My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, September 28, 2011

Ayam Goreng Berempah Soto

Salam.......tak nak cakap banyak sbb on hurry ni.....minta maaf banyak2 jika kunjung balas belum sampai. Mekasih banyak2 kepada yang sudi berkunjung ke sini.
N3 hari ni cuma resepi ayam goreng versi berempah yg paling express,hanya menggunakan pes soto segera sahaja, namun enak sekali.
RESEPI AYAM GORENG BEREMPAH SOTO
Resepi : Happy Cooking Time


Bahan-bahan:

  • 1 kg ayam ( ida guna 1/2 wing chicken )
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 2 sb pes soto segera.....boleh lebihkan
  • Air lemon dari 1/4 hiris
  • Optional...boleh tambah 1/2 sk atau lebih  serbuk lada hitam
  • Garam secukup rasa
*Jika menggunakan serbuk rempah soto, tambah bawang merah, bawang putih dan halia kisar, jika guna pes tak perlu tambah semua tu 
Cara-cara:
  • Ayam dibersihkan. Jika guna ayam seekor, potong saiz yang sesuai.
  • Perap ayam bersama bahan-bahan tersebut selama 1 jam
  • Panaskan minyak
  • Goreng ayam hingga masak

9 comments:

Nieza said...

Assalammualaikum kak ...wahhh ada ayam goreng kat sini..wangi jer bau sampai ke sini dah ni...hehe dtng ambik bau dulu lah yer..:)

Iza Akma said...

hmmm...esok2 boleh cuba lgpun dlm fridge tu masih ada rempah soto...

kasihredha said...

anak2 akak kalau ayam goreng memang suka sgt2
boleh try nanti

nuwairani ismail said...

aiyakkkk! yg bergoreng2 mcm ni la menjadi idaman kalbu di saat tengah berdiet sekarang ni...suke sgt kalau ayam goreng2 mcm ni je...wangi...

HaSue said...

nampak mmg menyelerakan laa kak ida..lapor lak nengok lama2 ni

izahdaut said...

Wah good idea la kak ida buat ayam
Rempah soto gini. Saya ada lagi rempah soto tu, tapi kna tambah bawang la kan sbb bukan pes. Tq tq kak

Ummi said...

Assalamualaikum Nieza....waaah mcm boleh terasa2 kat tekak jek kesedapan ayam goreng nih...guna rempah soto eh...mst sedap pnyer...ok bookmark dulu la eh! Thanks for sharing Nieza dearie... ^__^

Gee® said...

yummy!! syedap nih....

harleena said...

macam best ajer ayam tu, tentu sedap... Tak de la pulak rempah soto dalam stok dan tak mungkin juga jumpa kat sini... huk3.. Dapat tengok gambar ayam Ida ajer la sambil membayangkan kesedapannya... Mungkin nak try dengan rempah sup la kot.. Jadilah. heheheh