My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, September 13, 2011

Orange Cheesecake

Salam kembali buat semua.......kejap timbul kejap tenggelam jer tuan rumah ni.....dlm beberapa hari ni blog kureng sihat sikit, jadi tuan dia pun tak der mood nk update. Sebelum tu, saper  nk mkn cokelat..boleh la amik kt atas nun k...Hidangan sempena rumah baru, rumah lama dah tak boleh pakai lagi, try install semula template sebelum namun masih sama....tetap kucar-kacir design blog ida...last2, terpaksa tukar rumah baru. Entah la, blog kena hack ke, apa ke...tak tau puncanyer...
Ciskek yang sgt lazat ni ida buat sbg buah tgn ke rumah kwn ida 'Yatie Chomeyl' yang buat open house Sabtu lepas. Ida edit dari resepi basic simple ciskek dari bos lama ida dulu masa bujang2. Pernah buat '3 layer cheesecake' dari resepi basic resepi ciskek ni.


Resepi asal : Simple cheesecake from our old manager
Olahan Happy Cooking Time > Orange Cheesecake
BAHAN:

Adunan cheese:
  • 500 gm cream cheese ( pada suhu bilik )
  • 4 biji telur sederhana
  • 1 cawan gula
  • 4 sdb orange sunquick pekat
  • 1 sdk essen vanilla
  • Optional....bahan lain 2 sb madu ( jika letak madu, kurangkan sikit gula )
Hiasan :
  • Fresh fruits
  • Buah dalam tin
  • Fruit sauce ( ida letak strawberry sauce )
  • Paper cups
Cara-cara:
  • Pukul cream cheese bersama gula hingga sebati
  • Masukkan bahan2 lain ........pukul sebati
  • Bakar selama  50 - 60 minit atau hingga masak  pada suhu 160 C- 170 C shj secara water bath./steam bath. 
  • 'Water Bath'....loyang kek ( spring form ') yg dibalut bahagian bawah dgn aluminium foil diletak ke dlm loyang satu lagi yg lebih besar diisi sedikit air panas dlmnya. Masukkan kedua2 ke dlm oven sms proses baking.
  • Apabila kek dh sejuk, simpan di dlm peti sejuk 3-4 jam @ semalaman sebelum dikeluarkan dari loyang dan baru potong
  • Hias ikut citarasa masing-masing.
Slice sebelum dicurahkan fruit sauce........lupakan diet seketika.
Very soft, orange taste.....emmmm...yummy!!

17 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

uwaaaa cheese cake my fav
terjah masa diet mmg seksa nk tahan nafsu nk bikin ni...oishii sou

nuwairani ismail said...

haih....kalau pasal cheese, mmg takleh nk tolak la! suke sgt!!!

Mas said...

uuwaaaa,...sedappnya...
tergoda mas nengoknya...

kasihredha said...

oh patut le lama sepi tanpa berita..
rumah baru ni pun cantikkk sgt ida :)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida...
waaaah ada cheese cke... sedaaapnya ... mmg fav dulu n kini... hehehe.. ada bubuh orange lg ler sedapnya tu kan ida... akak suka sgt gabungan dua2 tu... mmg best!

-atiQah- said...

sedapnyaaaa..nampak lembut je..
seronoknya kalau pandai memasak mcm kak ida. ;D

Kak Sam said...

Huahhh jawabnya nya memang takan turun le berat badan ni nanti.

アヌム ちゃん said...

nyummy sedapnyaaaaa

AI said...

- wahhhh...cis kek...

- wahhhh...rumah baru sempena raya...hehe

Amie said...

sedapnya OC....! tak cukup sepotong Ida, nak seloyang....temahak!

Yat Maria said...

Ishhh Idaaaa.... tak leh tahan arr tgk gambar cheesecake ni..

Acik Erna said...

Ida..menggoda betul gambar coklat kat atas tu..terus berselera..dibuatnya..turun kebawah ada cekek pulak..aduh..tak tahan ni..

kzai said...

tergoda nye tgk cheese cake ida..yumm..yumm..
cantik umah baru ida...sweet je kalor

MOKCIK AZWA said...

uwaaa....nak ciskek sebijikkkk....uwaaa...

Juwita Jamaludin said...

cheese cake bestnya.. lama tak makan tau.. geram je.. nak buat kalau buat takut kita yang makan banyak.. huwa.. konon nak diet.. hahahha

Asmara said...

coklat yg mengoda, tiap bulan tukar pun ok kak! hehe.. masuk sini je mmg bersinar2 mata tengok makanan cecantik!. hihi..

lina said...

salam nampak pun sedap :)