My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, June 1, 2010

Cheesy Epal Blueberry Jelly


Bahan A:
  1. 10 gram agar2
  2. 600 mls air
  3. 250 mls jus epal
  4. 1 1/4 - 1 1/2 cawan gula
Bahan B:
  1. 1/2 biji epal bersaiz besar atau 1 biji epal bersaiz kecil (hijau/merah)
  2. 50 gram cream cheese
  3. 100 mls whipping cream
Bahan C:
  1. Blueberry Filling
  2. Epal yang dipotong nipis (untuk hiasan)
Cara-cara:
  1. Masak bahan A sehingga agar2 dan gula hancur. Tapiskan kedalam bekas
  2. Biarkan seketika sehingga suam
  3. Blendkan bahan A bersama2 bahan B
  4. Tuangkan campuran bahan A & B kedalam bekas
  5. Cedok dengan sudu blueberry filling dan letak di bahagian tepi dalam bekas yang mengandungi agar2 tadi yang masih belum beku.
  6. Kemudian kacau blueberry filling tadi dengan garfu dari tepi hingga ke tengah secara bulatan seperti  membuat bulatan dari besar ke bulatan kecil untuk mendapatkan corak blueberry secara rawak.
  7. Susunkan hirisan epal diatas agar2
  8. Biarkan ia keras sebelum dihidangkan
Selamat mencuba... sesuai dijadikan desert ketika lunch atau dinner..

0 comments: