My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Wednesday, August 10, 2011

Three Layer Cheesecake


Salam ramadhan ke - 11 buat semua. Hari ni, ida nak share resepi cheesecake 3 lapis yg ida buat sebelum puasa hari tu. Ciskek ni ida bawa ke majlis perpisahan kawan kami yg telah pun kini sudah sampai ke tanah air M'sia. Asal ciskek ni adalah plain jer, iaitu resepi 'simple cheesecake' yg ida amik dari kawan lama ida, mizah. Resepi asal kek ni dari seorang bos kami dulu Mdm Chris, masa tu kita org masih bujang lagi la....dah lama cari resepi ni, sbb yg ida dpt dulu dh hilang. Baru2 ni ada chat ngan kawan ida tu & baru teringat nak tanya....kwn ida ni mmg dh selalu buat ciskek ni...pernah ada org tempah ngan dia dulu. Len kali nk try buat yg plain asal tu jer.


Lapis paling bawah...biasa la kan, biskut yg dikisar
Lapis atas - perasa coklat
Lapisan tgh - perasa strawberry
Lapisan ketiga - perasa blueberry + fresh blueberry

Resepi asal : Simple cheesecake from our old manager
Olahan Happy Cooking Time >Three Layer Cheesecake
BAHAN:
BASE/lapisan biskut: ( ini ida tambah )
  • 100 gm creamcrackers ( ida guna jenama ritz )
  • 50 gm mentega...dicairkan
  • 1 sd besar madu...optional
  • 1/2 sdb gula halus
Cara:
  • Masukkan semua ke dlm blender kering yg besar dan kisar hancur
  • Sediakan loyang spring form. Alas dasar loyang dgn cooking sheet / sapu mentega
  • Masukkan biskut kisar dan tekan rata padat
  • Bakar selama 10 minit
Adunan cheese:
  • 500 gm cream cheese ( pada suhu bilik )
  • 4 biji telur sederhana
  • 1 cawan gula
  • 1 sdb lemon paste ( ida letak perahan air lemon )
  • 1 sdk essen vanilla
  • Untuk lapisan bawah : 2 sdb jem blueberry tulin + 1/2 cawan fresh blueberry + sedikit pewarna merah dan biru
  • Untuk lapisan tengah : 1 sdb strawberry paste + sedikit pewarna merah
  • Untuk lapisan atas : 2 sdb serbuk koko + sedikit coklat chips
Cara-cara:
  • Pukul cream cheese bersama gula hingga sebati
  • Masukkan bahan2 lain ........pukul sebati
  • Bahagikan adunan kpd 3. Setiap bahagian masukkan flavor masing2 ..kacau sebati
  • Tuangkan adunan blueberry ke dlm loyang yg mengandungi lapisan biskut tadi. Bakar secara 'steam bath' / 'water bath' iaitu bahagian luar loyang 'spring form'/ loyang boleh tanggal dibalut dgn aluminium foil, loyang berbalut diletak ke dlm satu loyang lagi lebih besar yg mengandungi air panas.
  • Bakar setiap lapisan selama 20 minit pada suhu 160 C shj. Ulangi dgn melapis adunan ke - 2 ( strawberry ) dan ke - 3 ( coklat ) dgn langkah yg sama.
  • Setelah kek dh sejuk, simpan di dlm peti sejuk 3-4 jam @ semalaman sebelum dikeluarkan dari loyang dan baru potong

sume pic agak kelam sikit yer, tgh2 mlm amik gambar...apa2 pun ciskek ni mmg lazat

15 comments:

Lovely Kitchen said...

bau telur x ida??? hubby peminat cheese cake tp klu ada bau telur dia kureng sikit...boleh try nnt...

psst : E-na dah buat n3 untuk besar kan gambar...leh tgk nnt...inform ye klu jadi ke tak...

http://e-nalovelykitchen.blogspot.com/2011/08/tutorial-cara-besarkan-gambar-dalam.html

cik cek said...

Ida,,,
Rajinnya bercheese cake...emmm...nyum..nyum..yummyyyy.:)

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum ida...
wow! cantiknya cheesecake tu ida... ngan warna gitu mmg cantik sgt... sedaaaap.. suka cheesecake...

Ida,Japan said...

e-na.. ida try tukar setting tu, mmg besor giler ...suka2..TQVM ye
pas tu, kek ni ok jerk tak der bau telur...sedapp

Lovely Kitchen said...

yatttta!!!

anymz said...

rajinnya ida buat sampai 3 layer..kalau akak yang dah masuk tahap malas ni cukup je dgn cheese cake yg plain tu ida..tapi mesti buat jugak satu hari nanti.hidup mesi cuba semua benda kan?..selagi tak membahayakan laaaaa.hehehe

ijayuji said...

Salam kak ida! rajin akak nak meng layerkan dia hihihi... lamaaaaaaa sgt tak makan ciskek, suke ciskek! ninja kita pun suke ciskek nak2 blueberry :D

sabar kagawa japan said...

wow nampak sedapp....sbny arini besday ottosan kite..ni tgh bertarung nk buat ciskek jgk nih hihih....mcm bestt jek kan..yg ni xltk gelatin yer...

nonierahman said...

alamak,sedapnya...warna warni lagi...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kak idaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
terlioq dah ni kasi 1 slice sbab x tahan tgk la....menggoda betul...ai fobia sket ngan cheese ni sbb bdn cepat naik mkn cheese cake ni uwaaa...kenapa yg sedap selalu bagi mokmok ek

nur easy said...

alahai.. meriah cheesecake nya..

tun_telani said...

nyummyyy!! sedapnyer ciskek.. bila cantik gini mesti terasa lg sedap nk makan...

AI said...

- cantek!!! sedap sudah pasti...nakkkk

Amie said...

warnanya nampak harmonilah Ida, cantik.... rajin Ida buat lapis-lapis ye....

nuwairani ismail said...

dh lama tak membaking ni...tetibe rasa gatal2 nk baking pulak tengok ciskek ni...