My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, September 19, 2011

Tauhu Fa Longan

Salam buat semua.........tauhu fa ni sangat sedap! Ida beli tauhu lembut yg siap dlm peket, balik rumah ida letak longan, air gula melaka + air longan.( kemanisan ikut selera masing2 la)..fuhhhh, cuaca panas2 mmg best sgt bila pekena menda ni. Tapi cuaca kt Japan ni dah mula sejukkk....summer akan pergi, autumn akan kembali semula. Hari tu ida ada bawa tauhu ni ke majlis hari raya group kami kat sini.
Saper2 dok Japan, boleh dapatkan di pasaraya EON.( Jusco, Max Value ). Mekasih banyak2 kepada E-na ( Lovely Kitchen ) yg memperkenalkan tauhu ni.
Resepi tak yah letak la ye....tauhu lembut tu pun ida beli yang segera...balik umah letak air gula melaka + sedikit air longan & buah longan. Dessert yang sedap!!

16 comments:

Hanis MY said...

selalu g jusco boleh tak psan...arigatou kak ida.. i loikeee

AI said...

- tauhu fa tu tawar saje ke kalau x tambah air gula?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mmg sedap kalo makan masa cuaca panas
now dah sejuk la plak

tun_telani said...

sedap! tun penah wat ikut cara love2cook, kukus dulu kejap tauhu lembut. maybe tauhu tu jenis lain kot. tp mmg hilang laa rindu nk mkn taufu fa )

Asmara said...

uish feveret sangat, bulan pose haritu tiap minggu buat. hihi.. tapi tak letak longan, air gula camtu je kak. sedap betul mkn sejuk2. huhu.. tp minggu ni dah sejuk gegege... :D

アヌム ちゃん said...

xpenah rasa lg taufu longan ni.heeee

Cheq Sue said...

errr....yang xd dok jepun pun buleh try resepi camni kan kak..

nuwairani ismail said...

sedapnya makan sejuk2 tu....

kzai said...

mmg sedap mkn sejuk2...yum...yummm

Juwita Jamaludin said...

sedapnya .. ita baru buat dua tiga hari lepas tapi tak guna jenama tauhu yang ini.. hihihihi sedap tapi tak letak longan kalau letak longan la terangkat

anymz said...

musim panas mmg sedap makan tauhu ni ida kan?..kalau time hujan sedap makan cekodok..hahaha

kasihredha said...

sedapnya...
segarrrr

anie,Nagoya said...

simple n healty.tq Ida

quinnie said...

senang ye kakida...tak payah nak susah payah..cantik rumah baru akak..geram tengok gambar coklat kat atas tuh...hehehhe

Ijah EmoTemo said...

wahhh tgk pun dh nmpk sedap ni hihihi

Acik Erna said...

assalam ida..memang ida pandai..apa saja boleh ida fikirkan untuk dijadikan desert..