My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, May 23, 2012

Sambungan cerita kek birthday saya hari tu....

Assalamualaikum dan slm sejahtera semua....
Ida hampir terlupa pasal sambungan story birthday kek ida hari tu....dh janji, kena tunaikan juga....alah isi dlmnya kek biasa2 saja. Adaptasi dari 'Strawberry Shortcake'yg ida buat utk birthday hubby ida dulu, cuma deconya atasnya tak letak stoberi jer & syrup gula pun ida omit.Ok la..ida copy sekali lg resepi kek spongenya k.
SAKURA Theme Cake
Resepi asal 'Strawberry Shortcake'
sumber asal : hanamemories.blogspot.com  ...tqvm
Olahan : Ida@HCT
Bahan-bahan (loyang 18cm)....ida buat double dari sukatan di bawah & guna loyang 20cm
  • 3 biji telur (size M)
  • 90g gula
  • 80g tepung gandum - ayak
  • 30g butter - cairkan
  • 1sb susu segar
Cara-cara
  • Panaskan oven suhu 170
  • CARA ASAL : Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu...ida pukul 5 minit ( First dulu ida buat cara ni, pun ok tapi kena pukul lama sikit )
  • CARA 2 : Kali ni ida asingkn putih & kuning telur. Ida pukul putih telur hingga meringue, pas tu baru ida tambah kuning telur dan gula ....pukul lagi seketika ( cara ni rasanya tak perlu pukul lama selepas masukkan kuning telur sbb putih telur dh meringue )
  • Pukul telur hingga berbuih. Masukkan gula dan terus pukul hingga kembang putih dan gebu...ida pukul 5 minit
  • Masukkan tepung dan susu segar. Kaup balikkan hingga sebati. Last sekali masukkan butter cair. Gaul sebati. Alas loyang dengan baking sheet. Tuang adunan ke dalam loyang dan spraykan (guna air biasa) bahagian atas kek supaya apabila masak permukaan kek kelihatan cantik dan tak kering. Bakar selama 30min ( kalau buat double, kena lebihkan masa bakar....lebih kurang 45 minit ). Sejukkan dan tanggalkan baking sheet tadi.

Coating & Filling( ida guna cream yg sama )
*Tambahan utk dicampur dgn krim sbg filling
  • Beberapa biji buah srawberry...didadu
  • Almond chocolate stick...dicincang
  • 2 sb jem strawberry
 Cara-cara:
  • Putar whipping cream dan juga gula hingga putih gebu. Jangan over mix yer.. ketepikan. *jika guna non diary whipping cream rasanya tak perlu tmbh gula sbb dah ada gula.rujuk link di atas....ida tambah jer gula
  • Bila kek dah sejuk, belah tengah melintang kepada dua/tiga bahagian. 
  • Asingkan krim yg diputar tadi secukupnya utk filling. Tambah bhn  bertanda * ...kacau sebati.
  • Sapu krim filling ke atas lapisan kek yg dipotong tadi. Ambil kepingan satu lagi, tutup atasnya
  • Sapu atas dan keliling kek dengan krim hingga rata dan hiaskan ikut suka.
  • Sejukkan baru potong.
Tekstur kek span ni agak longar dan ringan sikit yer...ni la kek span versi Jepun.
Ok, see u all in a few days later....I will bz huhuuuu...jap lagi nk siapkan kek customer, lepas tu mcm2 lagi ahhhh.....mmg tak tak sempat nk BW, minta maaf byk2.dan mekasih byk2 kpd yg sudi tinggalkan komen2 pada n3 lepas2...adussss, tuan blog ni tak sempat2 nk b'kunjung balas...huhuuu.

13 comments:

JaSSNaNi said...

canteknye kek ni, luar dalam dia cantek... mmg perfect... :)

Ayu said...

Happy Belted Birthday ya Ida,
Sorry akak tak perasan..
cantik kek ida buat ni memang creative dan pandai ida buat!!..

Qasey Honey said...

cmtu rupanya bhgin dlm...nmpk sedap...nti nk buat jugak la...

Tina Othman said...

sedapnya

tun_telani said...

cantik!

Yani said...

Hepi belated besday... cantik

Liza said...

happy belated besday ida....cantik kek tu, i likeeeee...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou
rajin nyer bikin cake mcm ni

Emma said...

sedap nampak!

zila 4ever said...

nampak menarik sgt:)

Rohah said...

meriah bila tgk isi utk lapisan kek tu..

Rohah said...

meriah bila tgk isi utk lapisan kek tu..

misshannajr said...

menggoda!! haha