My Cooking Dairy ..... From touch of my hand .... Some my story

Tuesday, January 31, 2012

Daging Masak Halia

ASSALAMUALAIKUM...........sorry tak der celoteh byk mlm ni.
Daging Masak Halia
By : Ida @ Happy Cooking Time

  • 350 gm daging...dihiris
  • 1 labu bawang besar (dihiris nipis)
  • 3 inci halia (dihiris halus )
  • 4 ulas bawang putih ( dihirs nipis )
  • Batang saderi secukupnya...dihiris
  • Cendawan shitake fresh secukupnya
  • 2 sb sos tiram
  • 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
  • air secukupnya sebagai kuah / ikut kepekatan yang diingini
  • 1 sk gula
  • Garam secukup rasa
  • Sedikit air asam jawa
  • Optional....serbuk perasa ( kali ni ida tak letak )
  • 1/4 sk serbuk lada hitam
  • 1/2 sk serbuk lada sulah

Cara membuatnya:

  • Panaskan minyak, goreng bawang, halia hingga naik bau.
  • Masukkan daging dan sedikit air.....biar separuh masak.
  • Masukkan batang saderi, serbuk lada, sos tiram dan air.
    tunggu sehingga masak dan masukkan garam 
  • Perlahankan api, masukkan bancuhan tepung jagung dan cendawan.....kacau seketika.
  • Sedap dimakan bersama nasi putih.
TQ VERY2...MUCH for visiting here.......minta maaf byk2 dari ida sbb masa sgt tdk mengizinkan utk visit sume.

2 comments:

Mamasya said...

Aslmkum Ida.lama rasanya tak lawat blog Ida...byk entry terlepas.tengok lauk daging masak air gini ringkas tp sedap mkn dgn nasi panas kena pulak dgn ikan masin....

Acik Erna said...

ida..daging masak halia ni macam sup pun ada kan..cuma kurang kuah..terima kasih ida..memang elok dimakan untuk perut yang banyak angin ni..