My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Sunday, May 27, 2012

Simple ais krim strawberry beryogurt

Salam di pagi Isnin...
Nampaknya cuaca kt Nihon dah semakin panasss.......terpaksa onkan fan tadi. Jadi cuaca panass, mkn ais krim best kan utk sejukkan tekak.....
Ais krim yg tak ikut buku sgt resepinya....dpt idea dari SINI, cuma ida buat cara ida, sbb tak ada ice cream maker, pas tu ida tambah yogurt....tapi sgt mendapat sambutan dari anak2. Sebenarnya, ais krim ni buat dah lama, baru sempat post sini


Bahan-bahan:
  • 200 mls whipping cream
  • 1 kotak besar plain yogurt 400 gm -+
  • 600 mls susu segar
  • 1/4 sk garam
  • 1/2 sk essen vanilla
  • 1 sk strawberry emulco
  • 1 pkt buah strawberry segar
  • Gula secukup rasa...sorry ida terlupa sukat
  • Optional...red food colouring
cara-cara:
  • Buah strawberry, buang daun, bersihkan dan potong 4
  • Campurkan semua yogurt dan buah strawberry ke dalam mangkuk besar....kisar dgn food processor hingga hancur
  • Tambah bahan2 lain, kisar sebati....tuangkan ke dalam bekas yg sesuai utk dibekukan
  • Bekukan selama 1 jam
  • Keluarkan dari peti ais, kisar semula dgn food processor ( tak payah keluarkan dari bekas, terus kisar dgn hand food processor. )
  • Masukkan semula ke dalam freezer selama 30 minit, keluarkan selepas itu dan kisar semula*
  • Ulangi langkah bertanda * sebanyak 3 /4 kali utk mendapatkan tekstur yang agak halus.( byk kali kisar ,lg halus )
  • Selepas siap, bekukan utk kali terakhir dan sedia dihidangkan selepas itu
  • Boleh hias dgn apa saja ikut selera masing2.

12 comments:

tun_telani said...

Salam kak ida.. wahh.. sama laa n3 kita arini.. tun pun wat aiskrim jugak ^^ aiskrim akak nmpk sgt sedap ^^

Ummi said...

Assalam Ida...waaah ngencess pepagi tgk eskrem taauuu...tahan ke idak pose akak ni kang....xleh duk lelama kat sini la Ida...akak blk dulu eh..hehe

Resh said...

yummilicious ice cream....do link it to my ongoing event 'Scream Ice Cream' at :
http://daily-cuppa.blogspot.com/2012/04/event-4-scream-ice-cream.html

mama sara nur said...

assalam Ida
memang sedap makan eskrim panas2 ni
kl pun kepanasan he he

ibundo said...

salam ida. Hmm aiskrim. apa pun sedap tambah2 pula kalau buat sendiri.

Gee® said...

uhhhh...yummy!!!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou
wah dah buat eskrem ekk akak
sedap mkn panas2 ni

rahel said...

Uuuuuuu..siok la dapat makan es krim buatan sendiri...

~~zana@pb~~ said...

Sana sini aiskrim....fuhh...dah la cuaca panas, tak bole keluar rmh plak.....uwaaaaa...nk aiskrim!

norliha said...

Senangnya, gula tu ikut citarasa kita ke.....

Nur-nba said...

Salam.. Hi Kak Ida, apa khabar??.. Waduh2 sedapnya..terliur Nur dibuatnya.. :D

AZLITA AZIZ said...

Salam Ida..
Malam2 baru akak sampai sini.. hari ni sibuk uruskan anak2 ni pun baru sampai rumah

terliur pulak tgk aiskrim tu.. tergoda aje..