Sebahagian dari buah-buahan yang ada dalam gambar di atas nilah saya jadikan topping atas puding roti ni....
Datang idea sendiri...kalau campur yogurt apa rasa pada puding ni.Roti pun ada,buah-buahan & yogurt pun ada...apalagi bertungkus-lumus la kat dapur petang tadi menyiapkan eksperimen. Sebenarnya, buah anggur yg saya letak kat atas puding ni kecil2 je buahnya,lebih kurang sama besar dgn buah blueberry...manis sgt rasanya.
Ya taa.....itulah hasilnya.
Saya buat cara gini untuk bagi sikit kelainan rasa pada puding roti
Kalau plain je,macam boring je tengok & nak makan.
Ok,resepinya seperti di bawah...
bahan A:
-1 mug bsr susu segar/250 mls-3 biji telur
-1/2 mug bsr gula+lg 3 sudu bsr...kalau nak lebih manis terpulang
-1/2 sudu teh garam
-1/2 mug bsr plain yogurt
-3 sudu bsr tepung jagung
-1/2 sudu teh esen vanilla.....optional(saya tak letak)
-3 keping roti
bahan-bahan lain:-buah-buahan segar.....di potong kecil( boleh juga menggunakan buahan dalam tin )
-blueberry filling/blueberry jam....saya pakai blueberry filling(kalau tak nak bubuh pun tak per )sbb bila dibakar warna purple blueberry filling ni akan bertukar warna hitam
-strawberrry jam......untuk sapu sedikit atas puding setelah ia masak
-3 keping roti.........siat2kan kecil2
Cara-cara:
-blendkan bahan A
-alas loyang dgn bakingpaper/sapu dgn sedikit minyak....saya pakai loyang 20 cm yg boleh tanggal
-aturkan roti yang telah disiat, rata keseluruh loyang
-tuangkan adunan A yang telah diblend tadi ke dalam loyang tersebut
-ambil sedikit blueberry filling,tompok-tompokkan ke dlm adunan
-tabur/susun buah-buahan yang telah dipotong kecil
-bakar pada suhu 180 C/selama 40 minit
-setelah masak keluarkan dari oven,sapu dgn sedikit jam strawberry
-biarkan sedikit suam baru baru potong
0 comments:
Post a Comment