My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Monday, May 14, 2012

Portuguese Egg Tarts......bersawang dh blog ku

Salam........minta maaf byk2 sbb tuan blog sepi aja..asyik bz aja, tak sempat nk update.
Ida terpaksa dahulukan yg mana lebih penting......mmg nk sgt2 update tapi bila difikirkan ada perkara lain yg lebih penting....ida terpaksa dahulukan yg itu dulu.
Inipun update cepat2.....nak melilau lama2 pon tak boleh adehhhh....sorry sgt2 sbb tak sempat nk tinggalkan komen kt dapur kwn2 semua.

Quick n3.....kuih tart telur Portugis yg dh lama buat dh pon. Telur kuning dr telur yg buat rainbow cake sebenarnya. Mula2 jenuh pikir, apa la resepi yg simple m'gunakan telur kuning, pas tu baru teringat ttg tart telur portugis ni kt dapur Lia .Resepi amik kt dapur Lia. TQVM yer Lia, resepi asal kt MyR


Portuguese Egg Tarts.

Sumber :Mama Tomei, my resipi skyblue

Sumber asal : all recipes.com

Bahan-bahan (5-6 biji)...ida buat double dr adunan kt bwh
1 keping Puff Pastry@secukupnya
*Bahan-bahan A*
  • 1/4 cawan Gula Halus- klu tk suka manis leh kurangkan sedikit
  • 1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
  • 1/4 cawanWhipping Cream
  • 3 biji Telur Kuning
  • 1/4 sudu kecil Vanilla Extract

Cara-cara
  • Panaskan oven, 200ºC.
  • Masukkan semua bahan-bahan A dalam mangkuk dan kacau sampai sebati. Ditapis dan diketepikan.
  • Potongkan puff pastry kepada 6 keping bentuk bulat. Cucuk permukaan puff pastry yg telah dipotong dgn garpu. (saya akan gulung jadi loaf lepas tu baru potong 6 bahagian. Kemudian baru diletak kat dalam acuan).....ida pon ikut cam Lia buat, ida roll sikit dgn kayu pencanai.
  • Masukkan puff pastry yg dipotong ke dlm tin muffin@alumminium cup@acuan tart shell.
  • Isilkan campuran telur ke dalam setiap puff pastry 3/4 penuh.
  • Bakar selama 20 minit. ( ida bakar lama sikit 25 - 30 minit )Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan.

Tart yg tak berapa sempurna rupa & bentuknya...huhuuuhu..len kali boleh buat lg sbb sedap sgt....anak2 & asben pon suka.Mekasih byk2 ida ucapkan kpd sumber & penyumbang resepi.

6 comments:

rahel said...

tat kesukaan gue..ambik dua ye..

Qasey Honey said...

ade lg ker sawangnye...bleh kengkawan tolong..hehe..sedapnya tgk egg tart tu...nk 2 ketuii jugak yer..

mayangsayang said...

baru planning nak buat tengah dok usha nak beli pastry ready made tu.... wahhh menangis tengok tart telo ni mmg feveret.... baru nak dok belajo.. thanks for the receipe

Mieza said...

Ida...salam rindu..mana dikau menghilang?? busy sgt ye ida...
Ida..cantiknya tart ni..mieza ni selalu wat cistat je..tak pernah lagi wat tart telur ni..mmg nampak dah ramai kawan2 blogger buat...tq share resepi..bla nak wat tatau la hahah

tun_telani said...

salam rindu kak ida.. bizi ye.. tun teringin nk try puff pastry tu. bila la nk sampai kat sini. sedih sungguh.

Nieza said...

Assalam kak Ida, lama tak singgah sini..biasa gitulah kan kena beri laluan pada hal yg penting dulu la ..kalau free bolehla update blog.

sedap tart telur..saya suka mkn tapi tak pernah buat sendiri lagi.