Buah kiwi ni mmg namanya 'Gold Kiwi' ...New Zealand mari.....tgk isinya pun warna kuning
rasanya lebih manis dari yg warna hijau
Tektur kulit buah ni sikit berbeza dr yg hijau....licin sikit.Datang idea pulak utk menghasilkan kek ni....sedap jugak.Sesiapa yg ingin mencuba...silakan.Jika tiada kiwi gold ni,yg hijau pun boleh Resepinya seperti dibawah<>
rasanya lebih manis dari yg warna hijau
Tektur kulit buah ni sikit berbeza dr yg hijau....licin sikit.Datang idea pulak utk menghasilkan kek ni....sedap jugak.Sesiapa yg ingin mencuba...silakan.Jika tiada kiwi gold ni,yg hijau pun boleh Resepinya seperti dibawah<>
Bahan2:
2 mug kecil t.gandum
1/2 sudu teh s.bikarbonat
1 sudu teh b.powder
*ayak bersama
4 biji telur size m
3/4 mug kecil minyak sayur/jagung( bole kurangkn sikit )
1 mug kecil gula halus
1/2 sudu teh essen vanilla(optional)
2 sudu besar susu pekat manis
1/2 sudu teh garam
2 biji buah kiwi .....dilenyek shj,jgn blend krn bila bijinya hancur akan rasa pahit
2 biji buah kiwi .....dihiris nipis utk letak atas kek
Cara2:
Pukul telur dgn mixer guna high speed hingga kembang,tambahkan gula,essen vanilla...pukul lagi hingga betul2 kembang
Masukkan minyak,susu pekat,garam,buah kiwi yg dilenyek....kacau sebati.
Masukkan pula t.gandum yg diayak bersama bahan penaik separuh2.....kacau pakai sudip/guna mixer dgn low speed.
Alas loyang dgn baking paper/sapu sedikit minyak.Tuangkan adunan kek,bahagikan kpd 2 loyang.Selepas itu,aturkan hirisan buah kiwi diatas permukaan.
*adunan kek ni saya jadikan 2 biji kek yg nipis...supaya cepat masak&nampak cantik bila dipotong
Bakar pada suhu 170 C....selama 35-40 minit/hingga masak
Selamat Mencuba..senang sahaja,tidak perlu sukat timbang....cedok je pakai mug kecil tu.Ini adalah utk memudahkan para ibu yg sibuk bekerja.
0 comments:
Post a Comment