Peria goreng bersama udang geragau memang sedap dimakan bersama2 nasi panas ketika lunch. Makanan tradisi orang kampung.. mula teringat kampung nie. Apa yang menarik peria Jepun nie texture dia lain sikit dari peria di Malaysia. Isi dia agak keras sikit.. ape2 pun sedap juga peria nie. Resepi PERIA JEPUN GORENG UDANG GERAGAU senang jer...
Bahan-bahan:
- Buah peria dihiris nipis & di rendam dalam air garam untuk kurangkan rasa pahit.
- Bawang putih, bawang merah/bawang besar di kisar halus. Bagi yang suka kepada rasa pedas boleh dicampur sedikit cili padi yang dikisar bersama2 bawang tadi.
- Udang geragau 2-3 sudu besar
- Garam secukup rasa
Cara-cara:
- Tumis bawang yang telah dikisar sehingga naik bau.
- Masukkan peria & udang geragau
- Kacau sehingga masak, dan boleh dihidangkan...
SELAMAT MENCUBA......
Kepada sesiapa yang belum pernah tengak buah peria Jepun, ini lah gambarnya. Sebenarnya nak simpan kenangan gambar buah peria Jepun ni....tgk tekstur & warna kulit peria ni....berbezakn dgn m'sia....teksturnya lebih menggerutu & warna hijaunya tersangat la hijau. Kalau dah nama peria pahit tu tetap sama jer...
2 comments:
Homepageover here navigate hereclick for more have a peek hereyou can check here
read hop over to this web-site this link that site great post to read her response
Post a Comment