chocolate Cake

Sebenarnya buat kek ni dah lama.....cuma tak nyempat2 nak entry...dah lapuk dah, jom layan gambar aja la. Sebelum ni buat versi asal dia choco mousse brownies ( resepi amik dr kawan ) rasanya dr MyR kut...entah la. Apa-apapun thanks a lot kpd tuan punya resepi, untuk kali ni edit sikit sebab kebetulan masa tu ada buat kek coklat...balance adunan ida bakar nipis2, lepas tu taruk atas dia mousse...dari choco tukar kpd rasberry. Dua2 pun sedap...len kali kalau bila buat lg versi asal dia, insyaallah ida entry...


Taraa.....my anniversary kek sebenarnya, lama dah ....bulan lepas...haahhh, comotnyer nmpk nguper dia.....not under planning sebenarnya nak buat kek ni, apa2 je la,janji sedapppp...boleh kalah secret recipe ni...perasan pulak tuan yg membuatnyer.Jom la tgk resepi

Bahan-bahan kek coklat lembab( resepi dulu2 dari kawan setempat kerja..K'Ainon..thanks ye kak )

Adunan kek ni banyak kalau untuk buat kek kat atas.....boleh buat half adunan/selebihnya tak payah bubuh topping
  • 1 buku butter ( 250 gm )
  • 2 cwn gula...ida kurangkan sikit 1 3/4 cwn
  • 2 cwn tepung gandum #
  • 1 cwn serbuk koko #
  • 1/2 sd teh baking powder #
  • 1/2 sd teh soda bikarbonat #
ayak bersama bahan bertanda #
  • 4 biji telur saiz A
  • 1 kotak susu coklat ( ida pakai susu segar plain jer )
  • 1/2 sd teh essen vanilla
  • 1 sd bsr coklat emulco...tak letak sbb tak der
Cara-cara:
  • Panaskan oven terlebih dahulu
  • Pukul butter bersama gula hingga kembang
  • Masukkan telur, essen vanilla..pukul lagi
  • Masukkan bahan ayak dan susu....pukul lagi dengan perlahan
  • Alas loyang sring form/boleh tanggal dengan cooking sheet@sapu dengan sedikit butter pada dasar loyang
  • Tuangkan adunan lebih kurang setebal 1 inci....jgn tebal sgt, nanti tak muat utk mousse nanti
  • Bakar pada suhu 170 C seketika/hingga masak.....lebih kurang 20 minit sebab kek tak tebal
  • Balance adunan boleh la bakar dlm loyang lain sebagai kek coklat lembab biasa
  • Setelah masak ketepikan dahulu
Bahan-bahan untuk Rasberry Mousse/bahagian atas:
  • 200 gm whipping cream/200 mls
  • 40 gm gula halus
  • 2 biji putih telur
  • 1 sd bsr serbuk gelatin.....ida letak 1 1/2 sd besar
  • 100 mls air betul2 panas yg baru dimasak
  • Jem rasberry secukupnya
  • Chocolate topping....ida guna Hershey's Chocolate shell topping
Cara-cara:
  • Masukkan gelatin ke dalam air panas 100 mls tadi...kacau sehingga hancur dan biarkan seketika/ 5 minit
  • Pukul putih telur hingga betul2 kembang / bertanduk / tidak jatuh
  • Masukkan gula ke dalamnyer...pukul seketika
  • Dalam mangkuk lain, pukul whipping cream sehingga kembang atau berbentuk krim
  • Masukkan gelatin yg dicairkan dan adunan whipping cream ke dalam adunan telur ....masukkan sedikit jem rasberry dan kacau sebati
  • Ambil kek tadi, sapu atasnya dgn sedikit jem rasberry, kemudian tuangkan adunan mousse ke atasnya.
  • Sejukkan dahulu sehingga moussenyer beku
  • Setelah mousse sudah beku...bolehla di keluarkan dr loyang spring form tadi
  • Hias mengikut citarasa masing2. Ida curah Hershey's Chocolate Shell topping ke atasnyer sahaja. Kalau nak mekapkan dgn coklat masakan yg dicairkan pun boleh/tabur sahaja dengan serbuk koko
psst: untuk bakar kek ni, perlu menggunakan loyang spring form/boleh tanggal supaya senang untuk mengeluarkan kek nanti


6 comments:

ijayuji said...

Salam kak ida!!! sedapnyerrrrr mousse ada kek gini! kita nak buat tp mcm tak berani lagi takut tak jadi :Dlg satu kan kitanyer gelatin dah tggl sikit kena jimat2 maksudnyer kena gunakan utk buat sesuatu yg betul2 menjadi kikiki....

izahdaut said...

adehh sedapnya nampak kek mousse tu kak ida... saya pun tak berani nak buat kek cam n...telan air liur je la nampaknya..hehe

Mas said...

terliur tengok kek kak ida tu....entah bila mas nak buat...

Kamalia said...

ida..nak jugak,nmpk sedap sgt..melelh air liur nih..haishhh..nak buat xtau bile,ni ondiet skang ni..hehehe..

Ida Ddapur said...

to ika...mula2 akak try & error gak,sbb kat sini ada kawan buat..dia kata tak susah,copy resepi dr dia..pas tu cuba buat..perghh jd ga rupanya...gelatin kita pun dah abih,utk seterusnya kena tunggu next stok la

izah..boleh cuba, insyaallah jadinyer

Mas...buat la,mmg sedap..kalau mkn sejuk2..mousse dia rasa cam aiskrim ja

lia..ondiet erk...tak per buat hari ni mkn..esok puasa satu hari..kah..kah2

nOOrsha said...

salam kak...epi belated anniversary yea.... tq singgah blog saya....saya x sempat nk ziarah dlm mase terdekat....apepun smuge kekal bahagia sampai bile2 y... :)