My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, September 28, 2011

Muffin Oren

Firstly utk Izah ( Izah Muffin Lover )......mekasih byk2 di atas resepi muffin yg enak ini...harap izah terbaca n3 k'ida ni... k'ida tak sempat nk bgtau kt sana. Buat muffin ni dah lama.....dh jadi baja dh pun, baru sempat nk post sini. 
Izinkan k'ida copy respi & share kt sini lak yer. TQVM.....izah, mmmuahhhh!!!
Sumber : Izah Muffin Lover
Sumber asal : 
Terry, All Recipes


ORANGES MUFFINS
Bahannya:

  • 2 cawan tepung
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1/4 sudu teh soda bikarbonat
  • 1 sudu teh garam
  • 1/2 cawan gula halus
  • 1 sudu besar parutan kulit oren
  • 1/2 cawan butter (dicairkan)
  • 2/3 cawan jus oren -saya perah dari buah oren.....ida letak jus segera oren jer
  • 1 1/2 sudu besar oren sunquick -saya tambah
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan kacang walnut - saya tak letak...ida pun tak letak
topping : -saya tak letak, saya taburkan coklat chip......ida pun tak buat hanya  letak gajus

1 sudu besar butter cair

1/4 cawan gula perang

1/2 sudu teh ground cinnamon

Caranya:


  • Campurkan tepung, baking powder, soda dan garam, kemudian ayakkan ke dalam mangkuk yang besar. Masukkan pula gula halus dan parutan limau. Kacau sebati
  • Satukan jus oren, butter cair, oren sunquick dan telur. Kacau sebati dan tuang ke dalam mangkuk tepung tadi.
  • Gaul semuanya supaya bersatu, tapi jangan terlalu lama cukup sekadar semuanya sebati.
  • Masukkan ke dalam muffin try.
  • Untuk topping, gaul rata butter, gula perang dan cinnamon. Kemudian taburkan di atas muffin tadi.
  • Bakar muffin pada suhu 175 / 180 C selama 20-25 minit.

12 comments:

ady said...

AS-SALAM Ida,Japan
this muffin look absolutely delicious!!

izahdaut said...

saya pantang bila nampak gambo mapin. comeelll nyerr.. gerammmm sangat tengok comel2 gitu. lawa cup waren2.. jelesss... tq kak sudi mengelink ke blog saya tuu...hehe

tun_telani said...

omeynyer mapin nii... wat kecik2 mcm ni, kalau tun, x sedar 4-5ketol dh masuk mulut nii..

kzai said...

salam ida..menarik nya kalor cup mufin tu..ceria ye..dah tentu makan satu nak lagi..

lina_pg said...

chumilnya mapin Ida ni..rasanya dah tentu2 la sedap..
psst..cantik dalam posing dlm sarang burung tuh hehehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam Ida..nampak sedap ngan kalernya yg menarik!

Juwita Jamaludin said...

ita lama tak buat muffin.. sedap nampak muffin akak ni...resepi ni ita tak perna buat lagi..

nuwairani ismail said...

huhuh.....bestnye....nampak gebu betol...dah lama tak makan kek yg ada bau2 oren ni...

kasihredha said...

cantiknya pic
suka sangat...muffin pun suka juga :)

Kjee said...

salam Ida. Sukanya gambar2 awak. rasanya pasti sedap. nanti kjee nak try buat.
jangan lupa hangkut award dr blog kjee ya. tq

sasha rahmat said...

bole nmpk kegebuan muffin ni!!! masuk list lagi!! tq ida:))

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida...
wah cantiknya muffin nie ida... comel sungguh... tambah2 lg perisa oren.. akak suka sgt... sedap2!